Wereldkampioenschap Darts 2024

Alles wat je moet weten over deze fascinerende sport

Het Wereldkampioenschap Darts 2024 is volop bezig om opnieuw het publiek te betoveren. Ook deze editie vindt weer plaats in het illustere Alexandra Palace. Dit prestigieuze toernooi brengt de besten van de sport samen. Elk op hun geheel eigen stijl strijden ze allemaal om de ultieme titel van Wereldkampioen. Dit is een competitie die de meest koelbloedige geesten van de sport verzamelt.

Michael Smith, de huidige Engelse kampioen, behaalde de overwinning in het vorige toernooi door Michael van Gerwen te verslaan in een zinderende finale. De concurrentie is echter hevig, met uitdagers zoals van Gerwen zelf, Luke Humphries, Gerwyn Price en Nathan Aspinall die allemaal hun zinnen hebben gezet op de felbegeerde kroon.

De komst van het tienerwonderkind, Luke Littler, brengt bovendien een nieuw elan naar het podium van de ‘Ally Pally’. Dit jonge talent voegde een extra dimensie toe aan de voortdurende opwinding die deze unieke sport veroorzaakt.

Maar hoe verloopt zo’n toernooi eigenlijk? En welke pijltjes gebruiken de professionals? Ladbrokes is jouw uitgebreide gids voor het Wereldkampioenschap Darts 2024:

1.    Wanneer en waar?

Het Wereldkampioenschap Darts loopt van 15 december 2023 tot 3 januari 2024 in Alexandra Palace in Londen.

1.    Format voor elke ronde:

Elke ronde bestaat uit een specifiek aantal sets, hieronder een overzichtje:

  • Eerste ronde: Beste uit vijf sets;
  • Tweede ronde: Beste uit vijf sets;
  • Derde ronde: Beste uit zeven sets;
  • Vierde ronde: Beste uit zeven sets;
  • Kwartfinales: Beste uit negen sets;
  • Halve finales: Beste uit elf sets;
  • Finale: Beste uit dertien sets.

2.    Prijzengeld: hoeveel verdienen de kampioenen?

Het kampioenschap biedt een indrukwekkende £2,5 miljoen aan prijzengeld. De kampioen zal een £500.000 ontvangen, terwijl de runner-up £200.000 binnenrijft. Halvefinalisten ontvangen elk £100.000, kwartfinalisten strijken £50.000 op. Verliezers in de vierde en derde rondes verdienen respectievelijk £35.000 en £25.000. Bovendien wacht er £15.000 op de 32 spelers die in de tweede ronde worden uitgeschakeld, terwijl verliezers in de eerste ronde elk £7.500 mee naar huis nemen.

3.    Welke Darts Gebruiken de Professionals?

De professionals gebruiken darts die zijn afgestemd op hun individuele speelstijlen. Gewicht, lengte, vorm en greep type zijn allemaal persoonlijke voorkeuren die variëren tussen spelers. Laten we eens kijken naar de darts die worden gebruikt door enkele van de beste spelers in de PDC.

Michael van Gerwen:

MVG, momenteel de best gerangschikte speler wereldwijd, houdt al jaren vast aan dezelfde darts. Zijn 23-grams XQ Max Darts hebben een potloodachtig dun ontwerp met een sterk gefreesd vat en een gladde plek in het midden.

Peter Wright:

De Schotse professional Peter Wright, bijgenaamd Snakebite, veroverde onlangs de overwinning op het Wereldkampioenschap Darts 2020. Hij gebruikt 22-grams Red Dragon-darts, de Snakebite Mambas, die een gegroefd voor- en middenstuk hebben. Vaak geschilderd met heldere, kleurrijke afwerkingen, zijn deze darts een spektakel.

Gary Anderson:

The Flying Scotsman en tweevoudig PDC Wereldkampioen geeft de voorkeur aan de 24-grams Unicorn Phase 4-darts. Deze potloodachtige darts hebben zeer dunne scheermessneden langs de lengte van het vat.

Raymond van Barneveld:

De Nederlandse speler Raymond van Barneveld, een meervoudig BDO- en PDC Wereldkampioen, vertrouwt op de Target RVB95’s. Deze potloodvormige darts zijn iets dikker dan gemiddeld, met een gegroefd voorste deel en standaard dunne scheermessneden naar achteren toe.