Veldrijden: Waarom hebben de Belgen het moeilijk?

Het is verrassend maar waar: het is nu vijf ronden geleden dat België voor het laatst een wereldbekerwedstrijd veldrijden won. In Namen afgelopen december wapperde er geen enkele zwart-geel-rode vlag tussen de top drie finishers. Dit is een primeur sinds Zolder in 2013. Dezelfde situatie herhaalde zich in Hulst. Wat zijn de redenen achter dit gebrek aan succes?

Een oger die alles op zijn pad verslindt

De nummer één verklaring kan worden samengevat in vier woorden: Mathieu van der Poel. Sinds hij het roer heeft overgenomen, bestuurt de Nederlander zijn auto met een kracht en behendigheid die niemand anders kan evenaren. Hij heeft momenteel acht overwinningen uit evenveel crosscountryraces. Zijn rivaal Wout van Aert moet zich tevreden stellen met een toeschouwersrol. In het kamp van de inwoner van Herentals is er geen paniek. “We weten wat we doen”, zegt zijn coach Mathieu Heijboer. Zijn doel ligt elders. Hij wil op zijn best zijn voor de Vlaamse klassiekers, zijn echte test. Het is echter niet dezelfde Wout van Aert als vorig jaar in de ploegscharen.

Als de Belgen hun nederlaag moeten toegeven wanneer Mathieu van der Poel aan de start staat, kunnen ze het zich niet veroorloven om te ontspannen in zijn afwezigheid. Eli Iserbyt en zijn team hebben in Tom Pidcock nog een zware tegenstander. De Ineos Grenadiers-man is misschien niet zo goed als de Nederlander, maar hij is een serieuze bedreiging voor de Belgen. Dat bewees hij in Namen. Helaas zal hij donderdag wegens ziekte niet deelnemen aan een van de klassieke veldritten, de X2O-ronde in Coxyde.

Zwaardere concurrentie

De concurrentie is heviger dan vorig jaar. Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis hebben duidelijk een versnelling hoger gezet. De ploeg van Sven Nys heeft de leiding genomen over Pauwels-Sauzen Bingoal en Lars Van der Haar is niet langer geïsoleerd in zijn strijd tegen de ploeg van Jurgen Mettepenningen. Pim Ronhaar wordt eindelijk volwassen. Na het winnen van de U23-titel in Oostende in 2021 heeft hij zijn kamikazestijl aangepast van een meedogenloze aanval naar een meer strategische aanpak en plukt hij de vruchten van zijn geduld, zoals blijkt uit zijn overwinning in de wereldbekerronde in Maasmechelen.

Joris Nieuwenhuis komt tevoorschijn op zijn 27e, in zijn tweede ploegcarrière. Deze natuurkracht, herkenbaar aan zijn grote baard, heeft zijn motivatie hervonden nadat hij die op de weg was kwijtgeraakt bij Team DSM. Zijn successen in Val di Sole en zijn tweede plaats in Hulst getuigen van zijn consistentie op het hoogste niveau. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben de Belgen ook nog te maken met de revelatie van het seizoen: Cameron Mason. De 23-jarige Brit heeft al 13 UCI Top 10-finishes op zijn naam staan. Met zijn indrukwekkende techniek lijkt hij voorbestemd om een vaste waarde te worden in de mondiale subtop van het veldrijden.

Nys en Sweeck stellen teleur

Ondanks de zwaardere concurrentie konden sommige Belgen de verwachtingen niet inlossen. Zo ook Thibau Nys. De zoon van Sven begon het seizoen sterk met drie overwinningen, waaronder de legendarische Koppenbergcross. Sindsdien zit de Baloise Trek Lions-renner echter op een dood spoor. Uitgeput door de lange wegcampagne is hij een schaduw van zichzelf geworden. Zijn zesde plaats in de GP Sven Nys in Baal zou een bemoedigend teken kunnen zijn voor het einde van het seizoen. Laurens Sweeck heeft ook niet de campagne van zijn leven. Zijn 14 Top 10-finishes geven hem wat troost. Het lid van Crelan-Corendon lijdt eerder dan dat hij gebeurtenissen uitlokt. Positief is de positieve progressie van Emiel Verstrynge, hoewel het de problemen van het oogsten in de Wereldbeker niet oplost.

Bij de volgende wereldkampioenschappen in Tabor (Tsjechië) zal Mathieu van der Poel de onbetwiste favoriet zijn voor de wereldtitel. Tom Pidcock zal niet deelnemen. België (zonder Wout van Aert) zal geen excuses hebben als ze geen metaal naar huis brengen in de Elites. De nachtmerrie van München 1997 (gewonnen door Italië’s Daniele Pontoni voor Zwitserland’s Thomas Frischknecht en zijn landgenoot Luca Bramati) zou wel eens herhaald kunnen worden.

Ontdek hier alle Ladbrokes.be-noteringen voor het veldrijden!