Veldrijden: Namen, het Waalse intermezzo

Sinds de opkomst in 2009 is de Namense veldrit uitgegroeid tot een niet te missen evenement op de wielerkalender. De hellingen, de kasseien gestreeld door de kanonweg, de technische afdalingen, de steile raids. Elke noot van dit symfonische parcours heeft bijgedragen aan de duizelingwekkende reputatie van dit evenement. Op dit parcours, dat zowel technisch veeleisend als fysiek bruut is, zal alleen een sterke man in staat zijn om uit de strijd te komen. De regen van de afgelopen weken zal het circuit van Namen nog zwaarder maken. Er zal veel modder zijn.

Een nog aantrekkelijker parcours voor het veldrijden

“Ons parcours is in de loop der jaren geëvolueerd en aantrekkelijker geworden. Het is nog steeds spectaculair, vlak aan de rand, maar zonder er ooit overheen te gaan,” vertelt Erwin Vervecken, de voormalige drievoudig wereldkampioen en creatieve kracht achter het parcours, namens het organiserende bedrijf Golazo. “Dit jaar zal de route vergelijkbaar zijn met de route die ons vorig jaar betoverde. We houden bijvoorbeeld de lus rond het Théâtre de Verdure.”

10.000 mensen verwacht

In 2022 werd tijdens de Europese Kampioenschappen een betoverend intermezzo ingelast. Eentje met een magische oversteek van het theater die de harten van de lopers veroverde. Het vermijdt een te steile afdaling en biedt een uitzonderlijk uitzicht. Zonder nieuwe moeilijkheden toe te voegen of weg te nemen. De Namense veldrit, bekend om zijn complexiteit, blijft onveranderd in zijn tijdloze charme. “We passen altijd een paar details aan, op zoek naar de perfecte harmonie van het parcours, met respect voor de beperkingen van deze historische site, de contouren van de Citadel, de afdeling Parken en Bossen, maar ook het Paviljoen van Milaan op de Esplanade, evenals de spelers in de horeca”, voegt Erwin Vervecken toe.

De 15e editie van dit Naamse evenement zal naar verwachting een gepassioneerd publiek aantrekken. Met naar verwachting 10.000 bewonderaars op zondag. Een jaar na het organiseren van het Europees kampioenschap (17.000 toeschouwers gedurende drie dagen), maakt Namen naam. Het droomt al van het organiseren van het wereldkampioenschap in 2030. Een primeur voor Wallonië! In dit speciale jaar van de 200e verjaardag van België krijgt het gedurfde project van Belgian Cycling vorm. Met plannen om de wereldkampioenschappen op de weg, op de baan en natuurlijk in het veldrijden te organiseren. Laten we duidelijk zijn, de UCI gaat ze alle drie aan België toekennen.

Tom Pidcock wil de bossen van Namen temmen in het veldrijden

Onder de gevestigde renners in de elitekoersen, noemde Golazo de namen van Tom Pidcock, ook bekend om zijn prestaties op de weg (Strade Bianche 2023) en voor wie dit zijn comeback wedstrijd zal zijn, Michael Vanthourenhout, Europees kampioen gekroond in Namen vorig jaar in de mannenwedstrijd, en Lars Van der Haar, zilveren medaillewinnaar in hetzelfde evenement vorig seizoen. Wereldbekerleider Eli Iserbyt zal ook starten. De Pauwels Sauzen-Bingoal renner heeft een duidelijke voorsprong op de Baltic Trek Lions-ploeg van Pim Ronhaar, Lars van der Haar en Joris Nieuwenhuis.

Geen Wout van Aert, op training in Spanje met zijn wielerploeg, of Mathieu van der Poel, de twee supersterren van de discipline, dit weekend. De Nederlander heeft echter net zijn programma gewijzigd en zal zaterdag aanwezig zijn bij een wedstrijd in Herentals. Er is dus alle reden om te hopen op een last-minute verrassingsoptreden, waar zowel de organisatoren als de toeschouwers ongetwijfeld blij mee zouden zijn.

Lucinda Brand of Ceylin del Carmen Alvarado zijn aangekondigd in de vrouwenrace. Kunnen zij de onverslaanbare Fem Van Empel verslaan? De 21-jarige Nederlandse won alle negen wedstrijden waaraan ze dit seizoen deelnam, inclusief de eerste twee rondes van de Wereldbeker in Waterloo (VS) en Maasmechelen in oktober. Bij gebrek aan concurrentie krijgt de koningin van het ploegen een veldritparcours dat bij haar talent past.