STVV-er Jarne Steuckers kan een JPL-grootheid worden

Elk seizoen in de Jupiler Pro League brengt zijn eigen openbaringen met zich mee. En de campagne 2023-2024 is geen uitzondering. Jarne Steuckers valt in deze categorie. Wie is deze speler van STVV? De jongen met een uitstekende linkervoet die assists aflevert? Wie weet heeft België de opvolger van Kevin De Bruyne gevonden?

Jarne Steuckers, nog maar 21

Jarne Steuckers viert zijn 22e verjaardag op 4 februari. Hij is geboren en opgeleid in Sint-Truiden. Hij speelt voor de club die zijn geboortestad vertegenwoordigt. Maar zijn jonge leven als voetballer heeft niet het lange, rustige verloop gekend dat deze beschrijving doet vermoeden. Hoewel hij zijn jeugdopleiding begon bij STVV, verhuisde hij in 2012 naar RC Genk om zijn opleiding voort te zetten. In juli 2017 keerde hij terug naar de Kanaries om zijn opleiding af te ronden en in mei 2020 tekende hij zijn eerste profcontract.

1A-debuut in januari 2021

Na een goed half seizoen bij de reserves werd hij door de toenmalige coach, Peter Maes, opgenomen in het eerste elftal. Op 17 januari 2021 maakte hij officieel zijn 1A-debuut in Stayen tegen OH Leuven. Daar verving hij na iets meer dan 70 minuten Yuma Suzuki. Zijn eerste start was op 3 februari 2021 in de Belgische bekerwedstrijd tegen KSC Lokeren-Temse. In de Pro League startte hij voor het eerst tegen… RC Genk, op de voorlaatste dag van de klassieke competitiefase. Dit een maand nadat hij aan de kant was gezet door een Covid-19-infectie.

Gehinderd door een voetblessure en… Bernd Hollerbach

Met de nieuwe coach Bernd Hollerbach aan het roer begon Jarne Steuckers vol beloften aan het seizoen 2021-2022 na een zeer goede voorbereiding in de zomer voor wat naar verwachting een bevestiging van zijn debuut in de eerste zes maanden van 2021 zou worden. Helaas voor hem verstoorde een voetblessure zijn plannen. Hoewel hij eind november 2021 zijn rentree maakte bij de U21’s, kon Bernd Hollerbach hem daarna niet meer bij zijn selectie voegen. Daarom besloot hij naar elders te verhuizen.

Expat naar MVV Maastricht

In juli 2022 verhuisde hij naar MVV Maastricht, maar niet voordat hij een nieuw contract had getekend bij STVV, dat hem uitleende aan hun noorderburen. Een bewijs dat de club bleef geloven in zijn speler, die er goed aan deed zijn talenten elders te benutten en sterker terug te komen. Jarne Steuckers bleek een belangrijke speler voor MVV Maastricht, met 9 doelpunten en 10 assists.

Eindelijk bloei…

Dat was alles wat nodig was voor de Maastrichtse directie om hun speler aan het einde van vorig seizoen terug te roepen en hem op te nemen in hun kern voor de start van het seizoen 2023-2024. De timing is perfect, want Bernd Hollerbach is teruggetreden en vervangen door Thorsten Fink. Met de nieuwe Duitser aan het roer heeft Sint-Truiden hun speelstijl radicaal veranderd, van een laag, compact blok naar een spel van balbezit en combinaties. Dit is iets waar balbezitters als Jarne Steuckers erg blij mee zijn. Zijn intelligentie was meer dan eens te zien tijdens de eerste seizoenshelft.

4e beste assister

Bij de winterstop stond de Limburgse club op de 8e plaats op de ranglijst, slechts vier punten achter Cercle Brugge en even ver voor op naaste achtervolger Standard. Met 3 goals en 5 assists (4e achter Cameron Puertas (Union, 10), Théo Leoni (Anderlecht, 7) en Michel-Ange Balikwisha (Antwerp, 6)) heeft Jarne Steuckers een sleutelrol gespeeld in dit uitstekende rekenrecord en heeft hij vooral een nieuwe dimensie gekregen nadat hij in september werd opgeroepen voor de U21-selectie.

De opvolger van Kevin De Bruyne?

De Rode Duivels en België zouden op zoek kunnen zijn naar een opvolger voor Kevin De Bruyne. Jarne Steuckers heeft in ieder geval alle kwaliteiten om ooit te slagen en zijn naam is al genoemd in… de MLS. Maar hij zal zich de komende maanden ongetwijfeld moeten beperken tot het bevestigen van zijn geloofsbrieven. Om een grote speler in onze competitie te worden, moet je consistent zijn. Jarne lijkt dit al in overvloed te hebben, met 19 starts in de JPL in 20 wedstrijden. Een toekomstige grootheid? We nemen weddenschappen aan…