BW Open tennis: wie volgt David Goffin op?

Het tweede belangrijkste toernooi in België na de ATP 250 in Antwerpen begint aanstaande maandag in Louvain-la-Neuve.

BW Open 2024

De tweede editie van de BW Open, het ATP Challenger 125 hardcourttoernooi, gaat aanstaande maandag van start in het Blocry-sportcentrum. Het toernooi kwam tot stand op initiatief van Vincent Stavaux. Dit is de voormalig manager van Steve Darcis en Justine Henin en huidig manager van Joachim Gérard. Vincent Stavaux organiseert het samen met zakenman Christophe Dister binnen Sport Event Promotion. De eerste editie was een groot succes.

Ook dit tweede avontuur in Waals-Brabant lijkt een groot succes te worden. Met ticketprijzen die variëren van €21 tot €60 afhankelijk van de dag, is de laatste dag, 28 januari, al aangekondigd als een uitverkocht evenement. Er zijn zowel dag- als avondsessies gepland. Het toernooi wordt gespeeld op een centre court en een no 1 court in het Blocry-sportcentrum. Er wordt ook een dubbeltoernooi gehouden.

In 2023 won David Goffin de allereerste finale van de BW Open in het enkelspel. Dit deed Goffin door de Zweed Mikael Ymer te verslaan. Dit jaar is de Luikenaar er weer bij. Hij is vastbesloten om in zijn voetsporen te treden op het toernooi van Louvain-la-Neuve. Maar hij zal veel werk voor de boeg hebben, want hij behoort niet langer tot de top 100 van de wereld.

Loting van de BW Open

De favoriet van het toernooi, de Kroaat Borna Coric, staat momenteel 40e op de ATP-ranglijst. Dit na in het verleden 12e te zijn geweest. De Spaanse Zapata Miralles is de andere top 100-speler (77e). Goffin, 112e op de wereldranglijst, is als nummer 4 geplaatst. De nummer 3 van het toernooi is Flavio Cobolli uit Italië (102e op de wereldranglijst). Het moet gezegd worden dat veel spelers zich tussen de 107e en 150e plaats bevinden.

Hieronder bevinden zich de Fransen Benjamin Bonzi (110e) en Benoît Paire (115e), maar ook onze landgenoot Zizou Bergs (130e). De Zuid-Afrikaan Lloyd Harris (146e), de Amerikaan Brandon Nakashima (128e), de Spanjaard Pedro Martinez (114e) en de Serviër Hamad Medjedovic (108e). Jurij Rodionov uit Oostenrijk (115e), Luca Nardi (119e) en Giulio Zeppieri uit Italië (134e), Zsombor Piros uit Hongarije (126e) en Sumit Nagal uit India (139e). Ten slotte nog Jesper de Jong uit Nederland (147e), Benjamin Hassan uit Duitsland (149e) en Felipe Meligeni Alves uit Brazilië (150e).

TopBelgen op de BW Open

Aan de Belgische kant zullen naast Goffin en Bergs ook Joris De Loore (ATP 167), Gauthier Onclin (ATP 220) en Alexander Blockx (ATP 351) een kans krijgen om te schitteren. Dit zal ook het geval zijn voor Raphaël Collignon (ATP 391), die is uitgenodigd om zijn eerste ronde partij te spelen tegen de Duitser Rudolf Molleker (ATP 192).

Coric als nummer 1 geplaatst

Maar terug naar de favoriet, Borna Coric. De inwoner van Zagreb stond in 2018, het jaar waarin hij met zijn land de Davis Cup won, op de 12e plaats van de ATP-ranking. Hij heeft ook drie ATP-toernooien gewonnen en in vijf finales gespeeld. Op zijn palmares staat ook de Cincinnati Masters 1000 in 2022, zijn grootste succes tot nu toe.

De ATP 500 in Halle in 2018 en de 250 in Marrakech in 2017 maken zijn prijzenkast compleet. Hij bereikte ook de kwartfinales van de US Open 2020, waar hij werd verslagen door Alexander Zverev. Op de Australian Open van dit jaar kwam hij niet verder dan de eerste ronde, toen hij verloor van de Amerikaan Frances Tiafoe.

Voor verschillende spelers is de vroege uitschakeling in Melbourne de reden voor hun aanwezigheid in het Blocry deze week. In de eerste ronde van de BW Open staat de Kroaat tegenover de Braziliaan Felipe Meligeni Alves (ATP 150).

Een Belgisch onderonsje voor Goffin

In de eerste ronde van het toernooi van Louvain-la-Neuve staan David Goffin en Zizou Bergs dinsdagavond tegenover elkaar in een duel tussen de Belgische nummer één en nummer twee. Voor onze nationale nummer één eindigde zijn rentree op de Australian Open in de eerste ronde tegen de Fransman Ugo Humbert.

Voor Goffin, de nummer 5 van het toernooi, staat er veel op het spel in deze eerste wedstrijd. De 33-jarige Luikenaar kan zijn tegenstander achterlaten als de nationale leider. Door zijn titel te verdedigen, beschermt hij 125 ATP-punten. Eén vroege exit en hij verliest zijn status als Belgische nummer 1 aan de 24-jarige Zizou Bergs. Zizou staat momenteel slechts 62 punten achter hem.

Andere Belgen

Voor Alexander Blockx, een van onze grootste verwachtingen voor de toekomst, is de loting niet vriendelijk geweest. Hij moet het opnemen tegen de Serviër Hamad Medjedovic, nummer 3 en winnaar van de Next Gen ATP Finals, de Masters voor jongeren onder de 22 jaar, eind november.

Voor Joris De Loore ziet de taak er ook niet gemakkelijk uit, want ook hij moet het opnemen tegen de als zevende geplaatste Zsombor Piros. Tot slot speelt Gauthier Onclin tegen een speler uit de qualifiers die aanstaande maandag plaatsvinden.

Wed nu op de BW Open met Ladbrokes.be!