ristiano Ronaldo of Al Nassr celebrates

Ladbrokes voetbal: onverteerbaar goud van de Saudi Pro League

In navolging van Ronaldo werden een aantal sterren in de zomer van 2023 verleid door de oliedollars van de monarchie. Zes maanden later zijn ze teleurgesteld. Ladbrokes voetbal bekijkt de sterren die dicht bij een terugkeer naar Europa staan.

Saudi Pro League: het geld achterna

Geld koopt natuurlijk niet alles. Hoe dan ook, verschillende spelers die werden verleid door de oliedollars van de Saoedische Pro League proberen nu om zichzelf te verlossen.

Tot slot lijkt Cristiano Ronaldo, die in 2022 naar het land van MBS kwam, zich goed te hebben aangepast. Maar vooral voor degenen die afgelopen zomer niet voor een van de drie belangrijkste clubs van Saoedi-Arabië tekenden, is de pil moeilijk te slikken. Buiten Al-Ittihad, Al-Hilal en Al-Nassr is er geen redding.

Voor de meeste van deze hedendaagse helden moet het al een ruw ontwaken zijn geweest om voor een uitgehongerd publiek te spelen. We hebben het over 7.800 toeschouwers per wedstrijd. Heel wat anders dan de toeschouwers van Liverpool of Real Madrid. Ladbrokes voetbal kijkt nu naar de spelers die klaar zijn om terug te keren naar Europa.

Jordan Henderson, eerste terugkeer

Jordan Henderson, Roberto Firmino, Luiz Felipe, Roger Ibañez en Karim Benzema waren de eersten die aankondigden dat ze terug wilden keren naar Europa, waar dan ook en zo snel mogelijk. Behalve dat ze, door afgelopen zomer voor het geld te tekenen, de grote Europese clubs van zich vervreemdden.

Voor Jordan Henderson, 33, is de transfer al een uitgemaakte zaak. De voormalig Liverpool-speler heeft Al-Ettifaq verlaten om een driejarige overeenkomst te tekenen bij Ajax Amsterdam. Ajax staat slechts vijfde in de Eredivisie. De Engelsman zet daarmee de deur open voor wat een massale uittocht belooft te worden.

Karim Benzema

Daarmee is nog lang niet gezegd dat alles gemakkelijk zal zijn voor deze huurlingen. Het is waarschijnlijk dat ze hun pretenties – en hun arrogantie – serieus zullen moeten terugschroeven. Karim Benzema deed een poging om naar Real te komen, maar de Ballon d’Or-winnaar van 2022 werd afgewezen. Hij heeft zich al de woede van Al-Ittihad op de hals gehaald door pas op 19 januari weer te verschijnen, 17 dagen na de start van het nieuwe seizoen. Hij had het naar zijn zin op Mauritius.

Ondertussen zien sommigen hem al bij Chelsea, anderen bij Olympique Lyon. Zijn huidige club heeft echter aangekondigd dat de man die door de fans van de Saoedische club ‘Ben-Hazima’ (‘de zoon van de nederlaag’) wordt genoemd, deze winter niet zal vertrekken. Tot zover de sfeer.

Ladbrokes voetbal: Ronaldo geniet ervan

Het moet gezegd worden dat vergelijkingen met zijn voormalige Real-teamgenoot Cristiano Ronaldo, die geniet van een succesvolle periode bij Al-Nassr, niet in het voordeel van de Fransman werken. Zijn statistieken zijn niet rampzalig, maar wel matig. Tot nu toe heeft N’Golo Kanté, die ook bij Al-Ittihad speelt, het nog niet over een vervroegde transfer.

Maar terwijl hij nog steeds actief is bij de Saoedische club, heeft dat de Frans-Malinees er niet van weerhouden om te investeren in een Europese club, namelijk… Excelsior Virton. Noem hem Mr. President van de club uit Gaume, waarvan hij de jeugdstructuur wil ontwikkelen om ook Afrikaanse spelers te verwelkomen en te lanceren.

We zouden bijna vergeten om Neymar bij Al Hilal te noemen. De Braziliaan is al maanden geblesseerd. Hij zal waarschijnlijk niet voor het einde van het seizoen weer op het voetbalveld verschijnen. Daarom besloot de club om hem buiten de selectie te houden, zodat ze de Braziliaan Renan Lodi van Marseille konden transfereren. Het aantal buitenlandse spelers is beperkt.

Redenen voor de uittocht naar Europa

Sinds de komst van Ronaldo in 2022 is het idee van de Saoedische regering om een groot aantal sterren aan te trekken via een Public Investment Fund (PIF). De vier grote clubs van de Golfmonarchie (Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad en Al Ahli) zouden hier volop uit kunnen putten.

Maar door ervoor te kiezen de kranen tijdelijk dicht te draaien, geeft de PIF de clubs een gevoel van verantwoordelijkheid. Maar het vermindert tegelijkertijd de ambities van het land om het nieuwe voetbalmekka te worden (geen woordspeling bedoeld). Daarbij was het de bedoeling dat de andere SPL-clubs zich zouden kunnen meten met de grote vier. Maar het zijn vooral de grote jongens die hun sterren zullen zien vertrekken. Maar dat is niet de enige reden voor de aangekondigde uittocht.

Gecompliceerde omstandigheden

Extreme hitte, een algemeen gebrek aan interesse onder de bevolking om naar de stadions te reizen, onbestaande vrouwenrechten en een algemeen gebrek aan aanpassing aan het leven op het veld zijn slechts enkele van de redenen. De vrouwen van de spelers vluchten zo vaak mogelijk. Vaak naar Bahrein, Doha of Dubai om aan hun gouden gevangenis te ontsnappen. Als ze daar blijven, wordt hun gezinsleven bedreigd. En we weten hoe belangrijk dit soort criteria is voor het evenwicht van een topsporter.

En uiteindelijk maakt de Saoedische Pro League een beetje mee wat de Amerikaanse Super en Major Leagues in het verleden doormaakten. In plaats van geduldig een echt kampioenschap op te bouwen dat de lokale fans zou aanspreken, wilden de Saoedi’s een competitie creëren die niet gebaseerd was op land. Ze zijn zelfs zo ver gegaan om Marokkaanse entertainers aan te trekken om de sfeer in de stadions te bepalen. Al-Ahli kwam bijvoorbeeld Zakaria ‘Skwadra’ Belkadi, capo van de Raja Casablanca-ultras, aantrekken.

Maar het lijkt erop dat de Saoedische luchtspiegeling al aan het vervagen is voor de voetbalhuurlingen. Volg al het sportnieuws met Ladbrokes voetbal!