Malick Fofana, nog een jong talent dat de JPL… te vroeg verlaat?

Het wordt steeds moeilijker om de jonge talenten van de JPL in België te houden. Het vertrek van Malick Fofana van Gent naar Lyon is daar het zoveelste bewijs van. De kleine speler in zakformaat werd getransfereerd voor 17 miljoen euro exclusief bonussen en heeft al een succesvol debuut gemaakt voor Lyon.

Malick Fofana wil zijn geluk testen in Frankrijk

Olympique Lyonnais wil zichzelf ervan overtuigen dat zijn seizoen nog niet voorbij is en de mercato is daar het zoveelste bewijs van. Na de komst van het duo Adryelson-Lucas Perri van Botafogo voor 7 miljoen euro, heeft Lyon nu zijn zinnen gezet op Malick Fofana. De jonge vleugelspeler, die vroeger voor La Gantoise speelde, viel duidelijk op bij de scouts van Lyon. De club trok de portemonnee en kwam een bedrag van €17 miljoen overeen. Dit met een doorverkoopbonus van 20% als de speler getransfereerd zou worden. De uiteindelijke deal wordt daarom geschat op €22 miljoen.

Gelukkiger dan Duranville?

Zijn vertrek was, net als dat van andere jonge talenten in de Belgische competitie, onvermijdelijk. Het doet denken aan het vertrek van Julien Duranville van Anderlecht naar Dortmund. We hopen in ieder geval dat Malick Fofana het beter zal doen dan Duranville. Hij is vaak geblesseerd sinds zijn komst naar de Bundesliga, heeft de training nog maar net hervat en heeft nog maar weinig gespeeld sinds zijn komst naar Dortmund.

Voor al deze jonge spelers met een enorm potentieel is het moeilijk om de lokroep van buitenlandse clubs te weerstaan. De JPL is veel minder sexy dan andere grote Europese competities.

Hij is dit seizoen geëxplodeerd in de Pro League

Malick Fofana is sinds hij zijn profdebuut maakte alleen maar sterker geworden. Zijn eerste optreden in de finale van de Belgische Supercup tegen Club Brugge in juli 2022 bracht hem in de publieke belangstelling. Zijn coach bij La Gantoise, Hein Vanhaezebrouck, raakte ook in de ban van hem. Voor veel Pro League-experts behoort Fofana tot de top vijf van meest veelbelovende spelers in de competitie. Het was dan ook te verwachten dat het moeilijk zou worden voor La Gantoise om hem te behouden.

Alleen al in december gaf hij vier assists en scoorde hij één doelpunt in zeven optredens in alle competities. En in totaal 31 wedstrijden scoorde hij vier keer en assisteerde hij zes goals voor zijn teamgenoten.

In de voetsporen van Jérémy Doku…

Zijn kleine gestalte en snelheid van uitvoering doen denken aan een speler waar hij fan van is: Jérémy Doku. In een recent interview met Nederlandse media maakte Malick Fofana geen geheim van zijn bewondering voor Jérémy Doku. “Zijn carrière is ongelooflijk. Alles wat hij heeft bereikt, van de jeugdacademie van Anderlecht via de Rode Duivels tot Manchester City, is gewoon ongelooflijk… Ik hou ook erg van zijn speelstijl en zijn versnelling, waardoor hij vaak het verschil kan maken in één-op-één situaties.”

Malick Fofana’s droom zou zijn om met Doku te spelen. De toekomst zou hem naar de Rode Duivels kunnen leiden of naar een toekomstig avontuur in Engeland. In de tussentijd zal hij zich moeten bewijzen bij Olympique Lyonnais.

Malick Fofana’s veelzijdigheid een bonus voor Lyon

De 18-jarige is opgeleid als linkervleugelspeler, maar kan ook heel goed uit de voeten op het aanvallende middenveld. En in het spelsysteem dat Lyon-trainer Pierre Sage voorstaat, zou zijn veelzijdigheid de ploeg uit de Rhône goed van pas moeten komen. In zijn eerste optreden in zijn nieuwe tenue heeft hij al een paar punten gescoord… en een doelpunt.

In de 32e ronde van de Franse beker tegen Bergerac (Frans nationaal 2) maakte hij een van de twee doelpunten waardoor Lyon zich kon kwalificeren. Lyon heeft de tijd genomen om alle statistieken van de speler te analyseren en hij ontwikkelt zich fysiek tot een echte complete speler. Met zijn veelbelovende debuut voor het Belgische U-21 team is Malick Fofana nog niet klaar met naam maken. En we twijfelen er niet aan dat hij nog maar aan het begin staat van een grote carrière.