Hoeveel verdient een Formule 1-coureur?

Het zal niemand verbazen dat wereldkampioen Max Verstappen ook bovenaan de inkomstentabel staat. De tien best betaalde coureurs in 2023 hebben hun inkomen vóór belastingen echter zien dalen ten opzichte van 2022.

Formule 1-coureurs verdienen nog steeds veel

Maak je geen zorgen over de toonaangevende coureurs in de Formule 1. Zij hebben nog geen moeilijk einde van de maand voor de boeg. Samen met golf, voetbal, American football, de NBA en honkbal blijft deze sport een van de best betaalde ter wereld, voor de beste van zijn vertegenwoordigers. Volgens Forbes zijn de salarissen vóór belastingen van de tien beste coureurs in 2023 echter licht gedaald ten opzichte van 2022. Dit van 264 naar 258 miljoen dollar.

Het zal niemand verbazen dat de Belgisch-Nederlandse coureur Max Verstappen bovenaan de financiële ranglijst staat. De coureur van het Red Bull-team, die alleen de sportieve kruimels heeft overgelaten aan zijn rivalen (19 overwinningen uit 22 races), heeft zijn bankrekening zien groeien met 70 miljoen dollar, inclusief salarissen en bonussen. Op 26-jarige leeftijd domineert hij dit klassement voor het tweede achtereenvolgende jaar, nadat hij Lewis Hamilton onttroonde. De Mercedes-kampioen verdiende in 2023 nog steeds 55 miljoen dollar. Een snelle berekening laat zien dat de wereldkampioen en zijn voorganger samen bijna evenveel verdienen als de volgende acht.

Specifieke ranglijst

Een ranglijst die alleen rekening houdt met sportieve salarissen en bonussen, niet met persoonlijke sponsoring. Voor het opstellen van de F1-ranglijst houdt Forbes, in tegenstelling tot andere sporten, alleen rekening met salarissen en bonussen die verband houden met de sport. En dus niet met inkomsten uit commerciële activiteiten (sponsoring, etc.).

Deze persoonlijke reclame-inkomsten leveren Lewis Hamilton tien miljoen dollar en Max Verstappen 4 miljoen dollar extra op. Dit is relatief weinig in vergelijking met andere sporters. Naar schatting verdienen maar weinig coureurs meer dan een miljoen dollar per jaar aan persoonlijke sponsors. Over het algemeen worden coureurs gesteund door de merken en sponsors die aan hen verbonden zijn. Ze doen dus niet veel moeite om hun eigen reclame-inkomsten te vinden.

Aan de andere kant is de omzet van de teams de afgelopen vijf jaar letterlijk geëxplodeerd. Dit vooral dankzij de duidelijk toegenomen belangstelling voor Formule 1 aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De Netflix-serie Formula 1: Drivers of their Destiny heeft een vloedgolf aan nieuwe sponsors opgeleverd. Hierdoor is de omzet gestegen van 220 miljoen dollar in 2018 naar 380 miljoen dollar in 2023.

Een uitgavenplafond

In 2021 is er echter een uitgavenplafond van 140 miljoen dollar ingevoerd om te voorkomen dat de kloof tussen de grote teams (Mercedes, Ferrari en Red Bull) en de kleinere teams groter wordt. De limiet geldt echter niet voor de salarissen en bonussen van de coureurs. Het idee van zo’n salarisplafond werd al een tijdje geopperd, zoals Toto Wolff, hoofd van het Mercedes-team, uitlegde aan Forbes aan de zijlijn van de laatste GP van de VS.

Maar terug naar de coureurs! De 70 miljoen dollar die Verstappen in 2023 verdient, valt uiteen in een salaris van 45 miljoen dollar en 25 miljoen dollar aan bonussen. Het is waarschijnlijk dat het recordbrekende seizoen van Verstappen heeft gewogen op de verhoging van zijn salaris voor de komende vijf jaar, de duur van het contract dat hij net heeft getekend bij Red Bull.

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton staat tweede in termen van salaris en derde in het rijdersklassement. Hierdoor heeft hij in 2023 $55 miljoen gewonnen, uitsluitend in salaris.

Circuitveteraan Fernando Alonso (Aston Martin) staat derde qua beloning met $34 miljoen, opgesplitst in $24 miljoen aan salaris en $10 miljoen aan bonussen. In 2013 domineerde de Spanjaard deze salarisranglijst met $30 miljoen.

Met 26 miljoen dollar aan inkomsten in 2023 (10 miljoen aan salaris, 16 miljoen aan bonussen) staat Sergio Perez, teamgenoot van Verstappen en tweede in het rijdersklassement, pas op de vierde plaats qua beloning.

Beloningen onderaan de ranglijst

Charles Leclerc, vijfde in het coureurskampioenschap, staat ook vijfde wat betreft salaris en bonussen. Met respectievelijk 14 en 5 miljoen dollar, tegenover 19 miljoen dollar in 2023 voor de Ferrari-leider.

De top 10 wordt gecompleteerd door Lando Norris (McLaren) met 15 miljoen dollar (salaris: 5 miljoen dollar; bonussen: 10 miljoen dollar); Carlos Sainz (Ferrari) 14 miljoen dollar (S: 8 miljoen dollar; P: 6 miljoen dollar); George Russell (Mercedes) 9 miljoen dollar (S: 4 miljoen dollar; P: 5 miljoen dollar); Pierre Gasly (Alpine) 8 miljoen dollar (S: 5 miljoen dollar; P: 3 miljoen dollar) en Oscar Piastri (McLaren) 8 miljoen dollar (S: 3 miljoen dollar; P: 5 miljoen dollar). Aan de andere kant van de schaal staan Logan Sargeant (Williams) en Yuki Tsunoda (AlphaTauri). Dit met geschatte inkomsten van één miljoen dollar.

Tot slot moet worden opgemerkt dat de bonussen betrekking hebben op Grand Prix-overwinningen, polepositions en gewonnen punten. Ze verschillen per team en worden met de coureur afgesproken op het moment dat het contract wordt getekend.