Formule 1: Hamilton zet de boel op stelten

De overstap van Hamilton van Mercedes naar Ferrari aan het einde van dit seizoen heeft veel vragen opgeroepen in de Formule 1-wereld. Laten we eens kijken.

Lewis Hamilton: een van Formule 1’s beste coureurs

Formule 1 is als een van die puzzeltjes die we vroeger als kind speelden. Als je een stukje beweegt, weet je dat er nog meer stukjes zullen bewegen. Vooral als het een belangrijk stukje is. Met de aankondiging dat Lewis Hamilton aan het einde van het seizoen van Mercedes naar Scuderia Ferrari verhuist, staat ons een grote stap te wachten. Toegegeven, de Engelsman is geen rookie van het jaar meer en is net 40 geworden (op 7 januari 2025).

Sinds 2007 heeft King Lewis 332 Grand Prix-races gewonnen voor twee teams (McLaren (110 GP’s tussen 2007 en 2012) en Mercedes (222 GP’s sindsdien)). Maar bovenal heeft de Engelsman records gevestigd die waarschijnlijk moeilijk te verbeteren zijn, tenzij Max Verstappen dat doet… Oordeel zelf: 103 overwinningen, 104 polepositions, 197 podiumplaatsen. Voeg daar 7 wereldtitels aan toe, een record dat hij deelt met Michael Schumacher, en je hebt het beste record in de Formule 1.

Een rood Hamilton-Leclerc-ticket

Bij Ferrari, dat net de nieuwe SF-24 heeft gepresenteerd, die een voortzetting is van de SF-23, betekent de komst van de Engelsman een stap opzij voor Carlos Sainz Jr. Er wordt gezegd dat de nieuwe auto makkelijker te besturen is. Daar komen we snel achter met drie testdagen op het circuit van Bahrein, voordat het seizoen op hetzelfde circuit begint. Het eerste doel zal zijn om het gat op Red Bull te dichten.

Voor Sainz, die er geen geheim van maakte verrast te zijn, is de pil moeilijk te slikken. “Ik zal tot het einde van het seizoen voor Ferrari vechten,” zei de 29-jarige Spanjaard. Ik heb nog tijd om een nieuw stoeltje te vinden en ik wil al mijn vrienden in de F1 bedanken.

Hamiltons droom

Toen Hamilton zijn komst naar Ferrari aankondigde, aarzelde hij niet om te zeggen dat hij “een jeugddroom aan het vervullen was”. Deze uitspraak zorgde voor een glimlach op het gezicht van een andere Spanjaard, Fernando Alonso, een voormalig Ferrari-coureur tussen 2010 en 2014. Bij de presentatie van de nieuwe Aston Martin zei hij grappend: “Het was 12 maanden geleden niet zijn kinderdroom, toch? Of twee maanden geleden, denk ik. Hij had een andere droom. Ik hoop dat hij geniet van de ervaring. Het is een heel speciaal team. Maar het is nog specialer als je wint…”, aldus motorsport.com.

In ieder geval zou deze transfer gevolgen kunnen hebben voor meer dan de helft van de coureurs, wiens contracten lopen tot eind 2024. De eer hebben om in een van de twee Silver Arrows te zitten moet voor velen een droom zijn. Zelfs als de nieuwkomer onvermijdelijk zal worden vergeleken met Lewis Hamilton. Sommige teams hebben de samenwerking met hun huidige coureurs verlengd. Alex Albon, die werd getipt om Hamilton op te volgen, heeft voor nog een seizoen getekend bij Williams. Charles Leclerc zal bij Ferrari samenwerken met Lewis Hamilton. De Monegask lijkt een langdurige verbintenis te zijn aangegaan met de Scuderia.

En hoe zit het met de anderen?

Aan het einde van het seizoen is er ook sprake van contractverlenging of vertrek. Sergio Pérez (Red Bull), Esteban Ocon en Pierre Gasly (Alpine), mogelijk Hamiltons voormalige teamgenoten Valtteri Bottas en Zhou Guanyu (nieuw Zwitsers team Kick Sauber, ex-Alfa Romeo), Fernando Alonso (Aston Martin), Hülkenberg en Magnussen (Haas), Tsunoda en Ricciardo (Alpha Tauri), Albon en Sargeant (Williams).

Met andere woorden, dit seizoen wordt net zo druk in de paddocks als op het circuit. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er een paar jonge goudklompjes uit de hoed kunnen komen.

Alonso’s ervaring en Antonelli’s jeugd bij Mercedes

Fernando Alonso, de enige voormalige wereldkampioen op de markt, heeft de deur niet gesloten voor het idee om in het komende seizoen of de komende seizoenen bij Mercedes te gaan rijden. Maar de Spanjaard wordt 43, niet echt een leeftijd meer om aan de toekomst te bouwen. Met dit in gedachten circuleert de naam van de jonge Andrea Kimi Antonelli (als hij een superlicentie krijgt) ook rond bij de Silver Arrows. De 17-jarige Italiaan maakt deel uit van het Mercedes Junior Team.

De andere coureursstoel die waarschijnlijk wordt vervangen is die van Sergio Pérez bij Red Bull. Christian Horner, de teambaas, heeft zijn bewondering voor Daniel Ricciardo nooit onder stoelen of banken gestoken. Zal de Australiër in de schaduw van Max Verstappen gaan rijden? Of kiest hij voor Mercedes?

Zoals je kunt zien, kan je beginnen wedden op de startopstelling voor de eerste Grand Prix van 2025. Blijf kijken op Ladbrokes.be.