Zizou Bergs – Een toekomstige grootheid van het Belgische tennis?

De tenniswereld is altijd op zoek naar nieuw talent, en onder hen is de jonge Belgische speler Zizou Bergs. Bergs is pas 24 jaar oud. Hij heeft zijn sporen al verdiend in het professionele circuit met een aantal opmerkelijke prestaties. Maar wie is Zizou Bergs eigenlijk? Kan hij de heropleving van het Belgische tennis belichamen en het stokje overnemen van David Goffin? Dat gaan we uitzoeken.

Wie is Zizou Bergs?

Zizou Bergs, geboren in Lommel (België) en gecoacht door voormalig Belgisch speler Ruben Bemelmans, staat momenteel op de 132e plaats op de wereldranglijst. Dit jonge talent begon zijn tenniscarrière al op jonge leeftijd en toonde een aangeboren talent voor het spel. In 2018, toen hij pas 18 jaar oud was, begon zijn carrière als profspeler pas echt, waarbij hij vooral schitterde in het Futur-circuit. Hij eindigde het jaar met een zeer geflatteerd record van 63 overwinningen tegen 31 verliespartijen en een plaats in de top 400.

Zizou Bergs, het begin van de opkomst

Zijn eerste wedstrijden op het ATP-circuit

In 2016 werd hij voor het eerst in zijn jonge carrière uitgenodigd om zich te kwalificeren voor een ATP-toernooi in eigen land, in Antwerpen. Dit was een toernooi van 250 categorieën dat indoor werd gespeeld. Hij verloor in de 1e ronde in een close match tegen de Fransman Pierre-Hugues Herbert. In 2017 werd de uitnodiging verlengd. En in de 1e ronde van de kwalificatie stond hij tegenover een naam die vandaag de dag bekend is in het circuit: de Griek Stefanos Tsitsipas. Tsitsipas was op dat moment slechts 122e van de wereld. In 2018 verloor Zizou Bergs opnieuw van een naam die waarschijnlijk een belletje doet rinkelen: de Canadees Felix Auger-Aliassime, destijds 109e op de wereldranglijst.

Eerste overwinning op de ATP Tour in 2020

Het was tijdens het seizoen 2020, toen hij op de 528e plaats van de wereld stond, dat de jonge Belg zijn record op het ATP-circuit brak. Hij deed het thuis in Antwerpen. Die dag versloeg hij de taaie Spanjaard Albert Ramos-Vinolas, toen 45e op de wereldranglijst. Daarna verloor hij van de Russische Karen Khachanov (al 17e op de wereldranglijst). Een eerste stap voor de Belg, die zijn vooruitgang zal willen voortzetten.

Zizou Bergs, de uitdaging van het hoofdcircuit

Na zijn eerste overwinning op de ATP Tour was het voor Zizou Bergs het moeilijkst om er een vervolg aan te geven. Een nogal succesvolle missie voor de jonge Belg. Hij won zijn eerste 2 titels in het Challenger-circuit bijna back-to-back. Met St Petersburg indoor gevolgd door het toernooi van Lille in maart 2021. Zizou Bergs zal het jaar afsluiten met 3 Challenger-titels. Hij maakt een indrukwekkende stijging van plaats 436 op de wereldranglijst naar zijn eerste plaats in de top 200.

Wordt 2024 het jaar van de explosie voor Zizou Bergs?

Nadat hij in 2023 zijn eerste ATP kwartfinale bereikte in Gstaad en nu de 133e plaats op de wereldranglijst inneemt, wil Zizou Bergs dit jaar een nieuwe mijlpaal bereiken. Doorbreken in de top 100 zal een van zijn belangrijkste doelstellingen zijn. Dat vertelde hij RTBF eind 2023. “Ik ga er alles aan doen om op deze manier door te gaan. Want ik wil zo snel mogelijk in de top 100 komen en dan verder groeien. En ik heb een heel duidelijk plan in mijn hoofd om daar te komen.” Hij is nu de nieuwe Belgische nummer 1. Nu voor David Goffin (133e van de wereld).

Kan Zizou Bergs Grand Slams winnen?

Met zijn jeugd, talent en vastberadenheid zijn de vooruitzichten zeker veelbelovend. Hij heeft al laten zien dat hij zich kan meten met topspelers. En als hij vooruitgang blijft boeken en zijn spel blijft perfectioneren, zou hij wel eens een van de beste spelers ter wereld kunnen worden. Het is echter nog te vroeg om je voor te stellen dat Zizou Bergs een Grand Slam-toernooi wint. Maar één ding is zeker, deze jonge Belgische speler is er één om in de gaten te houden. Hij zou ons wel eens kunnen blijven verrassen.