Johan Bakayoko ontwikkelt zich razendsnel

Hij mag dan pas 20 jaar oud zijn en nog maar zelden in België hebben gespeeld, maar Johan Bakayoko is hard op weg om een speler te worden om rekening mee te houden. En een bijzonder bankwaardige ook. Met PSV staat hij dinsdag tegenover Dortmund.

Johan Bakayoko, een quasi Pro League-product

Johan Bakayoko, een Belgisch-Ivoriaan die in 2003 in Overijse werd geboren, trainde bij vier Pro League-clubs: OHL, Brugge, Mechelen en Anderlecht. Hij heeft echter nooit in 1A gespeeld. Hoewel hij begint uit te blinken voor zijn nationale ploeg, was het in Nederland waar hij zijn reputatie opbouwde. En dan vooral bij PSV, de club aan de grens waar hij sinds 2019 speelt.

Vandaag de dag is Johan Bakayoko een echte referentie geworden. Een speler die niet te negeren is, die niet te stoppen is en die met een ongelooflijke snelheid beweegt. Het is dezelfde snelheid die hij in elke wedstrijd laat zien op de rechterflank, die zijn favoriete jachtterrein is geworden. Bijna zijn domein, in feite.

Al 34 wedstrijden en 2.636 minuten speeltijd

In alle competities heeft Johan Bakayoko tot nu toe aan alle 34 wedstrijden van de Brabantse club deelgenomen. En hij is slechts twee keer reserve geweest, eind september. Voor de rest begon hij aan de 19 andere Eredvisie-wedstrijden, de 10 Champions League-wedstrijden (voorronde + groep), de twee bekerwedstrijden en de Supercup. Die laatste won hij van landskampioen Feyenoord om nog een trofee in de wacht te slepen.

In totaal heeft hij dit seizoen al 2.636 minuten gespeeld, waarmee hij de 4e meest gebruikte speler van PSV is. Alleen doelman Walter Benitez (2.880′), centrale verdediger Olivier Boscagli (2.774′) en spits Luuk de Jong (2.662′) deden het beter. PSV staat nu bovenaan in de Nederlandse competitie, 10 punten los van Feyenoord!

Een dynamo van het spel en een dynamo van de verdediging van de tegenstander

Maar buiten deze cijfers is het vooral in het spel dat Johan Bakayoko is gegroeid. Dat hij volwassener is geworden. Hij is rustiger, maar net zo explosief als altijd en maakt het spel van PSG net zo dynamisch als hij de verdediging van de tegenstander maakt. Net als Jeremy Doku bij Manchester City zorgt hij met zijn verwoestende tempo voor paniek. En hij wordt steeds besluitvaardiger.

Naast de 6 doelpunten die hij al heeft gemaakt, heeft hij dit seizoen ook al 13 assists gegeven. Hij heeft 8 assists gegeven in de competitie, waarmee hij de 2e beste passer is in de Eredivisie achter ploeggenoot Joey Veerman, en 5 op het Europese podium. Vorig seizoen was hij ‘slechts’ 15 keer beslissend (9 goals en 6 assists) in 39 wedstrijden.

Een speler gewaardeerd op €40 miljoen

Natuurlijk zijn zijn prestaties niet onopgemerkt gebleven bij buitenlandse scouts. En dat komt zeker omdat hij ook naam begint te maken bij de Rode Duivels, met wie hij al 9 wedstrijden speelde (1 doelpunt, 2 assists). Hij werd bijna 5 jaar geleden gratis gekocht van Anderlecht en is volgens de website Transfermarkt nu ongeveer €40 miljoen waard.

“Het is niet aan mij om te zeggen wat ik waard ben”, zei hij onlangs in een interview tegen ESPN. “Je moet vergelijken wat andere spelers doen. Ik denk niet dat veel spelers van mijn leeftijd bereiken wat ik doe. Dus clubs vinden dat ik een bepaalde waarde heb. Eén die niet jaren op zich laat wachten.”

Schitteren tegen Dortmund

Ondertussen hoopt Johan Bakayoko de komende maanden nog meer indruk te maken. Met de Rode Duivels wil hij natuurlijk meedoen aan het volgende EK. Zeker nadat hij de prestaties van Ivoorkust op de recente Africa Cup of Nations van dichtbij heeft gevolgd, had hij een Olifant kunnen worden. Hij is een verschrikking voor de verdediging van tegenstanders en hij is ook van plan om weer te schitteren in de Champions League.

Na de tweede plaats in hun groep, achter Arsenal, ontvangt PSV aanstaande dinsdag Dortmund in de heenronde van de achtste finales. Het lijkt een veilige wedstrijd, zeker als je er zeker van bent dat het een goede wedstrijd wordt. Het lijkt een veilige weddenschap, zeker als Bakayoko fit is…

Plaats nu je weddenschappen om de spanning van deze wedstrijd op te voeren!