Grand Prix de Paris: Marathon 2024

Dit laatste grote evenement luidt het einde in van een grootse wintermeeting op de Parijse cendrée. Bijna vijf maanden na de start van deze belangrijke periode van het jaar zal Idao de Tillard een blijvende indruk hebben achtergelaten.

Geen Ideao de Tillard op de Grand Prix de Paris

Zijn entourage, auteur van de dubbel Prix d’Amérique – Prix de France, heeft besloten om de strijd in deze Grand Prix de Paris Marathon Race 2024 af te wijzen. Zijn trainer is namelijk niet enthousiast over de afstand van 4150 meter. Hij wil zijn paard liever behouden voor andere evenementen.

Op dit moment zijn de Prix de Sélection en Prix de l’Atlantique waarschijnlijker, voor een mogelijk Europees avontuur. Zijn runner-up op de grote dagen, Go On Boy, heeft ook zijn plaats aan de start verlaten. In de clan van de entourage van de zoon van Password werd niet verwacht dat hij zoveel terrein zou afleggen tijdens deze meeting. Hij zou weer te zien moeten zijn op de snelheidsparcoursen.

Hussard du Landret op zoek naar verlossing

Snel in de fout in de Grand Prix d’Amérique, de gepensioneerde van Benoît Robin is dit niet gewend. Duidelijk teleurgesteld door deze fout aan de start, besloot de entourage af te zien van de Prix de France. Hij wil zich wijden aan dit laatste grote evenement van de wintermeeting. Vorig jaar werd hij uitstekend vierde in de Marathon. Dit nadat hij moeite moest doen om een ronde met de neus tegen de wind te landen. Deze formidabele sprinter toont steeds meer moed in de races die hij rijdt.

Hij is niet altijd gelukkig in een koers, hij moest een voortijdige inspanning leveren in de Prix de Belgique. Hij werd nipt verslagen door de runner-up in de Prix d’Amérique. Dit lange parcours kan een voordeel zijn ten opzichte van zijn rivalen, vooral buitenlanders, die niet gewend zijn aan dit type race. Hussard du Landret (8) en zijn entourage verdienen het om gecompenseerd te worden voor hun inspanningen op zondag.

Hokkaido Jiel, de essentiële basis

Uitmuntend in de twee grote koersen van het jaar, waar hij respectievelijk tweede en vijfde werd, kon ook hij een eerlijke compensatie vinden op zijn winterontmoeting. Hij had twee keer pech met ongunstige koersomstandigheden in de Prix d’Amérique. En hij had een zeer slechte loting in de Prix de France. Hij toonde echter zijn geweldige vorm in de laatste fasen van de race.

Hokkaido Jiel zal er een zijn om goed in de gaten te houden voor zijn laatste doel van de winter. Het paard dat in de voorbereidende races niet op zijn best werd geacht, heeft de afgelopen weken velen op de baan het nakijken gegeven. Bij afwezigheid van Idao de Tillard en Go On Boy zal hij strijden voor de hoofdprijs. Hij zal deze zondag ongetwijfeld op de tickets van de meeste turfers staan.

Wedden op Inmarosa in de Grand Prix de Paris

Écurie Abrivard, dat een lastige periode doormaakt met de blessure van Alexandre Abrivard aan het begin van de meeting, presenteert zondag toch Inmarosa (6). Zeer ongelukkig in de Prix de France, toen ze het moest opnemen tegen twee vermoeide paarden, zou ze een zeer sterke kanshebber voor het podium zijn geweest. De positie van Léo Abrivard in de bocht sprak boekdelen over zijn middelen.

De lange afstand zal een ontdekking zijn voor deze merrie die een zeer goede snelheid heeft. Dit parcours op de grote piste zou haar niet te veel moeten afstompen. Dit zodat ze in het rechte stuk haar sterke punten kan uitspelen. De eerste ronde van de baan moet een rustige zijn, met een zuinig parcours zal ze er meer dan één inhalen in het rechte stuk. Deze kwaliteitsmerrie is een echte spelbreker in dit prestigieuze evenement aan het einde van de meeting.

De kanshebbers voor een podiumplaats in deze race

Zoals elk jaar vragen turfliefhebbers zich af wie de kanshebbers zijn en of ze na bijna vijf intensieve maanden van meetings de lange afstand zullen halen. Voor titelhouder Ampia Mede SM (15) zal dit geen probleem zijn. Ze zou een hoofdrol moeten spelen. Vooral omdat ze iedereen geruststelde in de Prix de France. Overtuigd aan het begin van de meeting, was de taak niet gemakkelijk voor Izoard Védaquais (10) in de Prix d’Amérique, die derde werd.

De lange afstand zou in zijn voordeel kunnen zijn. Hip Hop Haufor (4), die de laatste tijd teleurstelt, zal proberen zijn taaiheid te tonen. Dit om mee te spelen voor de voorste plaatsen. Veel minder scherp, Ganay de Banville (5) en Hooker Berry (16) zullen moeten worden teruggehaald om te proberen een goede plaats te pakken. Dollarmacker (1) en Fakir de Mahey (3) zijn een categorie gestegen, maar hun taaiheid kan een troef zijn in deze marathonrace.

Kijk zondag rond 15:15 uur uit naar de winnaar van deze laatste grote race van de wintermeeting 2023-2024. Zal Ampia Mede SM zichzelf opvolgen in wat een zeer open Marathon PMU-race belooft te worden?