Artem Dovbyk wil een nieuwe start bij Girona

Na een veelbelovende start in de Spaanse LaLiga wacht Girona-spits Artem Dovbyk op zijn vijftiende competitiedoelpunt om de draad weer op te pakken. Zijn komst en debuut voor Girona baarde veel opzien. Maar het moet gezegd worden dat Artem Dovbyk de laatste weken moeite heeft om te scoren. Sinds zijn hattrick in zes minuten tegen Sevilla heeft de Oekraïense spits geen enkel doelpunt meer gemaakt. Hij werd in februari geplaagd door een aantal spierproblemen en hij en zijn team schitterden niet, met name in de 4-0 nederlaag tegen Real Madrid. Net als zijn team, dat afgelopen weekend met 1-0 werd verslagen tegen Mallorca en nu zeven punten achter staat op Real Madrid, zit Dovbyk in een dipje…

Artem Dovbyk, de duurste transfer in de geschiedenis van Girona

Artem Dovbyk kwam afgelopen zomer over van de Oekraïense club Dnipro voor €7,75 miljoen, de recordtransfersom van de club. De 26-jarige speler heeft een nogal atypisch postuur (1,89 m) en een techniek die soms wordt bekritiseerd door sommige waarnemers van de Spaanse competitie. Toch is hij er meer dan eens in geslaagd om de Uruguayaanse clublegende Cristhian Stuani naar de bank te sturen.

Hij was afgelopen december de beste speler van LaLiga en heeft met 14 doelpunten en 6 assists een opmerkelijk record voor Girona. Sinds het begin van het seizoen heeft de Oekraïense spits de verdediging van de tegenstander op zijn grondvesten doen schudden.

Snel aangepast aan LaLiga

De imposante nr. 9 van Girona heeft er niet lang over gedaan om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Op de openingsdag van de Spaanse competitie scoorde hij in zijn eerste optreden voor zijn nieuwe club. Hij kwam net na het uur in actie tegen Real Sociedad en scoorde tien minuten later de gelijkmaker.

Bij zijn nieuwe club werd hij herenigd met zijn landgenoot Viktor Tsygankov, die ook aan een goed seizoen bezig is. Aan het begin van het seizoen was hij nog geen vaste waarde, maar na de eerste interlandbreak eind september werd hij dat wel. Cristhian Stuani, al zeven jaar de steraanvaller van de Catalaanse club, is nu een vervanger. Artem Dovbyk heeft zijn coach Michel meer voldoening gegeven dan de emblematische figuur van de club.

Bijna een kwart van de doelpunten van Girona op zijn naam

Na 27 competitiewedstrijden heeft Girona nog steeds de beste aanval in LaLiga met 57 doelpunten, één meer dan Real Madrid en Barcelona. De Oekraïense spits heeft sinds zijn komst 14 keer toegeslagen. De rekensom is dus simpel: hij heeft een kwart van de doelpunten van zijn team gemaakt.

Als hij snel weer het net zou vinden, zou zijn zelfvertrouwen een boost krijgen. En niemand zou klagen, noch de staf, noch de fans van Girona, die wachten om hem dat beroemde vijftiende doelpunt te zien maken.

Topscorer van Oekraïne

Opgeleid bij FC Cherkaskyi Dnipro, speelde hij zijn eerste wedstrijd bij de profs op 17-jarige leeftijd. En hij werd in augustus 2014 zelfs een van de jongste doelpuntenmakers in de geschiedenis van zijn club. Hij is snel, behendig en vooral heel krachtig. Dovbyk heeft opnieuw naam gemaakt door twee keer topscorer te worden in de Oekraïense competitie.

Hij werd in september 2016 voor het eerst opgeroepen voor het nationale elftal van Oekraïne voor een WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland en speelde daarna op Euro 2020. In het toernooi dat in 2021 werd georganiseerd, was hij beslissend in de 16e ronde tegen Zweden, toen hij in de laatste minuut een doelpunt maakte in de extra tijd.

Dovbyk wil naar EURO 2024

Dovbyk scoorde twee keer tegen Armenië in de Nations League in september 2022. En hij wil Oekraïne ook naar de UEFA EURO 2024 brengen.

Na het nipt mislopen van kwalificatie voor het WK van 2022 speelt Oekraïne op 21 maart tegen Bosnië-Herzegovina. Artem Dovbyk zou wel eens de held van het land kunnen worden!