Wie is Molde, Clubs tegenstander in de Conference League?

Aanstaande donderdag om 18:45 uur neemt Club Brugge het in de achtste finales van de Conference League op tegen Molde FK. De Noorse club was de ideale loting voor de Brugse ploeg, die ervan droomt om hun Europese avontuur voort te zetten. Union Saint-Gilloise is niet de enige club die nog actief is op het Europese toneel. Club Brugge is er ook nog. Les Gazelles zitten ook in de Conference League. En in tegenstelling tot de Unionisten staat hen geen grote wedstrijd te wachten. Molde staat hen in de weg. De Noorse club is verre van een Europese reus en is een van de underdogs in deze fase van de competitie.

Uit de Europa League gezet

Een klein duimpje, maar komt van iets hogerop. Molde FK is gedegradeerd uit de Europa League. De Noren eindigden als 3e in hun groep achter Bayer Leverkusen en Qarabag. Met 7 punten zetten ze hun reis dus voort in de Conference League, waar ze Legia Warschau uitschakelden in de play-offs.

Dit is de op één na beste Europese reeks in de geschiedenis van de club. In het seizoen 2020-2021 bereikte Molde de laatste 16 van de Europa League. Ze werden toen verslagen door Sevilla. Club Brugge is vastbesloten om Molde dit seizoen niet nog een stapje verder te laten gaan.

Een bijna 100% Noorse ploeg

Molde is om twee redenen weinig bekend in ons land. De eerste is dat de club niet echt bekende namen in de gelederen heeft. De tweede is dat vrijwel de hele selectie Noors is. Met uitzondering van Christian Cappis en Anders Hagelskjaer, die respectievelijk Amerikaan en Deen zijn, bestaat de rest van de kern uit spelers van eigen bodem.

Een kans voor Club? Brugge, met Deila, Nusa en Vetlesen, hebben een coach en mannen die onvermijdelijk een meer ervaren oog hebben voor deze spelers, dus er zal minder een verrassingseffect zijn.

Haaland en Solskjaers voormalige club

Aan de andere kant, als de naam Molde niet helemaal onbekend is in het Europese voetbal, dan is dat omdat de club een aantal (toekomstige) sterren in haar gelederen heeft gehad. In de jaren ’90 was het een zekere Ole Gunnar Solskjaer die naar Molde verhuisde. Tussen januari 1995 en juli ’96 speelde de aanvaller 44 wedstrijden. Hij scoorde 32 doelpunten voordat hij tekende voor Manchester United, waar hij het grootste deel van zijn carrière doorbracht.

Meer recent kwam een zekere Erling Haaland naar Molde. De huidige seriedoelpuntenmaker van Manchester City speelde twee jaar bij de Noren, in 2017 en 2018. Daar begon hij op 16-jarige leeftijd aan zijn profcarrière. Hij scoorde 20 doelpunten in 50 wedstrijden.

Minder bekend dan Solskjaer en Haaland is een andere naam die Belgische voetbalfans zal aanspreken: Kjetil Rekdal. De voormalige verdediger en middenvelder van Molde speelde tussen 1990 en 1996 voor Lierse en keerde in 1994 een paar maanden terug naar Molde.

Brugge, Molde’s vierde Belgische tegenstander

De heenronde wordt gespeeld in Noorwegen, terwijl Club gastheer zal zijn voor de terugronde, een voorrecht voorbehouden aan geplaatste teams. Dit is de eerste keer dat beide ploegen elkaar ontmoeten. Club Brugge is echter niet de eerste Belgische tegenstander in de geschiedenis van Molde.

In 1988 versloeg Waregem de Noorse club in de UEFA Cup in de eerste ronde. 27 jaar later was het Standard dat met minder succes tegenover Molde stond. Na een 2-0 nederlaag in Noorwegen wonnen ze met 3-1 op Sclessin, maar de uitgoals bleken fataal. Tot slot speelde Gent vorig jaar in de groepsfase van de Conference League met 0-0 gelijk en won het daarna gemakkelijk met 4-0 in België.

Hoe dan ook, Club Brugge en Ronny Deila kunnen het zich niet veroorloven om te missen tegen zo’n tegenstander. Voor de coach, die meer dan ooit onder druk staat, zal het een manier zijn om zijn plaats veilig te stellen. Het valt nog te bezien of Molde hem een strobreed in de weg kan leggen.

Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be!