Is Engeland favoriet om EURO 2024 te winnen?

Net als Bellingham, die kan ontploffen als hij zijn vorm bij Real Madrid doorzet, heeft Engeland alle kans om EURO 2024 te winnen. Als ze de druk van hun status aankunnen en het verleden achter zich laten, zal het moeilijk worden om ze van de wijs te brengen. Vooral omdat Harry Kane een seriedoelpuntenmaker van wereldklasse is.

Engeland heeft het al goed gedaan

Als halve finalisten en kwartfinalisten op recente WK’s is Engeland opnieuw een belangrijke kracht in het wereldvoetbal geworden. Vier jaar geleden verloor het team onder leiding van Gareth Southgate zelfs nipt van Italië op het EK. Met nog drie maanden te gaan tot EURO 2024 in Duitsland lijken ze serieuze outsiders om hun Italiaanse kwelgeest op te volgen. Maar zouden ze niet gewoon de favorieten zijn in een competitie die hen historisch gezien nooit heeft beloond?

Op de website van Ladbrokes staat de notering om de finale te winnen aan 4,5, net als die van Frankrijk. Les Bleus zijn het andere land dat de meeste kans maakt om te zegevieren in de finale op 14 juli in Berlijn. Voor de goede orde: het ‘nieuwe’ België, waar ze op 26 maart op Wembley tegen zullen spelen, staat slechts op de 6e plaats. Dit is gelijk met Italië en aan een notering van 15.

Nieuwe spelers gemakkelijk geïntegreerd

In Engeland is er in ieder geval veel vertrouwen in het team. Omdat het team een stressvrije kwalificatiecampagne heeft gehad (20 op 24). En omdat de belangrijkste spelers elkaar door en door beginnen te kennen. Dat zou het makkelijker moeten maken om veelbelovende nieuwkomers te integreren.

En niet per se de jongsten! We denken bijvoorbeeld aan de verrassende spitsen Jarrod Bouwen (27 met 14 goals bij West Ham) en Ollie Watkins (28 met 16 goals bij Aston Villa). Zij beginnen hun stempel te drukken. Bovendien kan Engeland altijd rekenen op ongelooflijk talent. Op elk gebied van het spel.

Saka-Kane, een aanvallende oorlogsmachine

Vooral in aanvallend opzicht lijkt Engeland op een oorlogsmachine. Met Bukayo Saka (Arsenal) en vooral Harry Kane (Bayern) beschikken ze over twee ‘serial goalgetters’. De eerste is 22 en heeft al 11 doelpunten gemaakt in 32 optredens. En de tweede (30) heeft er dit seizoen al 36 gemaakt bij Bayern. Kane heeft er 62 heeft gemaakt in 89 optredens.

Hoewel hij slechts 2 doelpunten heeft gemaakt in 27 optredens, hoopt de 20-jarige Jude Bellingham voort te bouwen op zijn geweldige seizoen bij Real Madrid. Hij heeft al 20 doelpunten gemaakt in 31 wedstrijden in Spanje in alle competities. En dat is natuurlijk niet alles. Het talent ‘made in England’ lijkt onuitputtelijk. Rico Lewis (19, Manchester City), Cole Palmer (21, Chelsea) en Marc Guéhi (23, Crystal Palace) zijn slechts enkele van de jonge Engelse spelers om in de gaten te houden.

EK: een erelijst die wacht om afgestoft te worden sinds 1966

Sinds 1966, toen ze de Wereldbeker op eigen bodem wonnen, is Engeland nooit in staat geweest om door het glazen plafond te breken dat van een land een legende maakt. Ook hebben ze hun prijzenkast nog nooit afgestoft. Omdat ze vaak afwezig waren op grote toernooien.

Omdat hun kampioenschap, dat het sterkste van Europa is, vooral te danken is aan de massale instroom van goedbetaalde buitenlandse werknemers. En omdat het vaak heeft ontbroken aan een betrouwbare keeper, wat Jordan Pickford, de laatste verdedigingslinie van Everton, wel lijkt te zijn. Gelukkig is daar de laatste jaren verandering in gekomen, met de opkomst van een ‘gouden generatie’ in het Engelse voetbal.

Merson: “We falen als we de Euro’s niet winnen

Engeland is getalenteerd en ambitieus. Het lijkt nergens aan te twijfelen, zeker met de bijdrage van die oude vos en bedrieger van het veld, Harry Kane. Maar ze hebben ook belangrijke spelers, zoals Kyle Walker, Kyrian Trippier, Jordan Henderson, Phil Foden, Jack Grealish. En zelfs de altijd controversiële Harry Maguire.

Voormalig international Paul Merson sprak onlangs met Sky Sports over zijn rotsvaste vertrouwen in de Engelse selectie. “Ik zie niet hoe we (Engeland) dit EK niet kunnen winnen,” zei hij. “Als we dat niet zouden doen, zou ik geschokt zijn. Ik wil Southgate niet onder druk zetten, maar ik denk dat het een mislukking zou zijn als we niet zouden winnen. Eerlijk gezegd zie ik niet wie er met ons zou kunnen concurreren. Frankrijk heeft waarschijnlijk maximaal twee spelers die een plaats in ons team verdienen. En wat als het grootste gevaar voor Engeland uiteindelijk niemand anders was dan… overmoed?”