Koni De Winter, toekomstige grote verdediger voor de Rode Duivels

Koni De Winter werd voor het eerst opgeroepen door Domenico Tedesco tegen Ierland. Koni is bekender in Italië dan in België. Hier kijken we naar een ‘kind’ dat alles in zich heeft om een grote carrière te hebben.

Koni De Winter

Koni De Winter is pas 22 jaar oud en heeft al een zeer succesvolle carrière achter de rug. Hij werd geboren in Antwerpen en ontdekte het voetbal in zijn geboortestad voordat hij naar Zulte-Waregem verhuisde. Door een toevallige samenloop van omstandigheden kwam hij onder de aandacht van Juventus.

Hij maakte zijn debuut voor Juve in 2020 toen Andrea Pirlo hem uit een Champions League-wedstrijd tegen Barcelona hield. Hij overtuigde de Turijnse staf al snel zodanig dat zijn contract werd verlengd tot 2024. In de zomer van 2021 toonde Club Brugge interesse in hem, net als Ajax Amsterdam.

Door Juventus uitgeleend aan Genoa

Toen Massimiliano Allegri hem in november 2021 overnam, maakte hij zijn debuut in de Champions League tegen Chelsea. Daarna maakte hij zijn eerste rentree tegen Malmö in december 2021, ook in de Champions League. Hij werd de jongste Juventus-speler die aan een wedstrijd in deze competitie begon toen hij slechts 19 jaar en 179 dagen oud was.

Op 11 augustus 2023 verliet Koni De Winter Juve om een seizoen lang uitgeleend te worden aan Genoa. Het contract werd getekend met een koopverplichting en onder bepaalde voorwaarden. Het bewijst ook de kwaliteiten van de jonge speler en de interesse die hij wekt.

Koni De Winter’s eerste caps voor de nationale ploeg

Tussen 2019 en 2020 speelde de centrale verdediger vier wedstrijden voor België U-19, waarin hij drie keer startte. Jacky Mathijssen haalde hem in oktober 2021 terug naar de U21. Hij begon tegen Kazachstan en de Jonge Duivels wonnen met 2-0. Op 14 maart 2024 werd de Genoa-speler voor het eerst opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg door bondscoach Domenico Tedesco.

Erg blij met zijn eerste oproep tegen Ierland, legde hij in een persconferentie uit dat het een onverwachte selectie voor hem was. Hij had geen idee dat Domenico Tedesco in hem geïnteresseerd was en was blij dat hij werd opgeroepen voor de Rode Duivels.

Een primeur voor de Rode Duivels die gevolgd zal worden door anderen

Tegen Ierland speelde hij 64 minuten en werd door waarnemers omschreven als ‘behoorlijk’. Hij kwam uit in een experimenteel team en speelde helemaal niet tegen Engeland. De jonge Genoa-speler heeft al op rechts gespeeld, maar geeft toe dat hij zich het meest op zijn gemak voelt in de centrale verdediging.

In een persconferentie gaf hij toe: “Ik ben niet per se snel en ik ben niet het type dat vaak één-op-één speelt. Daarom speel ik liever niet als rechtsback. Ik concentreer me liever op mijn kwaliteiten en ik ben echt effectiever als centrale verdediger.”

Geïnspireerd door grote Serie A-verdedigers

Koni De Winter was net 16 toen hij België verliet voor Italië. Hij geeft toe dat hij sneller volwassen is geworden. Als je in je eentje naar een groot land en een grote club gaat, moet je jezelf zien te redden. Qua voetbal geeft hij toe dat hij een andere mentaliteit en een meer defensieve- en tactische speelstijl heeft ontdekt.

Bij Juventus had hij het geluk om te trainen met verdedigers van het kaliber Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. “Chiellini is de beste verdediger die ik ooit heb gezien. Ik heb veel van hem geleerd. Hij en Bonucci praten veel met de jonkies.”

De Winter zou Italië kunnen verlaten

Volgens de Italiaanse media is AC Milan zeer geïnteresseerd in de jonge Belgische verdediger en de Milanezen kijken al naar hem. Koni De Winter zegt dat hij graag een toekomst bij Genoa overweegt met een optie tot koop van zijn club. Wolverhampton en Everton zijn naar verluidt ook geïnteresseerd in de Belgische verdediger in de komende maanden.

Zal hij de lokroep van Engeland kunnen weerstaan? Afwachten…