Onze top 5 EURO 2024-shirts

Voor elke internationaal toernooi is het weer hetzelfde liedje. Gewapend met een exclusief contract met de grote landen presenteren de fabrikanten van sportartikelen met veel tamtam de vruchten van hun arbeid. In dit geval de teamshirts voor EURO 2024. En elke keer is het hetzelfde. Er zijn shirts waar iedereen het over eens is en andere die voor verdeeldheid zorgen. Afhankelijk van de generatie. Vanwege het al dan niet breken met de ‘codes’ van het genre door te veel (of te weinig) brutaliteit te tonen.

Specifieke tenues voor EURO 2024

In de aanloop naar EURO 2024 in Duitsland zijn de grote landen niet afgeweken van de heilige regel om hun tenue op klaarlichte dag te onthullen. Of eigenlijk hun tenues, want die zijn er meestal in twee (of soms drie) heel verschillende versies. De ‘klassieke’ versie, die het meest wordt gedragen, en de ‘outdoor’-versie. Die wordt alleen bij bepaalde gelegenheden gedragen.

Het draait allemaal om marketing. Veel geld. Elke bond kan astronomische bedragen onderhandelen met de marktleiders op het gebied van sportartikelen, Nike, Adidas en Puma, om maar de bekendste te noemen. En om hun shirts door te verkopen tegen prijzen die vaak exorbitant hoog zijn. Op de website van de Belgische voetbalbond bijvoorbeeld kan een officieel shirt met De Bruyne’s naam tot wel… €172 kosten!

Slechts 6 uitrustingsleveranciers, met Nike als grootste speler

In totaal zullen slechts zes verschillende uitrustingsfabrikanten de 24 landen kleden die in Duitsland vertegenwoordigd zijn. Nike neemt het leeuwendeel voor zijn rekening met 9 teams, waaronder Engeland, Frankrijk, Portugal en Kroatië. Adidas volgt met zes teams, waaronder België, Duitsland, Spanje en Italië!

Puma maakt het podium compleet met 4 landen op het programma. Jomma en Macron pakken de kruimels met elk 2 selecties, terwijl Hummel alleen de Denen zal uitrusten. In dit artikel hebben we geprobeerd een onvermijdelijk subjectieve- en controversiële top 5 samen te stellen van de mooiste shirts van het stel.

België

Hoe kunnen we het Belgische shirt niet op de eerste plaats zetten? De eerste wedstrijd natuurlijk. Als tegenpool van het fiasco van het ‘flame’-shirt dat werd gebruikt op het WK van 2022, biedt het een geruststellende terugkeer naar het classicisme. Deze keer is de bordeauxrode kleur discreter. Ook al doet het natuurlijk minder denken aan de nationale kleuren, deze kleur voegt een vleugje klasse toe dat duidelijk zijn publiek heeft gevonden.

Het tweede spel van zijn kant is opnieuw gemaakt om een bepaalde vorm van het ‘Belgische’ te benadrukken. En de wereld van Kuifje in het bijzonder. Het hemelsblauwe shirt met de kleine v-hals is niet oninteressant, maar past niet zo goed bij de bruine kleur van de shorts, die een eerbetoon moeten zijn aan de beroemdste reporter uit de Belgische 9e kunst.

Engeland en Italië, het classisme met succes opnieuw bekeken

Op de andere twee treden van het podium zetten we eerst Engeland en dan Italië. Na een nogal verontrustend shirt voor 2022 te hebben bedacht, is Nike teruggegaan naar de klassiekers voor de thuisset van Engeland. Het resultaat is een masterclass in wit, met marineblauw op de kraag en zijkanten. Fijne blauwe en rode biezen sieren ook de mouwen.

Het ‘outdoor’-tenue, een originelere mix van bruin en paars, is meer verdeeld maar nog steeds erg interessant.

Italië, regerend Europees kampioen, gaat terug naar de basis met een outfit waarin azuurblauw blijft domineren. Het wordt vergezeld door een mooi toon-op-toon patroon en vooral door de drie Adidas-strepen in de kleuren van de Italiaanse vlag (groen, wit en rood).

Hoge cijfers voor Oostenrijk en Zwitserland

We waren minder onder de indruk van het Franse shirt, met een gigantische haan op de romp, dan van dat van Oostenrijk (4e) en Zwitserland (5e). Het thuisshirt van Oostenrijk is een verwijzing naar de kunststroming Jugendstil, die de architectuur van veel gebouwen inspireerde, vooral in Wenen.

Het Zwitserse spel gebruikt edelweissbloemen in een watermerkontwerp dat is geïnspireerd op traditionele lokale kleding.