ATP Monte Carlo, de bakermat van klei?

In april begint officieel het gravelseizoen. Een ondergrond die generaties spelers heeft gevormd en mensen over de hele wereld heeft betoverd. Het ATP-toernooi in Monte Carlo is het eerste grote graveltoernooi van het seizoen, gevolgd door Roland Garros en de Olympische Spelen. Maar hoe is kleitennis ontstaan? En wie zijn de favorieten om het ATP tennistoernooi van Monte Carlo te winnen?

Hoe is de gravelbaan ontstaan?

Het gravel zag voor het eerst het daglicht in Cannes in 1880. Het waren de gebroeders Renshaw, kampioenen van Wimbledon, die het oppervlak creëerden. Zij hadden het ingenieuze idee om een rood terracotta-poeder te gebruiken om de grasvelden te bedekken wanneer de hitte zo intens was dat het gras geel werd.

Dit ingenieuze gebruik werd in de loop der jaren verbeterd tot de gravelbanen die we vandaag de dag kennen. Het eerste officiële gebruik van klei was in een Davis Cup-finale in Parijs in 1928, in een wedstrijd tussen Frankrijk en de Verenigde Staten.

Wat is de speelstijl op klei?

Klei is een ondergrond die duidelijk van andere te onderscheiden is door zijn kleur en specifieke kenmerken. Omdat de bal langzamer wordt als hij de grond raakt, wordt klei geclassificeerd als de langzaamste ondergrond in tennis. Omdat het minder abrupte slagen vereist, is het ook minder belastend voor de gewrichten en dus minder blessuregevoelig.

Deze omstandigheden geven over het algemeen een voordeel aan verdedigers en spelers die de rally gaande kunnen houden met zoveel mogelijk slagen, totdat de tegenstander breekt. Kleibanen worden over het algemeen erg gewaardeerd door toeschouwers. Dit vanwege de spectaculaire punten die ze kunnen opleveren en die de intelligentie en het tactische gevoel van een tennisser laten zien. Het weer kan echter van grote invloed zijn op het oppervlak. Droog, zonnig weer zorgt ervoor dat de bal versnelt en omhoog komt. Nat weer daarentegen vertraagt de bal en zorgt ervoor dat hij minder stuitert.

Welke slagen werken het beste op klei?

Klei geeft de voorkeur aan spin. Spelers die een ‘geschopte’ opslag of een schot met veel lift gebruiken, hebben een onmiskenbaar voordeel. Op een droge gravelbaan kan de bal heel hoog komen als hij in contact komt met de grond. Dropshots zijn hier ook erg effectief, omdat de bal kan zinken als hij in contact komt met de grond.

Monte Carlo ATP 2024-condities

Het gravelseizoen is officieel van start gegaan en in Monte Carlo wordt de eerste Masters 1000 van het seizoen 2024 op gravel gespeeld. Het toernooi vindt plaats van 7 tot en met 14 april 2024 in een van de meest paradijselijke omgevingen in het tennis. De omstandigheden zijn er vaak vrij traag. Vorig jaar won Andrey Rublev de titel door de jonge Deen Holger Rune te verslaan. Dit toernooi zou de terugkeer moeten inluiden van de ‘Koning van Klei’ Rafael Nadal, die sinds januari niet meer officieel heeft gespeeld.

Wie zijn de favorieten om het ATP Monte Carlo te winnen?

Dankzij een uitstekend seizoen en een recente titel op de Miami Masters 1000 is Jannik Sinner een van de favorieten om het toernooi te winnen. Bij Ladbrokes.be staat hij zelfs geprijsd aan 4.50 om de ATP Monte Carlo te winnen. De Italiaan is net nummer 2 van de wereld geworden. Hij is waarschijnlijk de beste speler ter wereld op dit moment. Hij heeft nu 22 overwinningen en één nederlaag, waarbij hij alleen verloor van Carlos Alcaraz op Indian Wells. De Spanjaard is ook de favoriet na zijn terugkeer in vorm en zijn titel in Indian Wells.

Wie zijn de outsiders bij de ATP Monte Carlo?

Hoe fit zal Novak Djokovic zijn? Hij verloor van Luca Nardi (75e op de wereldranglijst) in zijn laatste wedstrijd in de 2e ronde van Indian Wells. De Serviër moet dit seizoen nog een titel winnen en heeft het ATP Monte Carlo sinds 2015 niet meer gewonnen. Dit toernooi wordt vaak gezien als voorbereiding voor de Serviër. Djoko zal zijn spel moeten verbeteren als hij hoopt het helemaal te gaan maken. Casper Ruud (tweevoudig finalist op Roland Garros), Holger Rune (vorig jaar finalist in Monte Carlo) en titelverdediger Andrey Rubev zullen allemaal toekijken.

Wie wint de ATP Monte Carlo?

Deze 117e editie van de ATP Monte Carlo lijkt weer een heetbevochten aangelegenheid te worden. En zoals zo vaak het geval is, staat ons een geweldig spektakel te wachten. Er wordt een felle strijd verwacht tussen de verschillende kampioenen. Het zal interessant zijn om te zien of Jannik Sinner zijn momentum kan vasthouden op een ondergrond die tot nu toe minder succesvol voor hem is geweest. Carlos Alcaraz zal er op gebrand zijn om te bewijzen dat hij inderdaad de opvolger is van de ‘Koning van Klei’, Rafael Nadal, en deze 1e ATP 1000 van het seizoen op klei te winnen.