Deze Grand Tour-renners die de klassiekers kunnen winnen

De Vlaamse klassiekers zijn nog maar net ten einde, maar één ploeg domineerde de drie betwiste Monuments. Alpecin-Deceuninck liet geen middel onbeproefd in Sanremo, Oudenaarde en Roubaix. Mathieu van der Poel onderscheidde zich door de laatste twee te winnen. Terwijl hij de spil was in het succes van Jasper Philipsen in de eerste. De afgelopen twee jaar heeft alleen Tadej Pogacar de wereldkampioen in de weg kunnen zitten. Remco Evenepoel heeft het laatste overgebleven Monument gewonnen. De vraag is of er nog andere Grand Tour-klimmers zijn die de voorjaarsklassiekers kunnen winnen.

Tadej Pogacar, het hybride profiel

Tadej Pogacar, winnaar van twee Tour de France, één Ronde van Vlaaderen en drie Lombardijen, heeft zijn kwaliteiten ruimschoots bewezen. De Sloveen is in staat om elke wedstrijd waar hij aan meedoet te winnen. De vraag zal zijn of hij een kasseienwedstrijd als Parijs-Roubaix kan winnen. In zijn eigen woorden: hij moet een paar kilo aankomen op de weegschaal om de kasseien van een Nord te kunnen bedwingen.

Het is een uitspraak die moeilijk te geloven is, gezien het feit dat hij de concurrentie overtrof in deze eerste Vlaamse klassiekers. In Dwars door Vlaanderen 2022 reed de Emirati-kopman krachtig over het midden van de kasseien. Terwijl zijn metgezellen de bermen gebruikten. De kasseien die hij vervolgens kwelde in de Tour de France en de Ronde van Vlaanderen. Het bewijs dat hij niet zo zwaar hoeft te zijn als hij denkt om de grootste kasseiklassiekers te winnen.

Remco Evenepoel, de Belg die niet van kasseien hield

Remco Evenepoel is geen onbekende op de kasseien. De Brabander heeft al gezegd dat hij er last van heeft en dat “het niet echt [zijn] ding is”. Een afkeer die hij in 2019 meteen toegaf tijdens de nationale kampioenschappen op de weg in Gent. En drie jaar later herhaalde in de Flèche Brabançonne. “Ik voelde me soms erg ongemakkelijk op de kasseien, wat me zegt dat ik niet geknipt ben voor de klassiekers”.

Zal hij het opnieuw proberen zodra hij deze zomer de kasseien van Montmartre heeft geproefd op het Olympische parcours in Parijs? Niets is minder zeker. Voorlopig heeft de jonge renner nog wat te vereffenen in Italië, met name in de Giro di Lombardia. En dat is alleen maar om de afdaling van Sormano voor eens en altijd achter zich te laten.

Jonas Vingegaard, in de voetsporen van zijn belangrijkste rivaal?

De tweevoudig Tour de France-winnaar is een typische Grand Tour-renner. Jonas Vingegaard, een bewezen klimmer, concentreert zich op de Grote Rondes in de zomer. De vraag is of de Deen zijn geluk zal beproeven in eendagskoersen. Zijn vaardigheden op steile hellingen zouden een grote aanwinst kunnen zijn, vooral in Flèche Wallonne. Zijn voorliefde voor hoge hellingen, die hij liet zien in Polen en de Angliru, zou hem een voordeel kunnen geven op de Mur de Huy.

Desondanks hebben klasse klimmers zoals Alberto Contador nooit het schot kunnen omzetten in eendaagse wedstrijden. Elk principe heeft echter zijn uitzondering. De Visma Lease-a-Bike-renner heeft alle kwaliteiten om te schitteren op alle soorten terrein. Een goede rouleur, een goede puncheur, een uitstekende klimmer en daler. Monumenten als Milaan-Sanremo en Lombardije liggen binnen zijn mogelijkheden.

Primoz Roglic, de Sloveense oger

Primoz Roglic, meervoudig winnaar van Grote Rondes, heeft zich al onderscheiden op een Monument. Winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 2020, de Bora-Hansgrohe renner heeft nog steeds geen Giro di Lombardia op zijn naam staan. Dat is een beetje een anomalie, gezien het succes dat Italië tot nu toe heeft gekend voor de voormalige skispringer. Er moet echter worden opgemerkt dat de tijd dringt op 34-jarige leeftijd. Ondanks een verrassend succes op de kasseien van Denain in 2022.

De Sloveen richt het einde van zijn carrière op een duidelijk doel: het winnen van de Tour de France. Wat niet onverenigbaar is met prestaties op de Ardennen. Hoewel het het beste is om hem uit te sluiten voor de komende wedstrijden. Verzwakt door zijn valpartijen in de Ronde van het Baskenland, heeft de Jumbo-Visma overloper de Amstel Gold Race al moeten opgeven. Tegelijkertijd zet hij de Waalse Pijl en de ‘Doyenne’ op een laag pitje.

Juan Ayuso, in de schaduw van zijn oudere zelf

Juan Ayuso richt zich voornamelijk op etappekoersen en is een van die zogenaamde allrounders. De Spanjaard uit UAE Emirates heeft alle vaardigheden die nodig zijn om eendaagse wedstrijden te winnen. Zijn snelheid is een onmiskenbare troef, net als zijn vermogen om het verschil te maken in de moeilijke secties van het parcours. Net als zijn vermogen tot individuele inspanning. Het enige nadeel is dat de in Barcelona geboren renner een dieselman is.

Om goed te presteren heeft de 21-jarige renner een reeks moeilijkheden nodig. Dit verklaart ongetwijfeld zijn prestaties op de Klasikoa San Sebastian. Het is moeilijk om hem in de klassiekers te zien rijden zonder een dwingende reden. We zullen moeten wachten tot dit voorbereidende wedstrijden zijn, met het oog op kasseienetappes, voor hem om het te proberen. In de tussentijd moeten we zien hoe hij zich de komende week ontwikkelt in de Ardennenklassiekers.

Isaac Del Toro, in de voetsporen van Tadej Pogacar

Nieuwe prof Isaac Del Toro moet zijn kwaliteiten in het algemeen klassement van de Grote Rondes nog testen. Na een indrukwekkende start van het seizoen is de Mexicaan echter al een naam om rekening mee te houden. Met het winnen van het algemeen klassement van de Tour de l’Avenir is hij een van de renners om in de gaten te houden. Onbevangen en onbevangen lijkt de jonge Emirati in de voetsporen te treden van zijn oudere broer, Tadej Pogacar.

Afgezien van zijn logische onervarenheid op het hoogste niveau lijkt ‘Torito’ geen fouten te hebben. En ook al heeft hij zich nog niet laten zien op de kasseien. Als je kijkt naar de prestaties van zijn ploegmaat Antonio Morgado, kun je je terecht afvragen wat hij zou geven. Eén ding is zeker, zijn grenzen zijn onbekend maar zijn talent is onmiskenbaar. Zou Tadej Pogacar zijn grootste tegenstander in zijn eigen gelederen hebben gevonden?

Mattias Skjelmose, bij de puncheurs?

De Deen van Lidl-Trek zal waarschijnlijk nooit in actie komen voor de klassiekers in Vlaanderen, zolang hij bij de Amerikaanse ploeg rijdt. Dat is niet verwonderlijk als de ploeg al te maken heeft met een aantal sterke namen zoals Mads Pedersen, Jasper Stuyven en Jonathan Milan. Om nog maar te zwijgen van de talenten van morgen, die het team vol overgave traint, zoals Tim Torn Teutenberg. Maar dat is niet het geval als het gaat om profielen die meer geschikt zijn voor puncheur-grimpeurs.

De Ardennenklassiekers zijn de perfecte speeltuin voor de laatstgenoemden. Het is dus niet verwonderlijk dat de Deen zich vorig jaar al heeft onderscheiden in de Ardennenklassiekers. De Scandinavische kampioen behield top 10-plaatsen in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik en werd alleen verslagen door Tadej Pogacar op de Mur de Huy. Resultaten die onvermijdelijk zullen leiden tot betere.

Hoe zit het met de anderen?

Veel andere Grand Tour-renners zouden genomineerd kunnen worden. Zoals de gebroeders Yates, Giulio Ciccone, David Gaudu, Romain Bardet, Aleksandr Vlasov en Richard Carapaz. Feit blijft dat ze absoluut geen profiel hebben om goed te presteren in de kasseiklassiekers. Hun profielen zijn meer geschikt voor de Ardennen of de Italiaanse klassiekers, ondanks een generatie fantastische renners.

Het is moeilijk om te concurreren met Tadej Pogacar, die geschiedenis wil schrijven. Waar Mathieu van der Poel een man van de grote eendagskoersen aan het worden is. Tweede plaatsen zijn veel realistischer dan een onzekere overwinning tegen deze twee monsters met monumentale records.