Voorwoord Luik-Bastenaken-Luik 2024: een eenvoudig duel tussen Pogacar en Van der Poel of een Belgische verrassing?

De Doyenne sluit dit weekend (bijna) het klassiekerseizoen af. Een duel tussen de man van het voorjaar, Mathieu Van der Poel, en de expert van heuvelachtige wedstrijden, Tadej Pogacar. Maar velen zullen dromen van een trucje.


Sinds de aankondiging van het programma van VDP fantaseren volgers over het zien van de Nederlander op de wegen van de Ardennen. Vooral omdat zijn deelname aan Luik-Bastenaken-Luik aanvankelijk tot de mogelijkheden behoorde. Na een seizoensstart waarin hij de pedalen leek te strelen, zal de kleinzoon van Poulidor dus aan de start staan in Luik. Wat een confrontatie tussen hem en de specialisten in het veld had moeten worden, heeft echter een wending genomen. Oud-winnaars Primoz Roglic en Remco Evenepoel likken hun Baskische wonden. Van der Poel zal hiervan profiteren, want hij hoeft nog maar één meester te overwinnen.

Luik-Bastenaken-Luik 2024: Tadej Pogacar, de grote favoriet

Tadej Pogacar, een echt generatie talent, is bijna altijd de favoriet als hij aan een wedstrijd begint. Zelfs nog meer als de wedstrijd lijkt te zijn ontworpen met de klimvaardigheden van de Sloveen in gedachten. De Doyenne is zo zwaar als maar zijn kan en laat de renners weinig respijt. En dat is iets wat Pogi bijzonder waardeert. 18e bij zijn eerste optreden in 2019, derde in 2020 en winnaar in 2021, de viervoudig Tour de France witte trui weet wat hij doet. Zijn duel met Remco Evenepoel werd vorig jaar verwacht. Een valpartij heeft het uiteindelijk verpest.

De leider van de VAE-Emiraten kan ook rekenen op een solide ploeg. Almeida, Hirschi, Fisher-Black en Ulissi hebben allemaal wat nodig is om aanwezig te zijn aan de voet van de Redoute. Het valt nog te bezien of Pogacar zo lang heeft gewacht om energie op te doen voor een race die hij vermoeiend zal moeten maken om zijn belangrijkste rivaal uit te schakelen.

Van Der Poel, de buitenstaander in het onbekende

Het is moeilijk te zeggen hoe het met Mathieu Van der Poel gaat. Vorige week was de Nederlander tevreden met het volgen van de Amstel Gold Race. Was dit een tegenslag of een voorbereiding op zondag? Het is moeilijk te zeggen. In ieder geval zou een renner van zijn kaliber niet zonder ambities aan de start van de Doyenne verschijnen. Maar er is een dunne lijn tussen wil en kracht, en hij bereidt zich voor om die over te steken op de zwaarste van de Ardennen.


De Alpecin-Deceuninck renner is zeer explosief en kan ongetwijfeld iedereen volgen op een klim. Het probleem is dat ze de een na de ander zullen zijn en uiteindelijk een beroep zullen doen op zijn klimkunsten. Een gebied waarin VDP niet echt referenties heeft. Toch kunnen we rekenen op de racevaardigheden van Philipsen’s ploeggenoot om onnodig trappen te voorkomen. En als hij vers in het wiel van Pogacar zit als de finale nadert, zou de Sloveen in ernstige problemen komen.

Van Gils, Benoot en Teuns voor de Belgen – Williams, Skeljmose en Pidcock als outsiders

Hoewel het vaak een sterke renner beloont, kan de Doyenne soms een minder verwachte renner op de wereld zetten. Dit is ongetwijfeld waar een aantal Belgen op hopen. Maxim Van Gils, die aan het begin van het seizoen in zeer goede vorm was, zal onnodige inspanningen moeten vermijden als hij op het podium wil klimmen. Omgekeerd zal Tiesj Benoot op het juiste moment moeten anticiperen als hij een goede positie wil veroveren. Tot slot, Dylan Teuns nadert deze wedstrijd een beetje in het ongewisse. Zeer goed in de Flèche Brabançonne, heeft hij sindsdien niet echt een impact gemaakt op de wedstrijd. En misschien moet hij wel werken voor een van zijn ploeggenoten.


De sensatie van de week is Brits. Stephen Williams, die indruk maakte op de hellingen van de Mur de Huy, heeft de nodige kracht om te reageren op de aanvallen van de besten. Mattias Skjelmose en Tom Pidcock zijn woensdag verslagen door de kou en zullen uit zijn op revanche.

Citaat van de dag

Voor deze laatste klassieker op Belgische bodem was het tijd voor chauvinisme. Maxim Van Gils staat op 6 voor het podium. Een cijfer dat de komende jaren wel eens niet zo hoog zou kunnen zijn, aangezien de kopman van Lotto-Dstny steeds beter lijkt te worden.