Dender 15 jaar later terug in de Pro League…

Wat gaat er schuil achter de initialen FCV Dender EH, een Challenger Pro League-club die volgend seizoen in de Jupiler Pro League speelt? Het wordt geen nieuwe club in de hoogste klasse, want in 2007-2008 en 2008-2009 was de club er al twee seizoenen actief. Voetbalclub Verbroedering Denderhoutem Denderleeuw Eendracht Hekelgem, beter bekend als Dender, is gevestigd in Denderleeuw. Verbroedering Denderhoutem, FC Denderleeuw en Eendracht Hekelgem fuseerden in de jaren 2000.

Ontstaan in maart 1943

Het begon allemaal in maart 1943 met de oprichting van Verbroedering Denderhoutem in Denderhautem, een klein dorp in de Denderstreek. In augustus 1944 werd het lid van de Belgische Unie. Met het nummer 3900 speelde het 40 jaar lang in de provinciale reeksen. In 1983 klom de club voor het eerst in zijn geschiedenis naar het promotieniveau, de nationale D4. Maar het viel al snel weer terug.

Maar het seizoen daarop lag de titel weer voor het grijpen. En deze keer bleef de club daar acht opeenvolgende seizoenen, tot het in 1993 opnieuw degradeerde, toen het naburige FC Denderleeuw, duidelijk een grote rivaal, in dezelfde reeks de titel won.

D3 voor de eerste keer

Denderhoutem promoveerde voor het eerst in 1996. In 1998 werden ze vijfde en plaatsten ze zich voor de eindronde voor promotie naar D3. Daar werden Heidebloem Dilsen, E. Meldert en… Hekelgem, een andere club uit de regio, uitgeschakeld en klommen ze naar D3, vergezeld door Hekelgem dat in de eindronde als derde promoveerde. Gedurende 4 jaar raakte de club gewend aan het nieuwe echelon.

Maar in 2003, 14e, kon het de play-offs niet vermijden. Daar verloren ze in de eerste ronde van KSV Bornem en moesten ze terug naar de Promotiedivisie. Zoals in het verleden kwamen ze opnieuw terug door de titel te winnen op het lagere niveau. Vervolgens wist het terug te keren naar D3. Daar ontmoette het in het seizoen 2004-2005 Denderleeuw, dat net gedegradeerd was uit D2. Ondertussen had Denderleeuw in 2001 Eendracht Hekelgem opgeslorpt.

Fusie in juli 2005

Tijdens dat seizoen bereikten de twee voorzitters, Bart Gies en Jan Vijverman, van Denderleeuw en Denderhoutem een akkoord om de twee clubs op het einde van het seizoen te fusioneren. Hun doel was om in de Denderstreek een grote club te creëren die kon groeien en overleven in het moderne voetbal. De fusie werd officieel op 1 juli 2005 en zo ontstond Football Club Verbroedering Denderhoutem Denderleeuw Eendracht Hekelgem.

De club behield het registratienummer 3900 van Denderhoutem, terwijl het nummer 5647 van Denderleeuw werd uitgeschreven door de Belgische Bond. Die verhuisde naar het Florent Beeckman-stadion in Denderleeuw. De club nam de kleuren van de vroegere teams over: blauw, wit en zwart. De fusie was meteen een succes. Want in het eerste seizoen als FCV Dender EH won de club de titel en promoveerde het naar D2. Het was de eerste klim naar de voorkamer van de elite voor nummer 3900! Het volgende seizoen bouwde de club verder aan het succes. En op 13 mei 2007 werd het kampioen en promoveerde het naar D1, drie jaar na het vertrek uit Promotie.

Twee seizoenen in D1

De start van de club in de hoogste afdeling was moeilijk, maar Johan Boskamp kwam en slaagde erin om de club op het hoogste niveau te houden. Het seizoen 2008-2009 was het laatste met 18 clubs in D1. Op de 15de plaats betwistte Dender een finaleronde met Roeselare, op de 16e plaats, en twee D2-teams, Antwerp en Lierse. Na hun tweede plaats in deze minileague degradeerden ze naar D2, en drie jaar na hun vertrek uit D1 keerde Dender terug naar… D3. Er gingen geruchten over een faillissement, maar de club slaagde erin om de schatkist aan te vullen om door te gaan.

Wachten tot de laatste dag

Aan het einde van het vierde seizoen in D3 (2015-2016) eindigde Dender 5e en profiteerde het van de nieuwe hervorming van het Belgische voetbal om in te stromen in de amateur D1, de laatste sport voor de profdivisies, die ze aan het einde van het seizoen 2021-2022 zullen bereiken, post-Covid als kampioenen van Nationaal 1.

Als negende op twaalf in het seizoen 2022-2023 wachtte Dender, nog steeds gecoacht door Timmy Simons en met Julien Gorius, die RWDM verliet vanwege een meningsverschil met baas John Textor, als sportief manager, tot de laatste dag, 19 april 2024, en een 3-0 overwinning op Francs Borains om zich bij kampioenen Beerschot in de Pro League te voegen. Daarmee maakte de Vlaamse ploeg een einde aan een 15-jarige afwezigheid in de hoogste regionen van het Belgisch voetbal.