Briljant dubbelspel: de toekomst voor het Belgisch tennis?

Het Belgisch tennis staat internationaal altijd in de schijnwerpers dankzij zijn uitstekende dubbelspelers. Terwijl de individuele prestaties de laatste jaren een neerwaartse trend vertonen sinds de val van David Goffin (101e op de wereldranglijst), neemt het Belgisch dubbelspel de draad weer op. Zowel mannelijke als vrouwelijke spelers hebben de afgelopen maanden hun talenten getoond. Laten we eens wat dieper ingaan op een discipline die even competitief als vermakelijk is.

Belgisch tennis: Wat is dubbelspel?

Dubbelspel is een tennissportdiscipline waarbij twee spelers aan weerszijden van het net tegen elkaar spelen. In tegenstelling tot het enkelspel, waar het individuele aspect overheerst, vereist dubbelspel een perfecte coördinatie tussen de twee partners. Het is een teamspel dat vloeiende communicatie, wederzijds begrip en goede synchronisatie vereist.

Het is ook een discipline die wordt begeerd door de beste enkelspelers: een geweldige manier om te werken aan je reflexen, je gevoel voor timing, maar vooral aan je spel aan het net en dus je volley. Een geweldige oefening voor elke speler die zich wil verbeteren op dit gebied van het spel.

Belgisch tennis aan de top in dubbelspel?

Terwijl het Belgische enkelspel een ingewikkelde periode doormaakt sinds de ondergang van David Goffin (nr. 7 op de wereldranglijst in 2018), lijkt het tegenovergestelde waar te zijn in het dubbelspel. Elise Mertens draagt met trots de Belgische kleuren op het internationale podium.

Dit dankzij haar briljante prestaties in het vrouwendubbel. En laten we ook het Belgische duo Sander Gillé en Joran Vliegen niet vergeten, die de afgelopen maanden hebben uitgeblonken.

Elise Mertens, aan de top in het dubbelspel?

Dat de Belgische Elise Mertens kan schitteren in het dubbelspel is welbekend. Ze heeft al maar liefst 4 Grand Slam-toernooien gewonnen in het vrouwendubbelspel. Haar meest recente kwam begin dit jaar, toen ze de Australian Open 2024 won met haar partner Su-Wei Hsieh. Ze volgde dat op met de WTA 1000 Indian Wells afgelopen maart.

Elise is nog steeds in de running voor de WTA Madrid 2024. De Belgische weet hoe ze zich moet aanpassen aan verschillende partners. Ze heeft ook Grand Slams gewonnen met Aryna Sabalenka en de WTA Finals van 2023 met de Australische Storm Hunter. Elise Mertens staat momenteel op nummer 2 van de wereld in het WTA dubbelspel, net voor haar partner Su-Wei Hsieh.

Het koppel Gillé/Vliegen, een frisse wind voor het Belgische tennis?

Het Belgische koppel Sander Gillé en Joran Vliegen heeft onlangs zijn talenten laten zien met een aantal uitstekende prestaties in het mannendubbelspel. Afgelopen april wonnen ze in Monte Carlo hun eerste Masters 1000-titel, waardoor ze op de 21e plaats van de wereldranglijst kwamen. Met finalisten op Roland Garros in 2023 waren ze heel dicht bij het winnen van hun eerste Grand Slams.

Het was de meest succesvolle prestatie in het mannendubbelspel voor België sinds het duo Xavier Malisse en Olivier Rochus Roland Garros won in 2004. Gezien de vorm en de opgebouwde ervaring van de 2 Belgische spelers, zal een titel niet lang meer op zich laten wachten?

Belgisch tennis: Een betere toekomst in het dubbelspel dan in het enkelspel?

Dus rijst de vraag: heeft het Belgische tennis een betere toekomst in het dubbelspel dan in het enkelspel? Recente resultaten wijzen duidelijk in die richting en we hebben alle reden om te geloven dat het beste nog moet komen. Vooral op de Olympische Spelen, waar het duo Sander Gillé en Joran Vliegen een goede kans maakt op medailles als ze zich weten te kwalificeren.

Maar hoewel de Belgische prestaties in het dubbelspel de afgelopen jaren onmiskenbaar zijn geweest, zou het simplistisch zijn om het potentieel van het Belgische tennis alleen te beperken tot het dubbelspel. Jonge spelers als Zizou Bergs en Alexander Blocks zouden ook de toekomst van het Belgische tennis kunnen vertegenwoordigen, dit keer in het enkelspel.

Conclusie

Zoals we hebben gezien, is het Belgische tennis goed ingeburgerd bij de wereldtop in het dubbelspel. Spelers als Sander Gillé, Joran Vliegen en Elise Mertens vertegenwoordigen België met trots op het internationale podium. Met hun verzamelde talent en ervaring kunnen we de komende maanden uitkijken naar meer grote titels voor het Belgische tennis.