Bayer Leverkusens sleutelfiguren

Bayer, de club uit het Ruhrgebied, nog ongeslagen in 48 wedstrijden dit seizoen, beleeft momenteel een droomseizoen. Ze zijn al gekroond tot kampioen en kunnen de beker en Europa League nog toevoegen aan hun prijzenkast. Die was tot nu toe nogal mager. Focus op de hoogtepunten van dit buitengewone seizoen.

Een sprookje voor Bayer

De allereerste Bundesliga-titel van Bayer Leverkusen is een sprookje. Het verhaal van een groep vrienden die naar de top wordt geleid door een charismatische jonge coach, Xabi Alonso. Na de hegemonie van Bayern (11 opeenvolgende titels!) met succes te hebben gedwarsboomd, zou Bayer hun tot nu toe magere erelijst kunnen aanvullen met het winnen van de Europa League en de Duitse beker.

Ondertussen heeft Leverkusen nog geen enkele van de 48 wedstrijden die ze dit seizoen hebben gespeeld verloren (40 overwinningen, 8 gelijke spelen). Het is dus tijd om eens te kijken naar de sterren van dit droomseizoen.

Xabi Alonso, de architect

Eerst en vooral. Coach Xabi Alonso is duidelijk een van de belangrijkste architecten van deze herhaalde successen. Zijn architect, zogezegd. Consciëntieus heeft hij harmonieuze rondingen en volume gecreëerd voor een team dat niet voorbestemd leek om de hoofdrollen te spelen. Op de bank heeft de voormalige betoveraar van Liverpool, Real en Bayern de kwaliteiten behouden die hem zo’n uitzonderlijke speler maakten.

De Spanjaard heeft dit team getransformeerd door het naar zijn eigen beeld te vormen. Door een gedurfd aanvallend spel te spelen, met constante beweging en voorwaartse balbezit. Hij heeft ze ook de scherpte gegeven die ze in staat stelt om uit lastige situaties te komen. Vaak in de blessuretijd zelfs.

Victor Boniface, topscorer

Victor Boniface werd vorig seizoen door Leverkusen opgemerkt tijdens de duels met Union. Daarin speelde hij een monsterrol. Boniface heeft een vurig eerste seizoen in de Bundesliga achter de rug. De 23-jarige Nigeriaan kende een vliegende start. Hij bevestigde al het goede dat we over hem dachten met de zekerheid van een geweldige speler.

Ondanks dat hij in de tweede seizoenshelft werd gehinderd door een gescheurde knie, blijft Boniface de topscorer van Bayer Leverkusen dit seizoen (19). Met 12 doelpunten in de Bundesliga, 5 in de Europa League en 2 in de beker staat hij één voor op Florian Wirtz (18). Een totaal dat hij tegen het einde van het seizoen hoopt aan te vullen. Ondertussen is zijn marktwaarde gestegen tot €40 miljoen.

Alejandro Grimaldo, de revelatie van het seizoen

Alejandro Grimaldo, die afgelopen zomer overkwam van Benfica, heeft zich ontpopt tot de revelatie van het seizoen. Net als de Nederlandse middenvelder Jérémie Frimpong op rechts, speelde de Spanjaard zijn rol op de linkerflank perfect, met een reeks sprints van hoge intensiteit en beslissende bewegingen.

Hij scoorde 11 goals in alle competities en gaf ook 18 assists. Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt, want afgelopen november werd hij voor het eerst opgeroepen voor de Spaanse nationale ploeg. Op zijn 28e…

Granit Xhaka, energie voor de motor van Bayer

Zeven jaar na zijn vertrek bij Borussia Mönchengladbach is Granit Xhaka duidelijk niet terug in de Bundesliga om de cijfers op te halen. Op 31-jarige leeftijd heeft de Zwitserse middenvelder zijn energie in de motor van Bayer gestoken. Hij is een belangrijk onderdeel van het dominante spel van Leverkusen.

Xhaka is de speler die de meeste passes probeert en afmaakt in Europa: gemiddeld meer dan 100 per wedstrijd. Hoewel zijn persoonlijke statistieken niet waanzinnig zijn (3 goals, 1 assist), verlicht hij vaak het spel voor zijn teamgenoten en verovert hij enorm veel bal dankzij zijn zeer fysieke spel.

Florian Wirtz, de spelverdeler

Florian Wirtz, Duits kampioen en Duits international op 21-jarige leeftijd, is een pareltje op ieders radar. De aanvallende middenvelder van Bayer Leverkusen, die volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt nu op 110 miljoen euro wordt geschat, is nog sterker teruggekomen dan voor de ernstige knieblessure die hij in maart 2022 opliep.

Hij is een moderne en intelligente spelverdeler en het echte brein van dit team. Met 18 goals en 19 assists op zijn naam is hij een van de meest beslissende spelers in Europa. En hij gaat zijn taak niet uit de weg, met een gemiddelde van meer dan 11 kilometer per wedstrijd!

Kan Bayer Leverkusen, na de 2-0 overwinning op Roma in de eerste wedstrijd, de halve finale van de Europa League van donderdag een vervolg geven met een nieuwe overwinning? Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be!