© PHOTO BY ALAMY

Anderlecht – Club Brugge: 6e titelbeslissing in de geschiedenis

Net als vorig seizoen houden de Champions Play-offs de spanning erin. Nog maar twee ronden te gaan in de Pro League. Union Saint-Gilloise, dat enkel met een gelijkspel terugkwam van Club Brugge, heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Maar het kan nog kampioen worden als het zijn wedstrijden in Cercle en tegen Genk wint. Union moet ook hopen dat Club en Anderlecht het niet beter doen dan drie op zes. We stevenen dus waarschijnlijk af op nog een historisch duel tussen de twee meest succesvolle clubs van België.

Anderlecht – Club Brugge

Anderlecht en Club Brugge ontmoeten elkaar op speeldag 9 van de play-offs. Alleen Anderlecht kan dit weekend kampioen worden. Daarvoor moet RUSG eerder op de dag niet winnen van Cercle. Daarna moet Anderlecht winnen tegen de ‘Gazellen’.

Nog voor de wedstrijd begint, zullen de Brusselaars hun zinnen gezet hebben op een mogelijke climax of zal het feest een week uitgesteld worden. Een korte terugblik op dit beslissende duel tussen Anderlecht en Brugge…

De rivaliteit begon in 1971-1972

De oorsprong van de rivaliteit tussen Anderlecht en Club Brugge ligt in het seizoen 1971-1972. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, en meer bepaald sinds 1954, wordt de D1 geanimeerd door de Homerische duels tussen Anderlecht en Standard. In 1971-1972, na drie seizoenen van onbetwiste overheersing door Luik, waren de Mauve et Blanc in gevecht met Brugge. Brugge kwam in 1959 terug naar D1. Op 12 maart 1972 ontvingen de Flandrianen, die toen aan de top van de ranglijst stonden, hun Brusselse tegenhangers, die met 2-0 wonnen.

Op de laatste dag van het seizoen speelde Brugge gelijk bij Racing White, terwijl Anderlecht met 5-1 won bij Sint-Truiden. Anderlecht, dat het hele seizoen nog nooit bovenaan had gestaan, nam die dag de leiding over van Brugge. Paars-wit werd gekroond tot Belgisch kampioen. Het was het begin van een rivaliteit die in de loop der decennia legendarisch zou worden.

Wraak het volgende seizoen

Brugge hoefde echter niet lang te wachten op revanche, want het volgende seizoen werden ze bij Anderlecht gekroond tot Belgisch kampioen. Er waren nog maar drie wedstrijden te spelen in het seizoen. Maar met het 1-1 gelijkspel die dag had Brugge genoeg voorsprong om er zeker van te zijn dat ze niet zouden worden ingehaald door Anderlecht.

Brugge toch nog kampioen bij Anderlecht in 1997-1998

Pas in de epiloog van het seizoen 1997-1998 werd Brugge opnieuw kampioen op het thuisveld van de rivalen (0-1 in het Astridpark, doelpunt Sven Vermant). In het seizoen 2015-2016 werd Brugge opnieuw kampioen door Sporting met 4-0 te verslaan. Dit keer thuis, met nog één speeldag te gaan in de play-offs volgens de formule die in 2009 werd ingevoerd en vandaag nog steeds wordt gebruikt.

Het onvergetelijke seizoen 1985-1986

Niemand is het seizoen 1985-1986 vergeten. Met de Wereldbeker in Mexico in het vooruitzicht moesten Anderlecht en Brugge twee testmatchen spelen om het gelijkspel te beslechten. Iets wat ze tijdens de 34 speeldagen van de toenmalige competitie niet lukte en ze eindigden gelijk op punten en overwinningen. RSCA had de eer om de Vlamingen te ontvangen in de eerste ronde die eindigde in een 1-1 gelijkspel.

In de tweede ronde nam Brugge al na 32 minuten een voorsprong van twee doelpunten via Papin en Wellens. Maar de Brusselaars vonden de middelen om terug te komen via Vandereycken en Demol – de late Stéphane, destijds 20 jaar, zou ook een revelatie blijken voor de Rode Duivels. Hij scoorde een van de 4 doelpunten waardoor België de USSR versloeg in de achtste finales op de Wereldbeker in Mexico.

Beleef de spanning van deze wedstrijd met Ladbrokes.be! Ter informatie: de notering voor Anderlecht is 3.10!