EURO 2024 Groep D: Warren Zaïre-Emery’s bloei met Frankrijk?

Net als in voorgaande edities behoort Frankrijk tot de favorieten voor de eindzege op EURO 2024. In Groep D zullen Oostenrijk, Nederland en Polen proberen het ze moeilijk te maken.

Groep D

Groep D op EURO 2024 bestaat uit Frankrijk, Oostenrijk, Nederland en Polen. Een groep die moeilijk homogeen genoemd kan worden, want Les Bleus lijken er twee of drie plaatsen boven te staan. Maar de groep is ook niet helemaal onevenwichtig. En kan een paar verrassingen bevatten als iedereen op het verwachte niveau presteert. De strijd om de tweede plaats belooft interessant te worden.

Frankrijk

Frankrijk is veruit favoriet in Groep D. Met hun ongelooflijke talenten is Frankrijk altijd een van de kanshebbers voor de eindzege. En dat zal bij EURO 2024 niet anders zijn. De selectie van Didier Deschamps bevat een grote verrassing in de vorm van Kanté, terwijl de rest van de selectie bestaat uit Mbappé, Griezmann, Giroud, Dembélé, Tchouameni en Upamecano…

Een XXL-selectie die zichzelf zal moeten bewijzen en waarschijnlijk schade zal aanrichten. De Fransen zullen erop gebrand zijn om de teleurstelling van het vorige WK te vergeten door het toernooi te winnen. Frankrijk, dat in 2016 tweede werd, maar in 2021 zonder eerverlies werd uitgeschakeld, wil iets rechtzetten. En een titel winnen die ze al sinds 2000 najagen. Zullen Les Bleus het na 24 jaar eindelijk goed doen?

Oostenrijk

In België kennen we Oostenrijk goed, want de familie Burschen speelde hun kwalificatiewedstrijden met de Duivels. Als tweede achter ons waren de Oostenrijkers de enigen die het tempo erin hielden. Zullen ze goed genoeg zijn om het op te nemen tegen Frankrijk, tegen wie ze hun eerste wedstrijd spelen? Oostenrijk zal niet als favoriet beginnen, maar met de mogelijkheid om als beste derde te eindigen, wie weet?

Met David Alaba als hun gids moeten we dit land, dat misschien wel op de tweede plaats mikt, goed in de gaten houden. Oostenrijk zal ongetwijfeld de krasploeg zijn in Groep D en het zou geen echte verrassing zijn als ze goed zouden presteren.

Nederland

Oranje gaat nooit weg uit Frankrijk. Nederland zat in dezelfde groep als Les Bleus tijdens de kwalificatie en eindigde 4 punten achter hen. Nederland kon ze niet verslaan, zelfs niet met 4-0 in Frankrijk, en zal met een zeker vooroordeel vertrekken.

Het team zit echter boordevol talent en zou in de top twee moeten (moeten?) eindigen, zelfs als het uit pot 3 komt. Nederland, vaak aanwezig op grote toernooien, is een outsider waar je moeilijk vanaf komt.

Polen

Polen zal ongetwijfeld het zwakste team in de groep zijn. Dit omdat ze hun ticket hebben bemachtigd via de play-offs. Hoewel Robert Lewandowski de grootste bedreiging van het land blijft, is de rest van de selectie nauwelijks reden tot zorg. Polen, vaak aanwezig, zelden succesvol, jaagt al jaren hun glorieuze verleden na. Het is echter moeilijk voor te stellen dat ze dat verleden zullen heroveren op EURO 2024. En al helemaal niet in een groep als deze.

Polen kan zowel voor een verrassing zorgen als te gemakkelijk instorten, maar het zou toch de rol van scheidsrechter kunnen spelen. En net als in het geval van Oostenrijk, waarom niet streven naar kwalificatie via de derde plaats? We moeten solide zijn en vertrouwen op het team in plaats van op individuele spelers.

Speler om in de gaten te houden: Warren Zaïre-Emery

Met zijn 18 jaar is Warren Zaïre-Emery de jongste speler in de selectie van Didier Deschamps. De middenvelder van PSG heeft een geweldig seizoen achter de rug bij de club uit Parijs, waar hij een belangrijke speler is geworden. Onder Luis Enrique kwam hij 42 keer in actie, met 3 doelpunten en 7 assists.

De Fransman werd opgeroepen voor Les Bleus en maakte al snel zijn opwachting met 1 doelpunt in zijn eerste 2 caps. EURO 2024 zou voor hem een kans kunnen zijn om naar een hoger niveau te tillen, na wat hij al heeft laten zien in Ligue 1 en de Champions League.