Champions League-voorspellingen: Dortmund vs Real Madrid

Hoewel Manchester City, PSG, Arsenal, Barcelona, Atlético Madrid en Bayern sterke kanshebbers voor de Beker met de Grote Oren hadden kunnen zijn, is de finale van de Champions League een om van te watertanden. Wie, Real Madrid of Borussia Dortmund, volgt Manchester City op?

Een Wembley-finale

In het legendarische Wembley-stadion op zaterdagavond hebben beide teams zowel voetballende als statistische troeven in handen in een poging hun naam toe te voegen aan de prijzenkast. Het kan Real Madrids 15e titel worden, twee jaar na hun laatste, of Borussia Dortmunds tweede. Dit 27 jaar na hun eerste, en enige tot nu toe. Laten we eens kijken naar de voorspellingen en interessante noteringen.

Joselu (1 doelpunt/53,6 minuten), een koninklijke efficiëntie!

Tijdens deze campagne heeft Real systematisch minstens één doelpunt gemaakt. In de 12 tot nu toe gespeelde wedstrijden hebben ze er 26 gescoord, een gemiddelde van iets meer dan 2 doelpunten per wedstrijd (2.17). Slechts 8 Spaanse spelers hebben tot nu toe gescoord. Drie van hen, Rodrygo, Vinícius en Joselu, delen de titel van topschutter voor hun koninklijke team met elk 5 doelpunten.

Joselu was de held van de terugronde tegen Bayern met zijn late brace. Hij wist al zijn 5 doelpunten te maken ondanks dat hij slechts 268 minuten in de competitie speelde. Dat is elke 53,6 minuten een doelpunt! Zijn notering om een doelpunt te maken, staat aan 2.75 bij Ladbrokes. Aangezien het onwaarschijnlijk is dat hij aan de wedstrijd begint, zouden we meer inzetten op Vinícius (2.3) of zelfs Rodrygo (3.3).

Dortmund slechts 1.42 doelpunten per wedstrijd

Borussia Dortmund is veel minder effectief, met ‘slechts’ 17 doelpunten in 12 wedstrijden. Dit is een vrij laag gemiddelde van 1,42 doelpunten per wedstrijd. In hun eerste twee wedstrijden, tegen PSG en AC Milan, kwamen ze zelfs niet tot scoren!

Met 3 doelpunten is Niclas Füllkrug de meest effectieve spits van Dortmund. Zijn notering op een doelpunt staat aan 4.20. Dortmund heeft in dezelfde periode slechts 9 doelpunten tegen gekregen, tegenover 15 van Real Madrid. De notering dat beide teams scoren is 1.67 tegenover 1. In combinatie met een overwinning van Dortmund is de notering zelfs 5,2 tegen 1.

Een 19e finale bereikt zonder nederlaag

Om de finale van deze 69e editie van UCL te bereiken, moest Real opnieuw afzien en putten uit hun reserves. Dit zeker tegen Bayern in de halve finale en vooral tegen Manchester City in de kwartfinale. Maar ze slaagden erin om geen enkele wedstrijd te verliezen. Het team van Ancelotti boekte 8 overwinningen (waaronder 6 in de groepsfase, een prestatie die alleen City dit seizoen ook heeft neergezet) en 4 gelijke spelen.

Een opmerkelijk record als je bedenkt dat Real nog nooit in zijn geschiedenis ongeslagen is gebleven toen ze de finale bereikten. Als je zaterdag hun 14 overwinningen meetelt – een record aller tijden, ver voor AC Milan (7) – en hun drie verloren finales (1962, 1964, 1981), spelen ze in hun 19e finale. Indrukwekkend.

Hummels, onvervangbaar en effectief op beide flanken

Net als veteraan Marco Reus, die zaterdag zijn 429e en laatste wedstrijd voor BVB speelt, maakte Mats Hummels deel uit van Dortmunds laatste UCL-finale. Die werd ook gespeeld op Wembley. Dat was in 2013, toen Borussia met 2-1 verloor van Bayern in de enige volledig Duitse Champions League-finale. Naast het cruciale doelpunt in de halve finale tegen PSG was de robuuste Duitse international ook de enige speler van Borussia die alle 12 wedstrijden speelde.

Na 6 keer het doel van zijn team onaangeroerd te hebben gelaten, was hij effectief in zijn interventies in de kwartfinale (tegen Atlético) en halve finale (tegen PSG). Hij won 16 van zijn 18 duels op de grond en 7 van zijn 8 luchtduels in die vier wedstrijden. Niemand heeft het statistisch gezien beter gedaan. Op de website van Ladbrokes is zijn notering voor een doelpunt 20 tegen 1.