Pro League-spelers met de hoogste marktwaarde

Met nog maar een paar dagen te gaan voordat de mercato begint, kijken we naar de zeven Pro League-spelers met de hoogste marktwaarde. De lijst is niet uitputtend. Er zijn veel spelers die ervan kunnen dromen om Thiago’s voorbeeld te volgen.

Deze transfers liggen al vast

Dan zijn er natuurlijk nog Thiago en Vandevoordt. Die horen respectievelijk al bij Brentford en Leipzig. Beiden hebben miljoenen verdiend voor Brugge en Genk. Maar er zijn nog veel meer Pro League-spelers die veel geld kunnen opleveren voor Belgische clubs. Van degenen met de hoogste marktwaarde hebben we er zeven geselecteerd.

Dit is gebaseerd op de schattingen – die vaak erg dicht bij de werkelijkheid liggen – van de gespecialiseerde website Transfermarkt. Aangezien deze lijst niet volledig is, zullen er logischerwijs enkele namen ontbreken. Dit zijn onder andere Dreyer, Dolberg, Keita, Balikwisha en Ilenikhena. Spelers wiens transfer ook een bedrag van acht cijfers zou kunnen opleveren.

De transfermarkt, waar bluf en emotie vaak de boventoon voeren, is verre van een exacte wetenschap. De miljoenen die verbonden zijn aan de genoemde namen kunnen natuurlijk veranderen. Dit is afhankelijk van de concurrentie, de stijging van de biedingen en de mate van interesse van potentiële kopers. Maar de genoemde bedragen geven een vrij nauwkeurig idee van wat de eigenaren van al deze Pro League-giganten kunnen verwachten.

El Khannouss (25 miljoen): de kleine Marokkaanse prins is de meest winstgevende

Uitgeroepen tot Pro League-Talent van het Seizoen ondanks een moeilijke campagne. Bilal El Khannouss is de onbetwiste klomp van het Belgisch kampioenschap. Een competitie waarin de Marokkaanse international waarschijnlijk niet lang zal blijven. De Genkse nummer 10 is pas 20. Maar de tijd lijkt rijp voor hem om de sprong te maken naar een meer prestigieuze competitie. De inwoner van Strombeek-Bever, wiens contract bij Limburg loopt tot juni 2027, heeft drie goals en zes assists op zijn naam staan in 36 optredens dit seizoen.

Gezien zijn enorme talent is hij tot veel meer in staat. Anderlecht, waar hij zijn opleiding genoot, geloofde niet in hem. Maar buitenlandse clubs zijn zich meer dan ooit bewust van zijn talent. Om zich van zijn diensten te verzekeren, zullen ze hun portemonnee moeten trekken. Op Transfermarkt wordt zijn waarde al geschat op 25 miljoen.

Skov-Olsen (€18m): nu al drie keer zoveel waard als wat hij Brugge kostte

Ondanks blessureleed in de laatste weken van de competitie was Andreas Skov-Olsen dit seizoen een van de uitblinkers bij Brugge. Op 24-jarige leeftijd lijkt de Deense international op het toppunt van zijn kunnen. Hij werd in januari 2022 voor €6,4 miljoen van Bologna naar Brugge getransfereerd. Skov-Olsen is nog steeds in staat om een wedstrijd te doen kantelen. Hij is de laatste tijd niet altijd in topvorm, maar hij heeft tijdens de campagne 2023-24 niet minder dan 28 doelpunten gemaakt in alle competities.

De Deen was niet alleen goed voor de doelpunten, maar gaf ook 8 assists. Zijn contract bij Brugge loopt tot juni 2026, maar het zou niet verrassend zijn als Dreyers belangrijkste rivaal in de Deense nationale ploeg na het EK een grote transfer zou maken. Transfermarkt schat de waarde van de rechtervleugelspeler op €18m.

Nusa (17 miljoen): hij moest het gewicht van miljoenen dragen

Antonio Nusa, op zijn linkerflank, kan elke verdediging pijn doen. Op voorwaarde natuurlijk dat hij volledig gefocust is op zijn vak. Dat is dit seizoen niet altijd het geval geweest bij Brugge. Het moet gezegd worden dat zijn opgeschorte en vervolgens afgebroken transfer naar Brentford – officieel om medische redenen in verband met zijn knie – niet hielp. Met zijn 19 jaar is Nusa een erg jonge speler die nog moet leren hoe hij met zijn status moet omgaan. Op een gegeven moment was er sprake van een overstap naar de Premier League voor ongeveer 30 miljoen euro.

Je hebt sterke schouders nodig om zulke bedragen en geruchten te verwerken. Blijft de Noorse linksbuiten, wiens Blauw-Zwarte contract pas in juni 2027 afloopt, nog een seizoen bij de club? Hij werd in de zomer van 2021 voor 3 miljoen euro overgeheveld van Stabaek en moet nog de volle omvang van zijn talent laten zien in het Venetië van het Noorden. Nusa, dit seizoen goed voor vier doelpunten en drie assists, heeft genoeg op zijn bord om zijn statistieken aanzienlijk te verbeteren. Op Transfermarkt wordt zijn waarde momenteel geschat op 17 miljoen.

Amoura (€16m): Op zijn 24ste is het tijd om zijn talent te verzilveren

Net als Puertas zal Mohamed Amoura (24) waarschijnlijk niet lang bij Union blijven. De Algerijnse international, die 22 doelpunten maakte en 7 assists gaf in alle competities, was een van de uitblinkers bij Union tijdens de 2023-24 campagne. Toegegeven, zijn Champions’ Play-offs waren veel ingewikkelder dan de klassieke Pro League-fase voor de kleine aanvaller.

Maar er zijn genoeg kandidaten voor de voormalige man uit Lugano. Afgelopen zomer betaalde USG €4 miljoen om hem naar Zwitserland te halen. Vandaag de dag is hij volgens Transfermarkt minstens het viervoudige waard. Wie betaalt er minstens 16 miljoen euro voor deze verdedigende kracht?

Debast (15 miljoen): nog een Bart Verbruggen-achtige coup voor Anderlecht

Hoewel het nog niet officieel is gemaakt, gaan er al enkele weken geruchten over de transfer van Zeno Debast naar Sporting Portugal. In ieder geval zal de jonge Anderlecht-verdediger het Astridpark deze zomer verlaten om op een hoger niveau te spelen. Op 20-jarige leeftijd heeft de Rode Duivel, die zich met België voorbereidt op het UEFA Europees Kampioenschap, al veel gespeeld in het Astridpark.

Maar omdat hij is opgeleid als middenvelder, moet hij zich verdedigend nog verbeteren om volledig aan de verwachtingen te voldoen. Vooral zijn positionering en vooral zijn kopspel moeten worden verbeterd. De speler gaf zelf toe dat hij zijn eerste tackles pas maakte in 2020, toen hij al 16 was. Met tranen nam hij afscheid van zijn supporters in de Topper, waar RSCA de titel uit handen gaf. Debast was afgelopen zondag nog erg emotioneel in Antwerpen, voor zijn allerlaatste optreden in het paars.

Na dit seizoen 40 wedstrijden in alle competities te hebben gespeeld, verlaat Zeno Debast zijn achtertuin in Neerpede, waar zijn jongere broer Milan (15) nog steeds actief is. Anderlecht verwacht ongeveer €20 miljoen op te strijken voor hun verdediger, inclusief bonussen. Op Transfermarkt wordt de waarde van Debast geschat op €15 miljoen.

Denkey (€13m): Cercle’s geduld

In welke competitie speelt Kevin Denkey volgend seizoen? De Togolese spits kwam in januari 2021 naar België, toen Cercle hem voor €2m overnam van Nîmes. En hij is klaar om naar een hoger niveau te gaan.
De inwoner van Lomé is al 23 en wil zichzelf testen bij een club van een hoger niveau dan Cercle. Ook al loopt zijn contract pas af in juni 2026.

Met 27 doelpunten in 38 Pro League-wedstrijden dit seizoen heeft Denkey alles in zich om zijn titel als topscorer van de Belgische competitie optimaal te benutten. Het doelpuntenvermogen en de kracht van deze atleet van 1,81 meter, die ook werd verkozen tot de Ebbenhouten Schoen van 2024, trekken veel belangstelling van clubs. Transfermarkt schat zijn waarde op 13 miljoen.

Puertas (€11m): mist het EK, maar zeker een goede transfer

Cameron Puertas is het toonbeeld van intelligente werving bij de Union. De Spanjaard, die in januari 2022 door USG werd gekocht voor iets meer dan een miljoen euro, nam vorig seizoen de tijd om zich in te werken voordat hij na het vertrek van Teuma in het seizoen 2023-24 zijn opwachting maakte.

Puertas werd door zijn collega’s uitgeroepen tot beste speler van de competitie. Hij maakte dit seizoen 14 doelpunten en 23 assists. Hij is geboren in Lausanne met Spaanse ouders en droomt ervan om voor Zwitserland te spelen. Maar hij zal niet meedoen aan EURO 2024, omdat hij nog steeds moet boeten voor de fouten uit zijn jeugd. Omdat hij zich een paar jaar geleden niet aan de boetes voor te hard rijden hield, heeft Puertas een strafblad in Zwitserland en zal hij op zijn vroegst in 2025 zijn paspoort krijgen. Zonde voor zowel de speler als het land.

Dat alles zal de middenvelder van Union de komende weken niet van een aantrekkelijke transfer afhouden.

soortgelijke artikelen

De Belgische ambities voor het Wereldkampioenschap in Zürich

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

ONZE SOCIALE MEDIA

;