Pro League: Deze spelers die hun club veel geld kunnen opleveren

Het wordt een hete zomer in België. Van een aantal van de beste spelers uit de Jupiler Pro League wordt verwacht dat ze veel geld gaan opbrengen voor Belgische clubs. Het EK 2024 zou ook de waarde van sommige van hen kunnen doen stijgen.

Duurder dan De Ketelaere en Igor Thiago?

Hoe lang zullen Charles De Ketelaere, die in 2022 naar AC Milan vertrok voor een cheque van 36,5 miljoen, en Igor Thiago, die officieel voor 37 miljoen naar Brentford vertrok, de duurste uitgaande transfers in de Belgische voetbalcompetitie blijven?

Natuurlijk moet je al deze gekke cijfers met een korreltje zout nemen. Maar hoe dan ook, voetballers in de Belgische competitie verdienen steeds meer geld. De zomermercato zou dit moeten bevestigen. Met een aantal veelbelovende jongeren op de markt wordt het een hete zomer in 1A. Kunnen ze de records van De Ketelaere en Thiago, maar ook Jonathan David (27 miljoen naar Lille) en Jérémy Doku (26 miljoen naar Stade Rennais) overtreffen of evenaren?

Amoura en Puertas toveren een glimlach op het gezicht van de Union-penningmeester

Onder de grootste vissen in de zee op dit moment, zijn de grote Europese clubs duidelijk aangetrokken door Mohamed Amoura (23, 1m70). De Algerijnse international, die afgelopen zomer voor ongeveer 4 miljoen euro door Union werd overgenomen van Lugano, is volgens Transfermarkt al minstens 10 miljoen euro waard. Amoura, die blijft schitteren bij Sint-Gillis maar ook op het Europese podium, zou over een paar maanden zeker voor veel meer verkocht kunnen worden. Hij staat onder contract aan de voet van de heuvel tot juni 2027. Hij heeft al 17 competitiedoelpunten en 2 assists op zijn naam staan. Zijn totaal staat nu op 21 goals en 5 assists in alle competities.

Een andere schat in de Union-gelederen is Cameron Puertas (25, 1m78). De Spanjaard, die in de zomer van 2022 van Lausanne naar Union kwam voor iets meer dan een miljoen euro, is volgens gespecialiseerde websites nu al minstens 7 miljoen waard. Met acht goals en 17 assists in alle competities tot nu toe dit seizoen kan Puertas de schatkist van Union goed vullen. Heel Europa heeft zijn ontwikkeling de afgelopen maanden gewaardeerd. Dit ondanks het feit dat hij vorig seizoen slechts reservespeler was bij USG.

Dreyer en Dolberg, Denen die goud waard zijn bij Anderlecht

Anders Dreyer (25, 1.74m) is nog zo’n speler uit de Pro League met waanzinnige statistieken. De Deen van Anderlecht is zelfs de meest beslissende speler van België met 15 doelpunten en 8 assists na 29 competitiewedstrijden. Dat is een totaal van 23 beslissende acties. Dreyer maakt samen met Denkey (22 goals, 0 assists) en Amoura (17/2) het podium compleet. In de afgelopen vijftien jaar heeft alleen Mbark Boussoufa het beter gedaan dan Dreyer bij Sporting. Dit met tien goals en veertien assists. Dat was tijdens de campagne 2010-11.

Zal Anders Dreyer, die nog tot juni 2027 onder contract staat bij Anderlecht, komende zomer verkocht worden? Sporting vraagt er niet om en de speler is erg gelukkig in Brussel. Geïnteresseerde clubs zullen veel meer dan tien miljoen moeten uitgeven als ze een kans willen maken om alle partijen te overtuigen. Vooral omdat het UEFA Europees Kampioenschap in juni de kosten nog zou kunnen opdrijven.

Kasper Dolberg (26), een andere aanvallende middenvelder die nieuw leven is ingeblazen sinds hij afgelopen zomer bij Astrid Park kwam, heeft al 13 goals en 2 assists op zijn naam staan in de Pro League. De Deense international werd zeven maanden geleden voor €5 miljoen gekocht van Nice. Dolberg is nu al minstens het dubbele waard. En het EK kan ook helpen om zijn waarde te verhogen. Laten we niet vergeten dat Nice hem in 2019 voor 20,5 miljoen kocht van Ajax Amsterdam.

Nusa, Denkey, Debast en Nilsson in het spoor van Vermeeren?

De andere clubs in de Top 6 laten zich niet verschalken. Terwijl Antwerp in januari zo’n 18 miljoen opstreek voor de overstap van Arthur Vermeeren naar Atlético Madrid, hoopt Brugge nog een grote slag te slaan met de 18-jarige Antonio Nusa. Onlangs werd zijn overstap naar Brentford officieel geannuleerd vanwege een medische keuring. Destijds was er sprake van een recordbedrag van €37 miljoen. Dezelfde bedragen als die voor Thiago…

De hierboven genoemde spelers zijn zeker geen volledige lijst. Onder andere Zeno Debast, Kevin Denkey en Gustaf Nilsson dragen ook veel gewicht in de schaal. Ze zouden binnenkort naar meer prestigieuze competities moeten gaan.