© Photo by Alamy

De bonussen die de Duivels krijgen tijdens EURO 2024

De Rode Duivels verdienen goed bij hun clubs. Maar een goede prestatie op het EK kan de Belgische internationals ook veel geld opleveren. De Rode Duivels spelen niet voor de nationale ploeg voor het geld. Als je vergelijkt wat ze op clubniveau verdienen met de bonussen die ze kunnen verdienen door voor België te spelen, lijken die laatste vaak belachelijk laag.

Maar naast de trots om het ver te schoppen in een groot toernooi, kunnen de Belgische spelers met het EK ook aanzienlijke bedragen opstrijken. Om even samen te vatten: in Duitsland zal elke Rode Duivel minimaal €42.000 opstrijken. Dit is de bonus die wordt uitbetaald als ze in de groepsfase worden uitgeschakeld.

Een variabele bonus

als België een goede kans maakt om door te stoten in hun groep en zich te kwalificeren voor de achtste finales, dan kan elke Rode Duivel redelijkerwijs verwachten €80.000 te verdienen tijdens het EK. Als België de kwartfinales haalt, stijgt dat bedrag tot €180.000 per speler.

En omdat het nu nog steeds mogelijk is om te dromen, stellen we ons voor dat België zich plaatst voor de halve finales. In dat scenario zou elke Rode Duivel een zeer mooie prijs van €313.000 ontvangen voor het hele toernooi. Als ze de finale halen, zouden de Belgen elks €330.000 opstrijken. Dit terwijl de titel van Europees kampioen de cheque zou optrekken tot €445.000. De totale enveloppe voor de Belgische kerngroep zou dan rond de €11 miljoen liggen.

En kwalificatie?

Het is vermeldenswaard dat kwalificatie voor het UEFA Europees Kampioenschap België een startbonus van €9 miljoen oplevert. Elke overwinning in Duitsland levert België €1,5 miljoen extra op, terwijl een gelijkspel €750.000 oplevert.

Laten we nog eens dromen. Een overwinning in de finale op 14 juli in Berlijn zou de Belgische bond €34 miljoen opleveren. Dat zou de bond goed doen, aangezien de financiën verre van rooskleurig zijn. In 2023 had de bond een tekort van 11 miljoen euro.

De goede resultaten van de Duivels in de afgelopen tien jaar hebben echter zo’n 85 miljoen euro in het laatje van de federatie gebracht. Dit vooral dankzij de bonussen die werden ontvangen op recente grote toernooien zoals het WK, het EK en de Nations League. Op wereldniveau doet alleen Frankrijk het beter op het gebied van prestatie-inkomsten.

Beeldrechten

De Rode Duivels staan hun beeldrechten af aan de Belgische bond twee maanden voor EURO. En dit tot een week erna. Ze ontvangen een vergoeding voor deze overdracht van beeldrechten.

Dit is hoe, alles bij elkaar (bonussen, vergoedingen, enz.), sommige Rode Duivels de afgelopen 18 maanden een zeer goed inkomen hebben verdiend dankzij de nationale ploeg. Het Laatste Nieuws onthulde onlangs dat zes Belgische spelers elk iets meer dan €204.000 bruto verdienden in anderhalf jaar. Dat zijn Bakayoko, Castagne, Mangala, Lukebakio, Faes en Sels.

Romelu Lukaku werd nipt tweede met €201.650, terwijl Kevin De Bruyne, die de afgelopen maanden veel afwezig was, genoegen moest nemen met €69.550. Thibaut Courtois, die het team een jaar geleden de rug toekeerde, verdiende slechts €35.600.