Jongeren grijpen de macht op het EK-2024: Musiala, Yamal, Güler…

De eerste ronde van dit EK-2024 bevestigt een trend. Jonge spelers zetten zich in de schijnwerpers in dit toernooi met hun talent en het lijdt geen twijfel dat ze naam zullen maken in Duitsland.

Sinds het begin van het toernooi in Duitsland hebben een aantal jonge spelers geschitterd en hun respectievelijke nationale teams naar succes geleid, waardoor verschillende landen ambitie hebben voor de rest van de competitie.

Jamal Musiala in het team van de eerste ronde

Zijn dribbelvaardigheden hebben verdedigers van de tegenstander het vuur aan de schenen gelegd in de openingswedstrijden van EK-2024. Bayern München-middenvelder Jamal Musiala is sprankelend en het is geen toeval dat de experts hem hebben opgenomen in de wedstrijdselectie van de eerste ronde. Met zijn 21 jaar is hij een van de drijvende krachten achter de Mannschaft. Duitsland-trainer Julian Nagelsmann heeft hem tot een van de bazen van het team gemaakt. Voorafgaand aan EK-2024 had Jamal Musiala twee doelpunten gemaakt in 29 optredens voor Duitsland. Met doelpunten tegen Schotland en Hongarije bevestigde hij al het goede dat we van hem hebben gezien. Met zijn bovengemiddelde technische vaardigheid blijft de Duitse middenvelder ons verbazen.

Florian Wirtz, de spelmaker van de Mannschaft

Na een wervelend seizoen bij Bayer Leverkusen heeft Florian Wirtz aan het begin van Euro 2024 bevestigd dat hij een van de belangrijkste spelers van de Duitse nationale ploeg is. Met elf doelpunten en evenveel assists heeft hij de Bundesliga op zijn kop gezet. En bij de aftrap van EK-2024 vestigde hij een nieuw record door de jongste speler te worden die het eerste doelpunt maakte op een EK. Zijn doelpunt tegen Schotland in de openingswedstrijd maakte hem ook de jongste speler die voor Duitsland scoorde. Hij is een goede aanvulling op Jamal Musiala op het middenveld. Het is geen toeval dat Real Madrid nu geïnteresseerd is in de nummer 10 van Bayer Leverkusen.

Kwadwo Duah, een atypische spits

De Zwitserse spits, die voor Ludogorets in Bulgarije speelt, is een van de “verrassende” gasten op Euro 2024. Met vijftien doelpunten en zes assists in zevenendertig wedstrijden gespeeld voor het Bulgaarse team, kwam deze in Londen geboren spits van Ghanese ouders op zeer jonge leeftijd naar Zwitserland. Kwadwo Duah kwam naar Zwitserland omdat zijn ouders op zoek waren naar een betere plek om te wonen. Zijn eerste cap voor Zwitserland kwam een maand voor de UEFA EURO en hij heeft al een succesvol toernooi achter de rug. Hij scoorde het openingsdoelpunt tegen Hongarije (3-1 winst). De 27-jarige speler heeft sinds zijn debuut voor Young Boys al hard gewerkt. Hij speelde voor acht verschillende clubs voordat hij afgelopen zomer naar Bulgarije kwam.

Arda Güler, de nieuwe ster van sociale netwerken

De nog maar 19-jarige Turkse middenvelder Arda Güler heeft een succesvol debuut gemaakt op Euro 2024. Zijn sensationele doelpunt tegen Georgië brak het record van Cristiano Ronaldo als jongste speler die scoorde bij zijn Eurodebuut. Nadat hij afgelopen zomer arriveerde bij Real Madrid, werd het Turkse goudklompje begeerd door Barcelona, Arsenal, Aston Villa en Borussia Dortmund. Hij maakte een moeilijke start bij Real toen hij zijn knie blesseerde tijdens de zomertour door de Verenigde Staten. Het duurde even voordat hij weer de oude was en de concurrentie in Madrid is groot. Tijdens EK-2024 brak hij ook een nieuw sociaal netwerkrecord door in twee weken tijd meer dan een miljoen volgers te krijgen.

Lamine Yamal, de jongste speler op EK-2024

Met zijn 16 jaar is de rechtsbuiten van Barcelona de jongste speler ooit die aan een Europees toernooi heeft meegedaan. Tegen Kroatië en Italië was hij bij alle juiste acties betrokken, wat zijn enorme talent bevestigde. Snel, levendig en vaak onvoorspelbaar, de jonge Spaanse speler staat nog maar aan het begin van een fantastische carrière. Zijn club FC Barcelona overweegt zelfs om hem het shirt met rugnummer 10 te laten dragen, maar het jonge Spaanse wonderkind aarzelt. Barcelona’s beroemde rugnummer 10 werd voor het laatst gedragen door Lionel Messi. En de zware verantwoordelijkheid van het dragen van het rugnummer geeft de jonge speler te denken, want hij zou graag zijn 17e verjaardag vieren met een EK-2024-finale, omdat hij de dag voor de finale jarig is.