Alamy

Nico Williams, de echte revelatie van de Euros?

Wat als hij de echte revelatie van Euro 2024 zou zijn? Met zijn bijna 22 jaar is Nico Williams bezig om heel Europa in extase te brengen, tenminste degenen die hem nog niet kenden. En na een WK in Qatar dat meer een ontdekkingsreis was, geniet hij nu van zijn tweede grote toernooi.

Meer dan Kylian Mbappé, Jude Bellingham of Kevin De Bruyne heeft Nico Williams ieders bewondering. Dankzij zijn buitengewone technische vaardigheid. Zijn duizelingwekkende loopacties over de linkerflank van de aanval van de Spaanse nationale ploeg schitterden tijdens de groepswedstrijden, voordat hij schitterde tegen Georgië (1 assist, 1 doelpunt) in de 8ste finales. De zelfverzekerde en altijd lachende supersonische vleugelspeler van Athletic Bilbao (8 goals, 19 assists en een Spaanse bekerwinst) heeft duidelijk grote persoonlijke ambities voor de rest van Euro 2024. Maar ook, meer in het algemeen, voor Spanje, dat aanstaande vrijdag voor een grote test staat tegen Duitsland.

Zijn ouders zijn superhelden

Nico Williams, geboren op 12 juli 2002 in Pamplona afkomstig van Ghanese ouders, heeft het niet altijd makkelijk gehad. En zijn ouders nog minder! In 1993 ontvluchtten ze Ghana en staken onder apocalyptische omstandigheden de Sahara woestijn over om via de Middellandse Zee Spanje te bereiken. Ze zijn als superhelden voor ons,” vertelde zijn oudere broer Iñaki onlangs aan Antena 3, Ze zagen mensen sterven onderweg, moesten ze zelf begraven en hun eigen urine drinken. Ze werden zelfs vastgehouden als oorlogsvluchtelingen. Mijn moeder had me in haar buik toen ze over de muur sprong in Melilla (noot van de redactie: een Spaanse enclave in het noorden van Marokko). Ze verdient ongelooflijk veel lof voor het feit dat ze haar eigen leven en dat van haar toekomstige kind op deze manier op het spel heeft gezet. Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom en wat mijn ouders hebben meegemaakt.

Symbool van succesvolle integratie

Na verloop van tijd ging het goed met de twee broers, symbolen van een perfect geslaagde integratie in Spanje, maar ook in Baskenland waar de identiteitscultuur geen loos woord is. Toen hij in 2014 zijn profdebuut maakte, werd Iñaki Williams (30) de eerste speler van Afrikaanse afkomst die de kleuren droeg van Athletic Bilbao, een club die alleen spelers accepteert die in Baskenland geboren of opgeleid zijn, of die van lokale afkomst zijn. En toen zijn jongere broer Nico zich bij hem voegde in Bilbao om voor de Baskische ‘Leeuwen’ te spelen, veranderde het verhaal in een sprookje.

Teamgenoten bij Athletic Bilbao, niet in de nationale ploeg

Toen het op de nationale ploeg aankwam, sloegen de twee broers echter verschillende wegen in. Ondanks de begrijpelijke wens van Ghana om ze te herenigen in het shirt van de Blacks Stars voor de African Cup of Nations van 2021 in Kameroen, koos alleen Iñaki voor die weg. Nico maakt er geen geheim van dat hij al sinds zijn tienerjaren zijn adoptieland wil vertegenwoordigen. Het is een land dat zijn handen naar hem heeft uitgestoken en aan wie hij die liefde nu honderdvoudig teruggeeft door zijn niet aflatende inzet voor het Seleccion-team.

Barça lijkt de overhand te hebben

Nico Williams is ook slagvaardig en besluitvaardig, maar er is nog enorm veel ruimte voor verbetering. In dit toernooi en in de rest van zijn carrière. Als we de Spaanse media mogen geloven, kan zijn carrière binnenkort het pad volgen van Barça, waar zijn vrienden Lamine Yamal en Pedri, twee andere topspelers in het Spaanse nationale team, spelen. Nico Williams werd van alle kanten het hof gemaakt vanwege zijn onbetwistbare talent en zijn zeer bescheiden vrijwaringsclausule van 58 miljoen euro. Hij hoopt nu van de euro te kunnen profiteren om zijn veelbelovende carrière een nieuwe impuls te geven.

Maar eerst moet hij nog een klus afmaken met Spanje. En dat betekent vrijdag een belangrijke wedstrijd tegen de Duitsers. Stap voor stap hebben we laten zien dat we een geweldig team zijn en dat we grote dingen kunnen doen als we op dit niveau doorgaan,” legde hij uit na zijn overwinning in de achtste finales. Duitsland wordt een erg lastige tegenstander, maar we hebben een geweldig, goed gestructureerd team. Als we op dit niveau spelen, kunnen we winnen.

De odds dat Nico Williams scoort tegen Duitsland staat op 4.80!