Sportieve en financiële onzekerheid: waar staat Standard met minder dan een maand te gaan voor de start van het nieuw seizoen?

De toekomst van Standard Luik, te koop aangeboden door 777, blijft onduidelijk. Terwijl de Pro League over enkele weken herva, moet de nieuwe eigenaar van de belangrijkste club nog bekend gemaakt worden. De nieuwe eigenaar moet financieel gezond zijn om het tij te doen keren.

Vriendschappelijke wedstrijden zijn zelden veelzeggend. Collectief althans. Sommige spelers slagen erin om uit te blinken, maar dat is vaak het enige wat ze leren. De teams wisselen van helft tot helft en het speeltempo is bijna altijd vrij rustig. Een reeks uitspraken die helpen om sommige resultaten van Les Rouches van de afgelopen dagen in perspectief te plaatsen. Na een ruime 0-5 overwinning op Aubel (D3 ACFF) verloren ze met 1-5 van Dender (D1). Deze woensdag deelden ze de buit tegen Glasgow Rangers. Een zekere onregelmatigheid op sportief vlak moet echter geen onnodige paniek veroorzaken. Voor de laatste opwarmingswedstrijd van Standard startte Ivan Leko met drie nieuwe spelers.

Vier transfers en vertrekken bij de moederclub

De toekomst mag dan onzeker zijn, de sportieve directie werkt hard aan een voldoende sterke kern. Cihan Canak, Denis Dragus, Noah Ohio, Gilles Dewaele, Merveille Bokadi, Kostas Laifis, Zinho Vanheusden, Wilfried Kanga, Steven Alzate, Kelvin Yeboah, Kaml Sowah, Jonathan Panzo, Seydou Fini. Moussa Djenepo en William Balikwisha zouden hen de komende dagen kunnen volgen.

In de andere richting zijn vier spelers gearriveerd: Grejohn Kyei, Bosko Sutalo, Boli Bolingoli en Marko Bulat. Voormalig La Gantoise en Metz speler Dylan Bronn zou de komende dagen ook naar Sclessin kunnen komen.

Financiën op dieptepunt na 777

Terwijl de situatie vanuit sportief oogpunt langzaam verbetert, is dit nog niet het geval voor de financiën. De eerste biedingen van kopers werden verwacht op 10 juli. Volgens RTBF vinden sommige bieders het moeilijk om hun hoop te vestigen. De club heeft een dataroom ter beschikking gesteld die alle financiële informatie van Standard moet samenbrengen. Het probleem is dat sommige gegevens blijkbaar ontbreken of onvolledig zijn.

Een recordschuld voor de volgende voorzitter

Met zo’n gezonde financiële positie staat Standard Luik duidelijk in het rood. Volgens RTBF is de schuld gestegen van € 55 miljoen naar meer dan € 60 miljoen. Tel daar de drie miljoen bij op die betaald moet worden aan Bruno Venanzi en je hebt een ernstig kritieke situatie.

Stadion in beslag genomen in Sclessin

De laatste wending in het verhaal van Standard Luik is de inbeslagname van het stadion door de rechtbank. Een architectenbureau dat aan het project voor een nieuw stadion werkt, is nooit betaald voor zijn studies en werk. Na de inbeslagname van de aandelen door Bruno Venanzi en zijn collega’s een paar weken geleden, is dit een nieuwe klap voor de Luikse club. Potentiële kopers zijn misschien bang om terecht te komen op een plek waar schuldeisers zich melden.

de uitkomst van deze saga is verre van zeker. Het zal aan de coachingstaf zijn om gefocust te blijven op een terugkeer in actie tegen Genk op 28 juli. Tegen die tijd kan er water onder de brug stromen. Of misschien ook niet.

soortgelijke artikelen

David Hubert : niet alle criteria maar wel hoge verwachtingen.

Goudhaantje van de CPL 2024/2025 – nr. 2: Jayden Onia Seke

Anouar Ait El Hadj: een artiest op zoek naar transformatie bij Union

ONZE SOCIALE MEDIA

;