Kan Sambi Lokonga eindelijk schitteren voor Sevilla?

Zal de Andalusische zon gunstig zijn voor Sambi Lokonga? De Belgische middenvelder is net overgestapt naar de club uit La Liga en hoopt zijn carrière eindelijk van de grond te krijgen in een grote Europese competitie.

Nadat hij in december 2017 een veelbelovend debuut maakte voor Anderlecht, heeft Albert Sambi Lokonga zich geleidelijk gevestigd bij de Mauves. Zozeer zelfs dat hij zich in 2021 verzekerde van een transfer naar Arsenal. The Gunners betaalden maar liefst 22 miljoen euro voor de centrale middenvelder. In de Engelse hoofdstad paste Sambi Lokonga zich snel aan en kreeg hij voldoende speeltijd. Is zijn carrière in de Premier League van de grond gekomen? Nou, niet echt. Hoewel hij Belgisch international was geworden, werd de tweede helft van het seizoen bemoeilijkt door de terugkeer van Thomas Partey na een blessure.

Het volgende seizoen volgde hetzelfde patroon en in januari 2023 werd de jongere broer van Paul-José Mpoku uitgeleend aan Crystal Palace. Bij een kleinere club kende de middenvelder een goede start, maar net als bij Arsenal verloor hij zijn plaats. Na zijn terugkeer bij Arsenal aan het einde van het seizoen leek het duidelijk dat zijn toekomst ver buiten Londen lag. Luton Town bood de Belg een kans om zijn stempel te drukken in de Premier League. En hoewel Albert Sambi Lokonga daar een goede vorm liet zien, werd zijn seizoen ontsierd door blessures. Met amper 19 wedstrijden gespeeld, was het moeilijk om een definitieve terugkeer naar Arsenal te claimen.

Daarom stond Arsenal open voor een nieuwe start in de vorm van een leendeal voor hun middenvelder. Dit keer zou de carrière van de speler buiten Engeland worden voortgezet, want Sevilla lokte hem weg. Een overstap naar La Liga zou de speler in staat moeten stellen om eindelijk de schijnwerpers weer op hem te zien schijnen.

Gunstige context

Met zijn komst naar Andalusië is Sambi Lokonga terechtgekomen bij een club waar hij snel een plaats in de elf kan veroveren. Sevilla verloor deze zomer vier spelers op het middenveld. Oliver Torres is vertrokken naar Mexico, Boubakary Soumaré is teruggekeerd naar Leicester, Hannibal naar Manchester United en Lucien Agoumé naar Inter. Voeg daar het vertrek van Thomas Delaney naar Kopenhagen aan toe en de Spaanse club heeft dringend een middenvelder nodig.

De aanvallende, technische speelstijl die Sevilla heeft ontwikkeld onder Xavier Garcia Pimienta is nog een argument ten gunste van de Belg. Deze speelstijl past goed bij Albert Sambi Lokonga en hij zou zich hier thuis moeten voelen. Over het algemeen past de meer technische speelstijl in La Liga beter bij de kwaliteiten van de man uit Verviers dan in de Premier League. Met zijn technische vaardigheden en visie kan hij precieze passes geven, het spel van zijn team organiseren en doelkansen creëren. Hij is in staat om het tempo van de wedstrijd te dicteren en zijn partners te vinden in kleine ruimtes.

De aanwezigheid van Dodi Lukebakio en Adnan Januzaj (als hij blijft) zal de Rode Duivel ook helpen om sneller te wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Uitdagingen in het verschiet

Niet alles zal echter gemakkelijk zijn voor de middenvelder. Als hij weer een plek wil veroveren bij de Rode Duivels, zal hij zich moeten vestigen in de Andalusische ploeg en zijn overstap naar een nieuwe competitie moeten verwerken. Na drie seizoenen in Engeland heeft Sambi Lokonga zich duidelijk aangepast aan een bepaalde speelstijl. En ook al past Spanje misschien beter bij hem, hij zal hard moeten werken om te laten zien dat deze overstap geen probleem is.

Hoewel Sevilla verschillende spelers op het middenveld is kwijtgeraakt, is de Belg niet de enige die al is aangetrokken. Saúl Niguez (Atlético Madrid, lening) zal een serieuze kanshebber zijn, vooral omdat Djibril Sow er nog steeds is.

De Belg toonde zijn kwaliteiten bij Arsenal, Crystal Palace en Luton Town, maar waar het hem aan ontbrak was consistentie. Albert Sambi Lokonga is er nooit in geslaagd om een reeks wedstrijden aan elkaar te rijgen door blessures en vormfouten. Het zal voor hem van vitaal belang zijn om dit bij Sevilla te bereiken, anders loopt hij het risico om zijn carrière door te brengen als een eeuwige hoop.

soortgelijke artikelen

Kan Barça concurreren met de ‘Galácticos’ van Real?

De favorieten en odds voor La Liga 2024/2025

Jonge Belgen om in de gaten te houden in Europa in 2024-2025

ONZE SOCIALE MEDIA

;