Jonge Belgen om in de gaten te houden in Europa in 2024-2025

Nu het seizoen van de Jupiler Pro League weer van start is gegaan, zoals altijd vroeg, bereiden ook de grote Europese competities zich voor op het nieuw seizoen. En na het EK 2024 rijst de vraag: wie zijn de Rode Duivels van morgen? Welke Belgen zouden Domenico Tedesco kunnen imponeren en verrassingen kunnen worden in de campagne die onze spelers naar het WK 2026 moet brengen?

Of het nu in Spanje, Engeland, Frankrijk of Nederland is, er zullen veel jonge zwart-geel-rode talenten zijn om nauwlettend te volgen in het komende seizoen. Ladbrokes News presenteert vijf spelers die zeker zullen opvallen. Al bekend en vastbesloten om hun carrière een nieuwe impuls te geven of gewoon op het punt van doorbreken, hier zijn de jonge Belgen om in Europa in de gaten te houden!

Romeo Lavia (Chelsea)

De naam Romeo Lavia is je niet onbekend. Aangekondigd als een van de grootste talenten van Neerpede, verliet hij Anderlecht voor Manchester City in 2020 en bevestigde hij daar al het goede wat men over hem dacht. Op slechts 18-jarige leeftijd werd hij de pijler van het U23-team van Manchester. Maar het was Southampton dat hem een kans bij de profs gaf, door hem te kopen voor 22 miljoen euro terwijl Lavia nog maar 2 wedstrijden in het eerste elftal van Manchester City had gespeeld.

Na een seizoen als baas in de Premier League voor de Saints, dwong de degradatie Lavia om een keuze te maken. Maar zijn transferdossier sleepte zich voort: de Rode Duivel (één cap) miste de hele voorbereiding en was totaal niet fit bij zijn aankomst bij Chelsea, waar de concurrentie moordend is. Erger nog: toen hij eindelijk klaar was om te spelen, raakte Lavia zwaar geblesseerd. Resultaat: een bijna blanco seizoen (32 speelminuten).

Maar talent, dat heeft Romeo Lavia in overvloed, en Enzo Maresca, de nieuwe coach van de Blues, weet dat maar al te goed. En terecht: hij was de trainer van de U23 van Manchester City waar Lavia de MVP was. Resultaat: de 20-jarige Belg krijgt zijn kans in deze zomervoorbereiding en kan eindelijk zijn carrière bij Chelsea lanceren.

Mika Godts (Ajax Amsterdam)

Als er één ding is waar België de laatste jaren zelden tekort aan heeft, dan is het wel creatief talent op de flanken. Terwijl Jérémy Doku en Johan Bakayoko nog steeds de leeftijd hebben om bij de beloften te spelen, is hier al het nieuwe fenomeen: Mika Godts, pas 19 jaar oud en verwacht als een van de attracties van Ajax Amsterdam dit seizoen.

Ook hij vertrok zeer jong bij Anderlecht en vervolgens bij Genk, tot groot ongenoegen van beide clubs. Godts bewees al snel dat hij niet thuishoorde bij Jong Ajax, maar eerder bij het eerste team. De ongrijpbare vleugelspeler debuteerde in de Eredivisie in zijn tweede seizoen, met 2 assists in 13 wedstrijden.

Technisch begaafd, provocerend, maar zonder de efficiëntie uit het oog te verliezen, heeft Godts zijn coach overtuigd: komend seizoen heeft hij een grote kans om een vaste waarde te worden en het publiek in vuur en vlam te zetten. Zijn eerste twee officiële wedstrijden in 2024-2025: de Europese kwalificatiewedstrijden tegen Vojvodina… met een assist per wedstrijd. De trein Mika Godts is vertrokken!

Stanis Idumbo (FC Sevilla)

Toen Stanis Idumbo vertrok van Ajax Amsterdam naar FC Sevilla, zagen velen het als een vreemde keuze. Men kon zich moeilijk voorstellen dat de creatieve Belgische middenvelder in het eerste team zou spelen, en het reserveteam van Sevilla speelt in de vierde divisie, terwijl Jong Ajax in de tweede Nederlandse divisie speelt. Maar het lijkt erop dat de in Frankrijk geboren speler een goed doordacht plan had.

Want hoewel hij inderdaad begon bij Sevilla Atlético, trainde Stanis Idumbo al snel met het eerste team. Hij mocht zes keer op de bank zitten in La Liga in zijn eerste seizoen, ook al kwam hij niet in actie. Dit zou komend seizoen anders moeten zijn: in de voorbereiding heeft Idumbo zijn kans al gekregen en de waarnemers verbluft.

Ook hij is een zeer creatieve middenvelder en maakte in juni zijn debuut bij het nationale beloftenelftal. Hij zal zijn progressie voortzetten, en is er meer dan ooit van overtuigd dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door naar Spanje te gaan, met een speelstijl die goed past bij zijn kwaliteiten…

Ayanda Sishuba (Racing Lens)

En wat als de komst van een landgenoot aan het hoofd van Racing Lens Ayanda Sishuba zou laten doorbreken? In het team van Will Still wil de creatieve middenvelder uit Doornik een stap vooruit zetten, na 8 wedstrijden voor de Sang et Or afgelopen seizoen.

Het doel van Still en Lens is om hem meer speeltijd te geven: de club heeft zelfs een miljoenenbod op Sishuba afgewezen. Internationaal U19, Ayanda Sishuba is een van de parels van het B-team van Lens (29 wedstrijden, 12 doelpunten), maar hij zal volgend seizoen waarschijnlijk niet meer in dat team spelen.

Julien Duranville (Borussia Dortmund)

We sluiten deze lijst met een sterk aanvallende speler af met misschien wel de ruwe diamant van het Belgische voetbal. Julien Duranville vertrok zeer jong bij Anderlecht, na slechts 6 wedstrijden in de Jupiler Pro League; iedereen had al begrepen dat deze jongen van 16 iets bijzonders had. Borussia Dortmund ook: de Schwarzgelben legden 8,5 miljoen euro op tafel.

Maar als je op slechts 16-jarige leeftijd in de Bundesliga aankomt, terwijl je groei nog niet eens voltooid is, is geduld onvermijdelijk. In zijn eerste maanden had Duranville veel kleine fysieke problemen, maar zijn enige optreden in de Bundesliga was memorabel. Ook vanwege de context: Borussia Dortmund verloor de titel thuis, maar Duranville speelde 26 minuten waanzinnig goed.

En toen? Een bijna blanco seizoen, van blessure naar terugval. Slechts vijf optredens met het reserveteam… maar 4 assists. Teamgenoten en coaches zijn unaniem: “Juju de bliksemschicht” is een fenomeen, maar geduld is vereist. Vandaag lijkt zijn lichaam zich aangepast te hebben aan het hoogste niveau en op 18-jarige leeftijd kan hij een van de sensaties van de Bundesliga worden.

soortgelijke artikelen

Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

ONZE SOCIALE MEDIA

;