Veel vragen voor Dirk Kuyt’s Beerschot

Het voorbeeld van Union Saint-Gilloise is een uitzondering op de regel. Kampioen van de Challenger Pro League na een dominante prestatie in het seizoen 2020-2021, imponeerden de Brusselaars tijdens het seizoen 2021-2022 in de Pro League, waardoor Club Brugge tot twee speeldagen voor het einde van de play-offs het erg moeilijk had. Uiteindelijk behield Blauw-Zwart zijn kampioenstitel. Wat zal het lot zijn van Beerschot dat terugkeert naar de Eerste Klasse A, nu de ster van hun buren van Antwerp begint te verbleken…

Walkover-score vóór de degradatie

Beerschot VA degradeerde in mei 2022 uit de Pro League. Iedereen herinnert zich nog levendig die laatste wedstrijd van de reguliere competitie in het Dudenpark, waarbij de Antwerpse supporters het veld bestormden terwijl het scorebord een 0-0 weergaf dat de Unionisten niet tevreden stelde. Enkele dagen later kende de sportcommissie een forfaitscore toe aan de Antwerpenaren, die er niets om gaven, aangezien zij toch al gedegradeerd waren naar de Challenger Pro League.

Twee seizoenen in het vagevuur

De Challenger Pro League die de Kielse ratten na twee volledige seizoenen verlaten, met de kampioenstitel op zak, en RWDM opvolgend in het klassement. Wat zijn de kansen van de Antwerpenaren om niet het lot van de Molenbeekse ploeg te volgen, die er niet in slaagde zich te handhaven in de Pro League? Zowel sportief als financieel bieden zij geen volledige zekerheid. Toch waren ze succesvoller dan andere, financieel sterkere kandidaten voor promotie: Beveren, sinds augustus 2021 (die al 3e en 2e werden) en Zulte Waregem, gedegradeerd in mei 2023.

Twee voorbeelden die aantonen dat het niet gemakkelijk is om direct terug te keren na degradatie. KV Mechelen bijvoorbeeld keerde direct terug naar de hoogste klasse na hun degradatie. Het team slaagde erin om het merendeel van hun kern te behouden en won zo de titel in het seizoen 2018-2019 in de Challenger Pro League, net als in 2001-2002. Deze prestatie werd ook geleverd door Mons (2005-2006), Sint-Truiden (2008-2009), Charleroi (2011-2012) en OHL (2014-2015).

Net als Dender, beperkt budget

Als kampioen heeft Beerschot zijn ticket voor de Pro League bevestigd, kort na Dender, een andere club met een beperkt budget. Wanneer we de marktwaarden van de verschillende clubs in de Challenger Pro League bekijken, komen dezelfde trends naar voren. Zulte Waregem heeft de hoogste marktwaarde met een totale waarde van 12,9 miljoen euro volgens Transfermarkt. Lommel komt net iets lager (12,63 miljoen). Beerschot staat derde (10,98 miljoen) en Beveren is vierde met een waarde van bijna tien miljoen euro. Terwijl ze zich voorbereiden op het kampioenschap dat dit weekend begint, zijn de Antwerpenaren nog steeds op zoek naar een nieuwe eigenaar en moesten ze afgelopen zomer zelfs enkele spelers laten gaan vanwege financiële problemen.

Overwinning tegen OFI Kreta

Afgelopen weekend sloot Beerschot zijn voorbereiding af met een galawedstrijd tegen het Griekse OFI Kreta. Voor de gelegenheid waren de tribunes van het Kiel niet vol. Er blijven veel vraagtekens over voor de terugkeer van de Antwerpenaren in de Jupiler Pro League. Onder leiding van Dirk Kuyt (44 jaar), die eind december 2023 arriveerde, begon Beerschot zijn wedstrijd tegen de Grieken niet met wat hun basiself voor de start van het kampioenschap had moeten zijn: Wright-Phillips en Henderson (die uiteindelijk verlengden na wat getouwtrek, maar administratief niet in orde waren), Matthys, Weymans en Kosiah (geblesseerd) waren afwezig.

Op zoek naar een Ivoriaanse aanvaller

Er rijzen vragen wanneer we naar de kern van Beerschot kijken. Offensief ontbreken er alternatieven. Daarom, net als Leuven, hun eerste tegenstander in het kampioenschap dit weekend, volgt Beerschot met interesse Anicet Oura, een 24-jarige Ivoriaanse vleugelaanvaller (FC Stellenbosch/Zuid-Afrika). De club heeft al een eerste bod gedaan, maar dat werd afgewezen.

Onvolledig organigram

En bovenop al deze problemen laat het vertrek van de algemeen directeur en de technisch directeur naar OHL de Antwerpse club achter als een schip zonder roer. Maar de competitie moet dit weekend toch beginnen ondanks al deze uitdagingen…

soortgelijke artikelen

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 4e speeldag

Challenger Pro League-baby #1: Kaye Furo

Antonio Nusa, symbool van de Pro League als springplank?

ONZE SOCIALE MEDIA

;