Opnieuw geblesseerd, kan Zinho Vanheusden ooit terugkeren naar zijn beste niveau?

Zinho Vanheusden, die in de basis stond tegen Standard op de derde speeldag van de Jupiler Pro League, is alweer geblesseerd. De verdediger kampt opnieuw met een blessure en stelt zichzelf de vraag: kan hij ooit nog zijn oude niveau halen?

De relatie tussen Zinho Vanheusden en topvoetbal is zowel mooi als triest. Mooi, omdat de verdediger vroeg zijn talent liet zien, waardoor hij een groot Belgisch voetbaltalent werd en zelfs een selectie bij de Rode Duivels behaalde. Maar triest, omdat hij sinds zijn debuut (en zelfs daarvoor) voortdurend werd geteisterd door blessures. Tussen 3 oktober 2016, de datum van zijn eerste revalidatie voor een gebroken neus bij de jeugd van Inter, en nu, heeft de Belg maar liefst 16 keer stil moeten liggen! In totaal was hij 1001 dagen onbeschikbaar, oftewel 2 jaar en 9 maanden zonder te spelen. Dit komt overeen met 170 gemiste wedstrijden.

Vorig seizoen, bij Standard en met de aanvoerdersband om zijn arm, begon Zinho Vanheusden het seizoen geruststellend. Zijn niveau ging omhoog en, vooral, zijn lichaam leek mee te werken. Tot 26 januari miste hij slechts 2 wedstrijden, waarvan één vanwege een schorsing door gele kaarten. Had Vanheusden eindelijk zijn lichaam onder controle? Waren de terugkerende blessures verleden tijd? Nee.

Eind januari blesseerde hij zijn knie. En na een korte terugkeer hield een liesbreuk hem van de velden tot het einde van het seizoen. De verdediger speelde pas weer op 25 mei, tegen Mechelen, op de laatste speeldag van de competitie.

Terugval bij Mechelen

Na Standard koos Zinho Vanheusden deze zomer voor Mechelen. Opnieuw op huurbasis. Weer van Inter. In de Antwerpse stad hoopte de verdediger zich te herpakken en eindelijk een rustig seizoen door te maken. En hoewel zijn eerste wedstrijd, tegen… Standard, zeer positief was, viel het vervolg tegen. Tegen Anderlecht was de verdediger afwezig. De reden: nieuwe pijnklachten gerelateerd aan zijn liesbreuk. “Hij voelde in zijn rug hetzelfde als wat hij vorig seizoen had. Hij kon gisteren nog trainen, maar hij had pijn, en het werd alleen maar erger ‘s avonds. We hebben daarom deze beslissing genomen. We hopen dat hij ons nog steeds kan geven wat hij in de laatste wedstrijd gaf,” probeerde Besnik Hasi gerust te stellen voor de wedstrijd tegen de Mauves in een interview met DAZN.

Hoe dan ook, het daaropvolgende weekend, tegen Antwerp, was er nog steeds geen spoor van de Belg. Is de terugval zorgwekkender dan aangekondigd? Bij Vanheusden is het blessuremanagement altijd delicaat, vooral met een blessure waarvan de ernst kan worden beïnvloed door het beoefenen van topsport.

Te kort voor de Eerste Klasse?

Onvermijdelijk stelt men zich bij deze nieuwe blessure de vraag: heeft Zinho Vanheusden de fysieke capaciteit om in de Jupiler Pro League te spelen? Technisch gezien is er geen twijfel, maar als het lichaam niet meewerkt… Zes jaar profvoetballer zijn en zoveel wedstrijden missen door verschillende blessures is een zeer, zeer groot probleem. Is het lichaam van de verdediger klaar om de eisen van het hoogste niveau aan te kunnen? De vraag stellen is misschien het antwoord geven.

Sommigen vergelijken Vanheusden met Kompany, die ook veel blessures kende. Maar het verschil is dat de huidige coach van Bayern deze episodes later in zijn carrière meemaakte, terwijl de speler van Mechelen ze zelfs voor zijn profdebuut al onderging. Moet hij de 1e Klasse A vergeten? Of zich richten op een fysiek minder veeleisende competitie? Als blessures zijn seizoen bij Mechelen blijven verpesten, zou deze vraag serieus moeten worden overwogen. Niemand zou hem kunnen verwijten zo’n keuze te maken.

Zinho Vanheusden lijkt in ieder geval op een kruispunt in zijn carrière te staan. Het is essentieel om zijn fysieke niveau terug te vinden om zich te bewijzen in de Jupiler Pro League. Soms lijkt het zelfs alsof dit seizoen, op slechts 25-jarige leeftijd, zijn laatste kans zou kunnen zijn om te bewijzen dat zijn lichaam het aankan. Maar tot nu toe ziet het er niet goed uit.

soortgelijke artikelen

Sofiane Boufal, tussen hoop en vragen voor Union

Wat brengt de toekomst voor Arnaud Bodart bij Standard?

Challenger Pro League: voorspellingen voor de 4e speeldag

ONZE SOCIALE MEDIA

;