Leandro Trossard, de echte Belgische supersub?

Hoewel hij niet werd opgenomen in de laatste selectie van de Rode Duivels, blijft Leandro Trossard een van de beste aanvallende spelers van ons land. Soms bekritiseerd om zijn gebrek aan invloed wanneer hij de wedstrijd start, weet de Arsenal-speler vaak beslissend te zijn wanneer hij als invaller het veld op komt. Zou hij een supersub kunnen zijn zoals Dries Mertens dat voor hem was?

Vanaf jonge leeftijd zijn voetballers gewend om te strijden voor een basisplaats. Een wedstrijd starten is de erkenning dat je een essentieel onderdeel bent van een team dat de supporters door en door kennen. Elk weekend zijn er echter maar elf spelers die deze eer krijgen. Zijn de wisselspelers dan minder belangrijk? Niet per se, want soms liggen de sleutels van een wedstrijd juist in hun handen. Een goede coach wordt vaak herkend aan zijn vermogen om zich aan te passen, en de wissels die hij op de bank heeft, kunnen hem hierbij helpen. Leandro Trossard weet dat maar al te goed. Sinds zijn komst naar Arsenal wisselt hij tussen beide rollen, maar de Rode Duivel lijkt meer te floreren in de rol van invaller. Een indruk die vaak wordt bevestigd bij het nationale team.

Basisplaats bij Brighton voor zijn komst naar Arsenal

Na zijn doorbraak bij Genk waagde Trossard in 2019 de oversteek naar Brighton. Daar veroverde hij niet meteen een basisplaats (52% in zijn eerste jaar). Aan de kust was hij echter het meest beslissend wanneer hij de wedstrijden begon. In zijn eerste twee seizoenen bij de Seagulls kwam hij twintig keer als invaller op het veld. Hij scoorde slechts twee doelpunten en gaf één assist als invaller, wat hem niet echt een waardevolle troef maakte. Vooral omdat hij in dezelfde periode vijftien keer beslissend was in 52 basisplaatsen, wat neerkomt op 29% als basisspeler tegen 15% als invaller. Zijn laatste anderhalf jaar bij Brighton is minder veelzeggend. De Belg werd een onmisbare pion in zijn team en stond bijna altijd in de basis.

In januari 2023 maakte Trossard de overstap naar Arsenal, waar hij terechtkwam in een kwalitatief sterker team. Hij moest dus zo snel mogelijk zijn plek opnieuw veroveren. Hij startte in 50% van de 22 wedstrijden in de tweede seizoenshelft. Hij scoorde één doelpunt en gaf één assist als invaller, tegenover negen assists als basisspeler. Dit was niet voldoende om hem te bestempelen als een echte luxe-invaller.

In zijn eerste volledige seizoen bij Arsenal blijft hij hetzelfde percentage basisplaatsen behouden. Hij scoort zes doelpunten in 21 invalbeurten en elf doelpunten en geeft twee assists als basisspeler. Zijn doelpunten als invaller zijn vaak van grote waarde. Geleidelijk aan ontstaat zijn imago als supersub, hoewel de cijfers nog steeds wijzen op een zekere kwaliteit wanneer hij in de basis begint. Dit seizoen, na drie competitiewedstrijden, vond de ex-Genkenaar één keer het net als invaller.

De opvolger van supersub Dries Mertens bij de Rode Duivels?

Bij het nationale team heeft Leandro Trossard nog niet volledig kunnen overtuigen. De meeste van zijn goede prestaties waren tegen zwakkere tegenstanders. Veel volgers hoopten dat de Belg zich zou opwerpen als een van de steunpilaren van de Rode Duivels, vooral na het vertrek van Eden Hazard. Maar voorlopig lijkt hij daar nog niet in geslaagd. Zijn negen doelpunten en vier assists in 37 wedstrijden doen die indruk niet verdwijnen. Hoewel de twee trajecten en kwaliteiten niet vergelijkbaar zijn, doet Trossard soms denken aan Dries Mertens. Een speler die het publiek vaak in vervoering bracht als hij het veld op kwam als invaller. De publieke druk dwong de bondscoach vaak om hem een basisplaats te geven, totdat hij teleurstelde en terugkeerde naar een rol waarin hij meer opviel.

soortgelijke artikelen

Wie is João Neves, de ‘topaankoop’ van PSG?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

JPL sportweddenschappen: Voorwoord bij dag 5 van de Jupiler Pro League

ONZE SOCIALE MEDIA

;