Wat is het probleem met de Night Sessions in tennis?

De “Night Sessions” zijn een onmisbaar onderdeel geworden van de grootste tennistoernooien, vooral tijdens de Grand Slams zoals Roland-Garros, de US Open en de Australian Open. Ze zijn echter onderwerp van veel kritiek. Waarom zijn de “Night Sessions” ingevoerd, en welke problemen brengen ze eigenlijk met zich mee?

Wat is een “Night Session”?

Een “Night Session” verwijst naar een serie wedstrijden die ‘s avonds worden gepland, meestal na 19.00 uur, en die tot laat in de nacht kunnen doorgaan. Ze werden voor het eerst formeel geïntroduceerd op de US Open in de jaren 1970 en zijn later overgenomen door andere grote toernooien, zoals Roland-Garros in 2021. Deze avondwedstrijden bieden een unieke sfeer, met wedstrijden die onder kunstlicht worden gespeeld en vaak voor volle tribunes met een enthousiast publiek.

Waarom zijn de “Night Sessions” ingevoerd?

Een breder publiek aantrekken
De “Night Sessions” stellen toernooien in staat een breder publiek te bereiken, vooral buiten Europa en Noord-Amerika. Door het tijdsverschil is het soms moeilijk om de beste wedstrijden in het buitenland te volgen. Door de topwedstrijden ‘s avonds te programmeren, maximaliseren de toernooien hun mediabereik in gunstige tijdzones voor belangrijke regio’s zoals Azië of Australië. Deze praktijk speelt in op de toenemende vraag van tv-zenders, die wedstrijden op tijdstippen willen uitzenden waarop ze de meeste kijkers kunnen aantrekken.

De inkomsten van toernooien verhogen
De “Night Sessions” genereren meer inkomsten voor een toernooi en vormen een belangrijke economische hefboom voor de organisatoren. Zo biedt Roland-Garros, met de invoering van de “Night Sessions”, een apart kaartverkoopsysteem voor dag- en avondwedstrijden, wat de winst verhoogt. Deze sessies bieden ook een langere zichtbaarheid voor sponsors en partners dankzij uitgebreide tv-uitzendingen, waardoor ze financieel aantrekkelijk zijn voor alle betrokken partijen. Ook de spelers profiteren ervan, met prijzengeld dat regelmatig wordt verhoogd.

Een unieke show bieden
Wedstrijden die ‘s avonds worden gespeeld, bieden een unieke sfeer voor de toeschouwers, die van dit soort spektakel genieten. Het bijwonen van een wedstrijd in de avond na een dag werken stelt fans in staat om van deze sfeer te genieten en de beste spelers ter wereld aan het werk te zien. De avondsetting creëert een andere sfeer dan overdag, met fans die vaak enthousiaster zijn over het evenement. Ook voor de tv-kijkers is het een spektakel dat een andere tenniservaring biedt dan ze gewend zijn.

Hoge temperaturen vermijden
De “Night Sessions” bieden spelers de mogelijkheid om de extreme hitte van overdag te vermijden, zoals vaak het geval is in Australië of de Verenigde Staten, waardoor aangenamere omstandigheden worden gecreëerd voor de deelnemers.

Waarom worden de “Night Sessions” bekritiseerd?

Moeilijke speelomstandigheden
Ondanks hun voordelen worden de “Night Sessions” ook bekritiseerd. Spelers klagen regelmatig over de moeilijke speelomstandigheden die deze sessies met zich meebrengen. Vooral het tijdstip waarop spelers hun wedstrijden beëindigen, is vaak onderwerp van kritiek. Novak Djokovic eindigde bijvoorbeeld zijn wedstrijd tegen Lorenzo Musetti om 3:07 uur ‘s nachts op Roland-Garros, een record voor het Parijse toernooi. Hij verklaarde daarna: “Wie speelt er om twee uur ‘s nachts? […] Ik wil hier niet te diep op ingaan, maar ik denk dat sommige dingen anders hadden kunnen worden georganiseerd.” Deze wedstrijd liet zijn sporen na, aangezien hij vervolgens een andere wedstrijd in vijf sets speelde tegen Francisco Cerundolo, waarna hij zich moest terugtrekken voor de volgende ronde en een meniscusoperatie moest ondergaan.

Impact op sportieve eerlijkheid
De “Night Sessions” brengen problemen met zich mee op het gebied van sportieve eerlijkheid. Wedstrijden die tot laat in de nacht duren, beïnvloeden de hersteltijd van spelers voor hun volgende wedstrijd, wat onevenwichtigheden in de competitie veroorzaakt. Sommige spelers profiteren van langere rustdagen, terwijl anderen, die gedwongen worden om ‘s avonds te spelen, extra vermoeidheid moeten managen. Deze waargenomen ongelijkheid heeft kritiek opgeroepen over de manier waarop de schema’s worden bepaald, vaak op basis van commerciële in plaats van sportieve criteria.

Reacties van fans en het publiek
De “Night Sessions” worden niet altijd met enthousiasme ontvangen door de fans. Hoewel velen genieten van de unieke sfeer van avondwedstrijden, vinden anderen de late tijdstippen een nadeel, omdat het moeilijk is om de wedstrijden te volgen, vooral voor Europese toeschouwers tijdens de US Open. Op sociale media wordt veel gediscussieerd over de geschiktheid van deze tijdstippen; sommigen vinden dat deze programmering de toegankelijkheid van de wedstrijden voor het grote publiek schaadt.

Conclusie

De “Night Sessions” vertegenwoordigen een innovatie die de tenniswereld verdeelt. Enerzijds bieden ze een spectaculair element en trekken ze een wereldwijd publiek aan. Anderzijds veroorzaken ze problemen met speelomstandigheden, sportieve eerlijkheid en toegankelijkheid voor toeschouwers. Terwijl de kritiek toeneemt, met name van spelers zoals Novak Djokovic, blijft de vraag open: Moeten de “Night Sessions” blijven bestaan? Moeten ze worden herzien om tegemoet te komen aan de belangen van alle betrokken partijen? Of zullen ze een controversieel maar onmisbaar onderdeel blijven van de Grand Slam-toernooien?

soortgelijke artikelen

Wimbledon 2024 voorspellingen: Overzicht en analyse van de rest van het toernooi

Wimbledon 2024: Belgen in de running en spelers om in de gaten te houden

7 dingen die je nog niet weet over Roland Garros 2024

ONZE SOCIALE MEDIA

;