EK : Wat kunnen we verwachten van de Belgen op eigen bodem?

Het EK wielrennen begint woensdag met de tijdritten in alle categorieën. Het hoogtepunt vindt dit weekend plaats met de wegwedstrijden voor mannen en vrouwen. Ladbrokes News blikt vooruit op dit evenement dat plaatsvindt op Belgische bodem tussen Heusden en Hasselt.

Parcours

De wegwedstrijden starten in Zolder. De vrouwen Elite moeten een afstand van 160 km afleggen, terwijl de mannen Elite 222 km moeten rijden tot de finish in Hasselt. Na een opwarming vanuit Heusden-Zolder via Zonhoven trekt het peloton naar Hasselt, waar de plaatselijke rondes beginnen. Het parcours is verdeeld in twee lussen: de Hasseltse lus en de Limburgse lus. De Hasseltse lus, die 3,5 keer moet worden afgelegd, bestaat uit een vlak circuit door Hasselt en de naburige stad Diepenbeek. De renners rijden deels op de ring rond Hasselt, om het stadscentrum heen.

Vanaf daar nemen ze de kasseien van de Printhagendreef in Kortessem. Vervolgens komen ze in de regio Borgloon om de Limburgse lus (3 rondes) aan te vatten, met daarin de kasseistroken van Manshoven en Op De Kriezel en de beklimmingen van de Kolmontberg en de Zammelenberg. De hellingen blijven de hele dag onder de 7%. Deze Limburgse lus weerspiegelt de geest van de Ronde van Limburg. Zuid-Limburg, met name de regio Haspengouw, kent iets heuvelachtiger wegen. Tot slot rijden de renners nog anderhalve ronde op het circuit van Hasselt, wat een massasprint zal bevorderen.

Wat kunnen we van België verwachten op het EK?

België rijdt op eigen bodem, en de verwachtingen zijn natuurlijk hooggespannen. Toch heeft het noodlot toegeslagen voor de Belgische renners. Wout van Aert zag zijn seizoen voortijdig eindigen na een valpartij in de Ronde van Spanje. Tim Merlier, kende een moeilijke week met twee valpartijen in de Renewi Tour en komt niet in optimale vorm aan de start van dit EK. Alle hoop zou dus wel eens op Jasper Philipsen kunnen rusten. Na een ritzege in de Renewi Tour en een 7e plaats in Hamburg afgelopen zondag, rijdt de Limburger op eigen terrein. Hij lijkt momenteel echter minder snel dan de Italiaan Jonathan Milan. Een sprint tegen hem, en niet te vergeten Olav Kooij, garandeert geen medaille voor België. Het blijft ook de vraag hoe Merlier en Philipsen hun krachten zullen bundelen in geval van een massale aankomst.

In geval van tegenslag kan Belgian Cycling rekenen op een solide optie met Jordi Meeus, hoewel zijn voornaamste rol het ondersteunen van de sprinters zal zijn. Zou België een langeafstandsoffensief kunnen proberen op het circuit van Limburg? Dat lijkt moeilijk te realiseren. Ten eerste hebben de Belgen hun belangrijkste troef voor dit soort strategieën verloren met Wout van Aert. Het opnemen tegen renners zoals Mathieu van der Poel of Mads Pedersen lijkt riskant. Ten tweede zijn de beklimmingen en kasseien op het parcours niet zwaar genoeg. Uit de geschiedenis blijkt dat de Ronde van Limburg in 90% van de gevallen eindigt in een sprint.

Met Tim Declercq, Laurenz Rex, Jonas Rickaert, Bert Van Lerberghe en Edward Theuns hebben de Belgische leiders kwalitatieve steun. Hoewel ze op eigen bodem moeten schitteren, zou het voor België moeilijk kunnen worden om de sterrentrui te bemachtigen.

Wat te doen zonder Lotte?

Lotte Kopecky heeft besloten om de wegwedstrijd over te slaan en zich te concentreren op de tijdrit, waardoor bondscoach Ludwig Willems zijn beste kaart verliest. Hij koos daarom voor Alana Castrique, Marion Norbert-Riberolle, Marthe Truyen, Jesse Vandenbulcke, Fien Van Eynde en Margot Vanpachtenbeke om de Belgische kleuren te verdedigen. In geval van een sprint zijn de kansen van de Belgen echter klein tegenover sprinters zoals Lorena Wiebes, Elisa Balsamo of Daria Pikulik. De beste kans voor de Belgische delegatie zal zijn om een koersbeweging te creëren waarbij de grote landen vooraan betrokken zijn. Frankrijk, Denemarken, Spanje en Zwitserland, die ook geen topsprinters hebben, zouden een vergelijkbare tactiek kunnen overwegen. Zou een niet-aanvalsverdrag tussen deze teams dan een strategische optie kunnen zijn?

Ten slotte zou de tevredenheid van de week kunnen komen van de Beloftenwedstrijd. Met Robin Orins, Alec Segaert, Steffen De Schuyteneer, Lars Van den Heede, Sente Sentjens en Jonathan Vervenne moet België mikken op de EK titel. Het blijft afwachten of de grote favoriet Paul Magnier, die een hersenschudding opliep in de Ronde van Groot-Brittannië, aan de start zal verschijnen.

soortgelijke artikelen

Tour de France 2025: Belangrijkste punten van het parcours

Thibau Nys eindelijk gelanceerd?

Wat te verwachten van de cyclocross?

ONZE SOCIALE MEDIA

;