Een onzekere toekomst voor Orel Mangala

Wat brengt de toekomst voor Orel Mangala, die definitief werd aangekocht door Lyon voordat hij onmiddellijk voor één seizoen werd verhuurd aan Everton? De Rode Duivel moet zich veel vragen stellen.

Kan Orel Mangala (26 jaar) zich herpakken bij Everton, waar hij tot juni volgend jaar door Lyon wordt verhuurd? Dat is alleszins wat we deze Rode Duivel toewensen, die tot nu toe een vreemd avontuur beleefde met Olympique Lyonnais. Mangala werd afgelopen januari door Nottingham verhuurd aan Lyon voor 11 miljoen euro en vervolgens definitief getransfereerd deze zomer voor nog eens 23,5 miljoen euro. Mangala heeft Lyon al heel wat geld gekost, en de club heeft niet lang gewacht om hem meteen door te verhuren aan Everton.

Maar wat gaat er mis met Mangala in de Ligue 1? De voormalige Neerpede-speler leek toch alles in huis te hebben om indruk te maken bij OL. Bij zijn aankomst, acht maanden geleden, regende het lof in Lyon terwijl de spijt groeide bij Nottingham Forest. “De kleedkamer van Nottingham is teleurgesteld, want ze verliezen net een geweldige kerel,” werd er in de Premier League gezegd. “Menselijk gezien is hij een erg grappige, geestige en ruimdenkende persoon,” benadrukte een van zijn naasten bij zijn aankomst in Lyon. “In een groep is hij een uitstekende aanvulling en hij zal zich zeer snel aanpassen bij OL.”

“Orel werd meteen goed ontvangen door iedereen; je merkt dat hij al heel blij is bij de club,” meldde de Lyonse directie al na enkele weken tevreden. Ook Pierre Sage, de coach van OL, leek onder de indruk. Tegelijk had hij een duidelijk idee over wat hij verwachtte van de Belg.

“Orel Mangala zal een andere rol hebben dan Nemanja Matic,” benadrukte Sage tijdens een persconferentie. “Nemanja houdt de bal bij zich en gaat minder diep. Het zijn complementaire profielen, of je nu met een middenveld van drie of vier speelt. We zijn echt blij dat we Mangala mogen verwelkomen.”

En toen kwamen er twijfels…

Enkele maanden later zijn de toon en de situatie drastisch veranderd. Deze zomer kondigde Lyon aan dat Orel Mangala werd verhuurd aan Everton. Een vreemde beslissing, gezien het feit dat zijn definitieve transfer naar Lyon net had plaatsgevonden, wat de club in totaal 35 miljoen euro heeft gekost. De strategie van OL, dat geld nodig heeft, is om een jaar salaris te besparen terwijl ze hopen dat Mangala zich in de Premier League kan laten gelden.

Lyon twijfelt duidelijk aan Mangala, die slechts dertien wedstrijden heeft gespeeld in alle competities voor OL. Maar de verhuur aan Everton is zonder aankoopoptie, wat doet vermoeden dat OL nog steeds hoopt op het beste – of op zijn minst een mooie meerwaarde – voor een speler wiens contract tot juni 2028 loopt.

Verlies van speeltijd en waarde

Vandaag de dag wordt de waarde van Orel Mangala op Transfermarkt geschat op 20 miljoen euro. Dat is zowel veel als weinig voor een speler waarvoor de huur in januari Lyon 11 miljoen euro kostte en waarvoor de club afgelopen zomer nog eens 23,4 miljoen euro moest betalen om hem in eigendom te hebben.

Wat er ook gebeurt in de komende maanden, het parcours van Orel Mangala is nu al bijzonder te noemen. In 2016 werd hij verhuurd aan Dortmund omdat hij niet genoeg speeltijd kreeg naar zijn zin bij de U21 van Anderlecht. Het jaar daarop verkreeg hij een definitieve transfer naar de Bundesliga, meer bepaald naar Stuttgart, dat hem vervolgens verhuurde aan Hamburg voordat hij in juli 2022 voor 13 miljoen euro werd verkocht aan Nottingham Forest.

Een ingewikkeld traject voor een speler die in het begin van zijn carrière niet bepaald verwend werd, maar die ondanks alles een opmerkelijke dosis ervaring heeft opgedaan. Met 72 wedstrijden in de Bundesliga en 47 in de Premier League zou Mangala voldoende gewapend moeten zijn om zijn draai te vinden bij Everton. Of hij daarmee Lyon kan overtuigen om hem via de grote poort terug te halen volgend jaar zomer… John Textor, eigenaar van Lyon en op het punt om Everton over te nemen, zal daar zeker een rol in spelen…

soortgelijke artikelen

Teleurstellende Rode Duivels en Tedesco tijdens interlands

België – Israël: een ideale oefenwedstrijd voor Frankrijk?

Mika Godts, het Belgische fenomeen van Ajax en binnenkort een Rode Duivel?

ONZE SOCIALE MEDIA

;