Belgische clubs in Europa. Onze voorspellingen

Hoewel Club Brugge hun Europese seizoen al heeft afgetrapt tegen Dortmund (nederlaag 0-3), beginnen de andere Belgische clubs deze week. Wat kunnen ze verwachten van hun campagne? Ver gaan? Teleurstellen? Hier zijn onze voorspellingen.

Kan de hervorming van de Europese competities en het goede parcours van de Belgische clubs in de kwalificaties ons doen dromen van een eerste Europese titel sinds 1988? Laten we niet te enthousiast worden, want de weg is nog lang.

Voor Club Brugge begon alles vorige week in de Champions League. Tegen Dortmund, de finalist van de vorige editie, verloren de Bruggelingen met 0-3. Geen ramp, want er zijn nog 7 wedstrijden te spelen om te hopen bij de top 24 te eindigen. Met nog wedstrijden tegen Sturm Graz (2/10), AC Milan (22/10), Aston Villa (6/11), Celtic (27/11), Sporting Portugal (10/12), Juventus (21/1) en Manchester City (29/1) op het programma, ziet het schema er druk uit. Is een verrassing mogelijk gezien de tegenstand? In de huidige omstandigheden is het moeilijk om optimistisch te zijn voor Club Brugge. Maar met Juventus en City in januari, wanneer de stand misschien al enkele beslissingen heeft genomen en met de wintertransferperiode om bepaalde zaken aan te passen, wie weet. Toch denken we dat Club Brugge zal falen in hun zoektocht naar de volgende ronde.

Anderlecht

Anderlecht, actief in de Europa League, heeft een loting die perspectieven biedt. Ferencvaros (25/9), Real Sociedad (3/10), Ludogorets (24/10), Riga (7/11), Porto (28/11), Slavia Praag (12/12), Viktoria Plzen (23/1) en Hoffenheim (30/1) zijn de clubs tegen wie de Brusselaars opkomen. Tegen deze teams, op papier, zou Anderlecht in staat moeten zijn om resultaten te behalen.

Om de volgende ronde te bereiken zonder play-offs, zouden ze theoretisch minstens 12 punten moeten halen, dat is 4 overwinningen uit 8 wedstrijden. Om op zijn minst de play-offs te bereiken, zouden 6 à 7 punten voldoende kunnen zijn. Als de Paars-Witten het thuis goed doen, zou dat minimaal genoeg moeten zijn. En daarna? Er zijn geen afvallers meer uit de Champions League. Als enkele grote teams vroegtijdig struikelen, kan de weg zich openen. Volgens ons zou Anderlecht op zijn minst de play-offs moeten bereiken.

Union Saint-Gilloise

Na hun achtste finale in de Conference League vorig jaar, zou Union Saint-Gilloise graag minstens zo’n mooie prestatie leveren, dit keer op een hoger niveau. Tegen Fenerbahçe (26/9), Bodo/Glimt (3/10), Midtjylland (24/10), AS Roma (7/11), Twente (28/11), Nice (12/12), Braga (23/1) en Rangers (30/1) zal dat echter moeilijk worden. Union lijkt dit jaar namelijk niet zo sterk als in de voorgaande seizoenen.

Een van de grote problemen van Union dit jaar ligt in de aanval. Ze hebben moeite met scoren, en dat zou de mannen van Sébastien Pocognoli problemen kunnen opleveren op het Europese toneel. Deze tekortkomingen maken het parcours van de vice-kampioen van België erg lastig.

Kan Union bij de top 24 eindigen en de play-offs halen? We willen erin geloven. Een paar Union-wondertjes zouden kunnen helpen om dat podium te bereiken. Maar verder komen zal waarschijnlijk moeilijk worden.

Cercle Brugge

Terug op het Europese toneel na jaren van afwezigheid, is Cercle Brugge erin geslaagd de groepsfase van de Conference League te bereiken. Hoewel het moeilijk gaat in de competitie, hebben de Bruggelingen tot nu toe goed gepresteerd. Zullen ze zo doorgaan? De loting is in ieder geval gunstig. Tegenstanders zoals Saint-Gallen (3/10), Vikingur (24/10), LASK (7/11), Hearts (28/11), Olimpija (12/12) en Basaksehir (19/12) lijken clubs waartegen punten pakken niet onmogelijk is. We zouden zelfs kunnen voorspellen dat Cercle bij de top acht eindigt en direct doorgaat naar de achtste finales.

KAA Gent

In goede vorm in de competitie, hoopt KAA Gent op dezelfde golf mee te surfen in de Conference League. Tegenstanders zijn Chelsea (3/10), Molde (24/10), Omonia Nicosia (7/11), Lugano (28/11), TSC (12/12) en Larne (19/12). De Buffalo’s moeten zoveel mogelijk punten verzamelen. We durven zelfs 12 op 18 te voorspellen, met slechts één nederlaag tegen Chelsea. Gent moet bij de top acht eindigen en dan hopen op een kwartfinale.

soortgelijke artikelen

Real Madrid – Atalanta, een op papier ongelijkwaardige Europese Supercup

Atalanta Bergamo heeft Charles De Ketelaere’s ogen geopend

JPL-kampioen en Croky Cup-winnaar krijgen veel… dankzij Europa

ONZE SOCIALE MEDIA

;