David Hubert : niet alle criteria maar wel hoge verwachtingen.

Na dagen van onzekerheid en terwijl Ryan Mason op het punt stond om als hoofdtrainer aan te treden, heeft David Hubert uiteindelijk zijn tijdelijke trainingspak ingeruild voor het kostuum van hoofdcoach van RSCA. Een keuze van verstand. En van succes?

David Hubert (33 jaar) heeft zijn interim-periode als hoofd van de Mauves netjes afgerond na het ontslag van Brian Riemer. Nu wacht hem de moeilijkste taak, nu RSCA uiteindelijk niet met Mark van Bommel, Raphael Wicky of Ryan Mason heeft getekend: bevestigen en slagen als vaste hoofdtrainer.

Zijn troeven

Zijn communicatie

David Hubert is niet alleen meertalig, maar ook een uitstekende communicator, zowel tijdens de persconferenties voor de wedstrijd als in de interviews na afloop. Langs de zijlijn blijft hij rustig en zijn instructies komen op een serene manier over bij zijn spelers.

De spelers volgen hem en iedereen is weer betrokken

Sommigen zullen zeggen dat het makkelijk was om Brian Riemer op te volgen, maar Riemer was geliefd bij de groep omdat hij hen veel vrijheid gaf. David Hubert, die veeleisender is, heeft er echter snel voor gezorgd dat iedereen zich weer vrij voelde. Door elke speler een eerlijke kans te geven, heeft hij het hele team weer tot leven gebracht. Nu voelen zelfs Vazquez en Degreef zich betrokken en hebben ze hun waarde bewezen, vooral tegen Real Sociedad. De afgelopen weken hebben ook Dolberg en Verschaeren hun beste vorm hervonden. Met meer dan 300 wedstrijden in de Jupiler Pro League weet Hubert hoe een kleedkamer werkt.

De supporters waarderen hem

Waar Riemer uiteindelijk iedereen tegen zich had, is David Hubert meteen omarmd door de Anderlecht-supporters. Ze waarderen zijn keuzes en zijn wens om aanvallend voetbal te spelen. De fans van Anderlecht houden van de gedurfde beslissingen die hij heeft genomen sinds hij de leiding heeft. Hij wordt niet gezien als Waal of Vlaming en spreekt vloeiend Nederlands en Frans, en uiteraard ook Engels in de kleedkamer. Dit maakt zijn integratie een stuk gemakkelijker. Zijn verleden bij Anderlecht, ook al beperkte het zich tot één seizoen als speler bij de Futures en een tweede als assistent-coach, speelt ook in zijn voordeel. Iedereen in het Astridpark weet dat zijn hart al lang bij Anderlecht ligt.

Hij zou in de tweede seizoenshelft kunnen rekenen op Hazard en Vertonghen

David Hubert heeft in twee weken bewezen dat de kern van Anderlecht waarschijnlijk sterker is dan werd gedacht. Maar naast de herwonnen vorm van verschillende spelers, zou hij in de tweede helft van het seizoen versterkingen van topniveau kunnen verwelkomen, met de verwachte terugkeer van Thorgan Hazard en Jan Vertonghen. Hazard is al begonnen met trainen en zou in december al kunnen testen met de RSCA Futures. Ook Francis Amuzu, die geblesseerd raakte tegen Ferencvaros, hoopt vrijdag weer bij de selectie te zitten voor de uitwedstrijd tegen Beerschot in de elfde speeldag van de Pro League.

Zijn zwaktes

Gebrek aan ervaring

De Brusselaar was vorig seizoen assistent bij de RSCA Futures en won de Beker van België U19 als coach. Maar met zijn jonge leeftijd (36 jaar) heeft hij nog nooit een eerste elftal gecoacht op het hoogste niveau. Hoe zal hij zijn groep op lange termijn managen, en vooral, hoe zal hij alles organiseren als officiële T1? Er is een groot verschil tussen een kwakkelend team weer op de rails zetten en een team opbouwen vanaf de zomervoorbereiding tot het volgende voorjaar. Hoe zal hij reageren op de eerste crisis en de kritiek, die ongetwijfeld talrijker zullen zijn? Nu kan hij zich geen gelijkspel meer veroorloven tegen Charleroi of een puntendeling tegen Dender. De druk begint nu pas echt op zijn schouders te rusten.

Hij heeft nog niet zijn volledige diploma, wacht op een nieuwe T2 en heeft zijn staf niet zelf samengesteld

David Hubert heeft weliswaar zijn UEFA A-diploma, maar nog niet zijn pro-licentie. Anderlecht voldoet echter aan de reglementen, aangezien andere stafleden, zoals Roel Clement, over de benodigde papieren beschikken, en Hubert zich al heeft ingeschreven voor de cursus die in maart van start gaat. Het zal echter niet eenvoudig zijn voor hem om alles te combineren. Hubert, die zeker steun nodig zal hebben, moet werken met een staf die hij niet zelf heeft samengesteld. Het is de bedoeling dat er binnenkort een ervaren T2 wordt aangesteld om hem bij te staan. Maar zodra die gevonden is, zal het nog moeten klikken tussen de twee om een echt complementair duo te vormen.

Volg Beerschot – Anderlecht deze vrijdag om 20.45 uur!

soortgelijke artikelen

Goudhaantje van de CPL 2024/2025 – nr. 2: Jayden Onia Seke

Anouar Ait El Hadj: een artiest op zoek naar transformatie bij Union

Kan Matthieu Epolo een grote doelman worden?

ONZE SOCIALE MEDIA

;