Hoeveel verdienen de teams in de nieuwe versie van de Champions League?
Met de voortdurende en spectaculaire evolutie van marketing- en televisierechten worden de financiële gevolgen van deelname aan een Europese competitie steeds belangrijker. Voor een club, en zeker een Belgische club zoals Club Brugge dit seizoen, is deelnemen aan de meest prestigieuze competitie, de Champions League, niet alleen een unieke of uitzonderlijke sportieve kans. Financieel loont het op verschillende manieren de moeite.
Direct, omdat alleen al deelname aanzienlijke inkomsten genereert. Deze inkomsten nemen aanzienlijk toe afhankelijk van de resultaten en verdere kwalificaties. En indirect, via de verkoop van spelers voor astronomische bedragen. Wanneer we zien dat spelers zoals Thiago of Antonio Nusa door Brugge werden verkocht voor respectievelijk 37 en 21 miljoen euro na hun mooie prestaties in de Conference League, is dat indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor Arthur Vermeeren, die Antwerp verliet voor Atlético Madrid voor 18 miljoen euro na slechts één Champions League-campagne.
Champions League: een stijging van 20% in de totale inkomsten
Dit jaar heeft de Champions League een nieuw format gekregen. Sommigen beschouwen het zelfs als een revolutie die op termijn zal leiden tot een nog diepere hervorming van de Champions League. Maar voorlopig, wat levert de nieuwe versie van de CL concreet op? De nieuwe versie van het toernooi telt nu 36 teams in plaats van 32. De grootste verandering betreft het format, dat wat ingewikkelder en zeker minder overzichtelijk is dan voorheen. In plaats van 8 poules van 4 teams, die elk twee keer tegen elkaar spelen, gaat nu elk team 8 andere teams treffen.
Er is niet langer sprake van thuis- en uitwedstrijden, maar van enkele wedstrijden in één grote poule van 36 teams. Financieel zal deze nieuwe formule resulteren in een algemene stijging van 20% van de totale inkomsten, die oplopen tot 2,47 miljard euro over de periode 2024-2027. Tegelijkertijd zal de UEFA in dezelfde periode de deelnemende clubs aan de Europa League en de Conference League belonen met respectievelijk 565 en 285 miljoen euro.
2,1 miljoen per overwinning in de eerste fase
Om te weten wat de clubs zullen ontvangen, moeten de inkomsten over verschillende posten worden verdeeld. De 36 teams die deelnemen aan de nieuwe versie van de Champions League krijgen gegarandeerd een startbedrag van 18,62 miljoen euro. Bij goede resultaten voegen ze daar 2,1 miljoen euro per overwinning aan toe, evenals 750.000 euro voor een gelijkspel.
Er is ook een rangschikkingsbonus voorzien. De eerste in de ranglijst ontvangt een extra 9,9 miljoen euro, terwijl de 36e slechts 275.000 euro ontvangt. Bovendien ontvangen de teams die tussen de 1e en 8e plaats eindigen, en zich automatisch kwalificeren voor de achtste finales, een extra 2 miljoen euro. De clubs die tussen de 9e en 16e plaats eindigen en deelnemen aan de play-offs om zich te kwalificeren, krijgen een bonus van 1 miljoen euro.
Astronomische bonussen voor de knock-outfase
Voor de knock-outfase zijn er andere grote bonussen voorzien. Ze zijn als volgt verdeeld: 11 miljoen euro voor kwalificatie voor de achtste finales, 12,5 miljoen extra voor de kwartfinales, 15 miljoen voor de halve finales en 18,5 miljoen voor de twee finalisten. De winnaar van de Champions League ontvangt daarnaast een cheque van 10,5 miljoen euro, wat hem een minimum van 86 miljoen euro aan inkomsten garandeert, exclusief de bonussen per wedstrijd. Elke club kan dit mooie bedrag ook nog ‘afronden’ met de “market pool” en de historische coëfficiënt, die nu zijn samengevoegd in één concept. Deze zijn afhankelijk van de positie van elke club in hun land en hun resultaten in de afgelopen vijf jaar in Europese competities. De clubs zullen in totaal nog eens 853 miljoen euro verdelen…