Wie is Franck Surdez? Meeste assists in de JPL in zijn eerste seizoen

De Gentenaars, momenteel derde in de Belgische competitie, zijn het seizoen goed begonnen. De ploeg van Wouter Vrancken positioneert zich als podiumkandidaat in de JPL. Een van de drijvende krachten achter deze goede start is een speler die drie maanden geleden nog vrijwel onbekend was. Met als enige referentie een periode bij Neuchâtel is Franck Surdez na elf speeldagen echter de beste passer van het land.

Trainen bij Neuchâtel

De Zwitser, die samen met Vincent Janssen aan de top van dit klassement staat, moet enkele jaren ervaring afstaan aan zijn Nederlandse rivaal. Op 22-jarige leeftijd had Surdez alleen in zijn thuiscompetitie gespeeld voordat hij in januari naar Gent verhuisde. En zelfs toen speelde zijn voormalige club Neuchâtel Xamax in de voorkamer. De aanvaller werd opgeleid door de club uit Neuchâtel en maakte er eind 2020 zijn debuut in het eerste elftal. Tussen dat moment en het einde van het seizoen kwam hij zes keer in actie.

Het jaar daarop werd hij opgenomen in de kern van het eerste team en speelde hij het hele seizoen. Na de winter verdiende hij zijn plaats in de basis. De rechtsbuiten scoorde vier doelpunten en gaf twee assists in 24 Challenge League-wedstrijden. Het eerste seizoen bleef hij echter niet in de ploeg. Het seizoen daarop keerde hij terug naar de reserves en maakte hij slechts een handvol optredens voor het seniorenteam. Gefrustreerd besloot de speler, die meestal als linkervleugelspeler speelt, bij de club te blijven. Het was een kans voor hem om eind 2023 wraak te nemen. Opnieuw deel van de Challenge League-kern, beleeft hij een sterk seizoensbegin met zeven doelpunten en zeven assists, waarmee hij in 17 wedstrijden aan veel doelpunten bijdraagt.

Hein Vanhaezebrouck lokt hem naar La Gantoise

Om het vertrek van Gift Orban en Malick Fofana op te vangen, zijn Hein Vanhaezebrouck en zijn staf op zoek naar nieuwe aanvallende versterkingen. Geliefd bij meerdere clubs, kiest Franck Surdez uiteindelijk voor België. “Ik had verschillende opties, maar toen ik hoorde van de interesse van Gent, was mijn keuze gemaakt. Gent is voor mij de perfecte stap in mijn carrière. Ik kan niet wachten om de clubkleuren te verdedigen en in dit prachtige stadion te spelen,” zei de Zwitser destijds.

Hij was blij met een verandering van omgeving, maar het kostte hem wel wat tijd om aan onze competitie te wennen. Hij kwam slechts drie keer in actie in de reguliere speeltijd. Het systeem met twee aanvallers dat de Buffalo’s introduceerden, benadeelde hem enigszins. Hij startte één keer in de play-offs voordat hij een hamstringblessure opliep. In negen optredens voor Gent gaf hij twee assists.

De JPL-explosie van 2024-2025

De komst van Wouter Vrancken veranderede het spel in de Ghelamco Arena. Het systeem met twee spitsen verdween en de coach pleitte voor aantrekkelijk voetbal met veel activiteit op de flanken. Dit alles in het voordeel van Franck Surdez, die meteen naar de linkerkant van het veld is verhuisd. Na drie wedstrijdrondes met wisselende resultaten keerde Vrancken terug naar een tactiek met twee aanvallers. Surdez, die tot dan toe overtuigend was geweest, profiteerde dit keer van het vertrouwen van de coach en kreeg één van de twee spitsen. Met elke wedstrijd die voorbijging, bleef de Zwitser de assists opstapelen. Met vijf assists en een doelpunt was hij de beslissende factor in meer dan één van de twee wedstrijden.

Genoeg om hem een van de revelaties van het eerste seizoen te maken. Zijn goede prestaties hebben ook zijn plaats als starter bij het Zwitserse U-21 team bevestigd. De speler, die op het puntje van zijn tenen is aangekomen, zou de komende seizoenen wel eens een van de speerpunten van Gent kunnen zijn. Zeker omdat zijn contract loopt tot 2027.

soortgelijke artikelen

Daan Heymans ondergaat opmerkelijke transformatie bij Charleroi

Kan de affaire Lassana Diarra het wereldvoetbal op zijn kop zetten?

Hoeveel kost het om de La Liga Clasico bij te wonen?

ONZE SOCIALE MEDIA

;