Malick Fofana: de “Lyonceau” laat zijn klauwen zien

De inwoner van Aalst en neo-rode duivel is amper 19 en maakt een vliegende start bij Olympique Lyonnais.

Sinds januari is Malick Fofana het gezicht van de opleving van Olympique Lyonnais. De 18-jarige Flandrien is samen met zijn Nigeriaanse ploeggenoot Gift Orban overgekomen van KAA Gent en heeft al snel zijn stempel gedrukt. Het is waar dat het eerste deel van het seizoen 2023-2024 voor de Gones rampzalig was. John Textor was nauwelijks wijzer aan de oevers van de Rhône en de Saône dan bijvoorbeeld bij RWDM.

Maar de Amerikaan brak zijn spaarpot om Gift en Malick te kopen, voor het bescheiden bedrag van 37 miljoen euro (20 (inclusief 8 bonussen) voor eerstgenoemde, 17 (plus 5 bonussen) voor laatstgenoemde). De komst van Orel Mangala aan het einde van de wintertransferperiode maakte de Belgisch-Belgische opstelling van Lyon compleet.

Na de euro’s werd Mangala uitgeleend aan Stuttgart. Deze zomer haalde Lyon ook een lokale jongen en een oude bekende uit de Belgische competitie binnen: Georg Georges Mikautadze, die eerder voor Seraing speelde.

Wat Orban betreft, zijn doelpuntenaantal was lager dan bij Gent (3 goals in 16 optredens van januari tot mei en slechts 3 optredens sinds het begin van het huidige Ligue 1-seizoen, zij het met twee goals op zijn naam). Noch Orban, zelden gebruikt, noch Mikautadze, nauwelijks beslissend, zijn dit seizoen echt doorgebroken.

OL’s geluksbrenger

Malick Fofana daarentegen is de echte geluksbrenger van Lyon. De in Aalst geboren zoon van een Guinese vader en een Belgische moeder van Filippijnse afkomst is al snel een onmisbaar onderdeel geworden van de plannen van Pierre Sage en heeft nauwelijks een wedstrijd gemist. Hij speelde een grote rol in de tweede helft van vorig seizoen, die veel overtuigender was voor de voormalige Franse kampioenen (die alle titels wonnen tussen 2002 en 2008, tijdens het Aulas-tijdperk). Het seizoen werd zelfs onderbroken door een verlies in de Franse bekerfinale tegen PSG (1-2), waarbij Malick Saïd Benrahma verving in de 74e minuut.

De ploeg leek aan het begin van het seizoen opnieuw op een dieselmotor, die maar traag op gang kwam. Een zware nederlaag bij Rennes, daarna thuis tegen Monaco, een nipte overwinning op Strasbourg (waar Orban twee keer scoorde, waaronder een doelpunt in dienst van Fofana) en een gelijkspel bij Lens waren enkele van de meer bemoedigende resultaten, vooral omdat de andere Olympique-ploeg, Marseille, Les Gones versloeg in hun Groupama Stadion.

Gelukkig lijkt het sindsdien een stuk beter te gaan. In de Europa League hebben overwinningen, op Olympiacos (2-0) en Rangers (1-4), met een brace van Fofana, Les Gones op de tweede plaats gezet.

Ook in Ligue 1 gaat het de goede kant op met overwinningen op Toulouse, Nantes en Le Havre (0-4) in het weekend, met Malick Fofana als winnaar (0-2). De 1.69m lange jongeling, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd, heeft sinds zijn komst de Lyon-fans voor zich weten te winnen. Snel, intelligent, technisch en altijd op de juiste plaats, de vleugelspeler is een bedreiging voor de verdediging van de tegenstander.

Eerste optreden voor de Duivels

Deze driesterrenprestatie komt op het moment dat de jonge speler zijn eerste cap heeft verdiend voor de Rode Duivels, tegen Italië in de Nations League. Hij verving Jeremy Doku in de 87e minuut. Een eerste optreden voor de Rode Duivels was de logische volgende stap voor een speler die al voor de U17’s en U21’s had gespeeld. Vooral dit eerste optreden zal zeker gevolgd worden door andere, nu de oude garde van het Belgische elftal zich min of meer harmonieus begint terug te trekken.

Als vleugelspeler lijkt Fofana voorlopig te floreren op links, maar ook op rechts levert hij een goede bijdrage. Deze veelzijdigheid kan een aanwinst zijn voor Tedesco, en voor elke coach.

In een interview voor de wedstrijd in Le Havre grapte de speler over zijn tweehandige karakter. “Ik kan je niet eens vertellen wat mijn goede voet is. Het is waar dat ik meer met mijn linkervoet schiet. Maar als ik moet dribbelen, gebruik ik mijn rechtervoet meer… En voor strafschoppen is het hetzelfde in de training, één keer met de rechtervoet, één keer met de linkervoet.”

Hij deelt deze bijzonderheid met Ousmane Dembélé. Zou het tot dezelfde carrière kunnen leiden?

soortgelijke artikelen

Matteo Dams en zijn droom die werkelijkheid wordt: na de Champions League binnenkort de Rode Duivels?

Internationaal voetbal: Leidt dit tot vervroegde uittredingen?

Bestaat Braziliaanse Joga Bonito nog?

ONZE SOCIALE MEDIA

;