Boxing Day: Worden de winnaars vaak kampioen?
In de afgelopen 20 jaar hebben 75% van de teams die in de Premier League kampioen werden hun wedstrijd op Boxing Day, 26 december, gewonnen. Bovendien stond 70% van deze kampioenen op dat moment al aan kop.
Deze donderdag, de dag na Kerstmis, staat heel Engeland even stil om de traditionele Boxing Day te vieren. In Londen en elders in het land is dit de start van de winterkoopjes. Al vroeg in de ochtend bestormen mensen de winkels. Die blijven dan ook tot laat open in de avond om honderden of duizenden klanten ontvangen met forse kortingen. Perfect om de garderobe aan te vullen of dat ene gadget te scoren na de feestdagen. Maar dat is niet alles, natuurlijk.
Een maatschappelijke traditie wordt een voetbalhoogtepunt
Voetballiefhebbers associëren Boxing Day sinds 1971 met misschien wel de meest iconische dag in het Engelse voetbaljaar. Toch ligt de oorsprong van deze traditie elders. De term dateert vermoedelijk uit het begin van de 19e eeuw, rond 1830. Op 26 december, de dag na Kerstmis, kregen bedienden en arbeiders een vrije dag. Werkgevers gaven hen die dag een doos (‘box’) gevuld met restjes van het kerstfeest, geld of geschenken. Zo konden de bedienden dit met hun families vieren.
Voetbal, een immens populaire sport in Engeland, is nu de ultieme beloning geworden, een feestelijke gebeurtenis om samen met familie of vrienden van te genieten. Maar zijn de winnaars van Boxing Day ook vaak kampioenen in wording?
Manchester City, de koning van de ‘remontada’
Statistisch gezien heeft het team dat na Boxing Day bovenaan de Premier League staat, 70% kans om kampioen te worden aan het einde van het seizoen. Om dit te controleren hebben we de resultaten en standen van de laatste 20 kampioenen in de Premier League geanalyseerd. Wat blijkt? Zes van hen stonden na Boxing Day niet aan kop. Ze moesten dus een ‘remontada’ maken om uiteindelijk de titel te pakken.
Opmerkelijk is dat vier van deze zes gevallen in de afgelopen zes jaar plaatsvonden, en telkens was het Manchester City dat een achterstand goedmaakte. In de seizoenen 2018-19, 2020-21 en 2023-24 stond Liverpool aan kop na Boxing Day, maar moesten ze de titel overlaten aan de Cityzens. In 2022-23 overkwam Arsenal hetzelfde lot.
Manchester United kwam ook nog terug in 2008-09
Als we verder terugkijken, zien we dat Arsenal in 2012-13 na Boxing Day bovenaan stond, maar dat ook toen Manchester City de titel uiteindelijk pakte. De enige uitzondering in de afgelopen 20 jaar was Manchester United in 2008-09. Toen stonden de Red Devils na Boxing Day nog niet bovenaan, maar stalen ze later de titel van – opnieuw – Liverpool. Dit doet denken aan de fabel van de haas en de schildpad, in een Engelse voetbalvariant.
En wat zeggen de resultaten?
Ook hier is er een duidelijke trend die in het voordeel spreekt van de (toekomstige) Engelse kampioenen. In de afgelopen 20 jaar hebben de kampioenen op Boxing Day maar liefst 15 keer gewonnen. Dat komt neer op een overwinningpercentage van 75% op deze dag.
In de overige vijf gevallen wisten twee toekomstige kampioenen – Chelsea in 2009-10 en City in 2011-12 – een gelijkspel te behalen. Slechts drie keer verloor een toekomstig kampioen op 26 december: Leicester in 2015-16, Chelsea in 2016-17 en Manchester City in 2018-19.
Dit betekent ook dat de vijf laatste kampioenen (vier keer City en één keer Liverpool) allemaal wisten te winnen op Boxing Day. Hoewel statistieken op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, lijken deze cijfers een goed voorteken voor Liverpool. Met een voorsprong van vier punten en een wedstrijd minder dan Chelsea, staan de Reds van Arne Slot donderdag na hun wedstrijd tegen Leicester (17e) hoe dan ook nog steeds bovenaan.