Manchester City vs Arsenal: Wie wint de Premier League?

De laatste keer dat Arsenal de Premier League wist te winnen was tijdens The Invincibles-tijdperk van 2003-2004. Dit seizoen lijkt een droomseizoen te worden voor Arsenal-supporters, want hun ploeg staat nog steeds bovenaan in de tabel, gevolgd door City. En vandaag neemt Arsenal het op tegen Manchester City in een midweek-strijd om de titel.

Premier League-vreugde voor Arsenal of opnieuw Manchester City?

Één ding is zeker: dit seizoen wordt geen herhaling van de ongelofelijke prestaties van The Invincibles van bijna twintig jaar geleden. Toen slaagde het Arsenal van Arsène Wenger erin om de Premier League te winnen zonder ook één wedstrijd te verliezen. De protagonisten van dat sprookje waren niemand minder dan Thierry Henry (30 goals in 37 wedstrijden), Dennis Bergkamp en Patrick Vieira. Ja, Arsenal doet het dit seizoen – tegen alle verwachtingen in – spectaculair, maar verloor wel al drie keer.

een Arsenal-supporter na de Premier League
Een Arsenal-supporter na de Premier League-wedstrijd tussen Arsenal en Leicester, waardoor Arsenal voor het eerst sinds 1889 ongeslagen kampioen werd.

Na de overname van Sheikh Mansour in 2008 transformeerde City van een middenmoot in een topploeg. Ondertussen is Manchester City dé absolute sterkhouder in de Premier League: in het laatste decennium konden de Cityzens de titel zes keer de lucht insteken, waaronder de twee voorbije seizoenen.

Een arsenaal aan goals

Martin Ødegaard aan de Europa League
Martin Ødegaard viert na het openen van de score in de Europa League-wedstrijd tussen Arsenal en Sporting CP

The Gunners hebben tot dusver 77 keer het doel getroffen in de Engelse competitie, wat van hen de tweede best aanvallende ploeg in de Premier League maakt na Manchester City met 78 goals. Deze goals komen voornamelijk van het Londense trio van Ødegaard (12), Martinelli (15) en Saka (13). Bij City komen de doelpunten grotendeels van Haaland, een geval apart.

Haaland: meeste Premier League-goals in één seizoen

Erling Haaland is dit seizoen gewoonweg niet te stoppen. Over alle competities heen scoorde Haaland ondertussen 48 goals in 42 wedstrijden:

  • 32 Premier League-goals in 28 wedstrijden;
  • 3 goals in 3 FA Cup-wedstrijden;
  • 12 goals in acht Champions League-wedstrijden;
  • 1 goal in 2 EFL Cup-wedstrijden.

In zijn eerste Premier League-seizoen bij Manchester City heeft de Noor al meerdere records verbroken, waaronder de eerste speler ooit die meer dan 20 doelpunten scoorde voor januari. En Haaland lijkt op weg te zijn naar een nieuw record, namelijk meeste Premier League-goals in één seizoen. Om dit record te breken, moet hij nog drie keer scoren in de acht resterende wedstrijden.

Recente vorm

Arsenal staat nog steeds bovenaan in de Premier League met 75 punten, maar heeft de laatste weken onnodig punten laten liggen. In zijn drie vijf wedstrijden speelde het steeds gelijk en dat tegen ploegen die het dit seizoen minder doen. Zo speelde Arsenal dit weekend 3-3 thuis gelijk tegen hekkensluiter Southampton: na 14 minuten stond het al 2-0 voor Southampton. Pas in de slot van de wedstrijd wisten Ødegaard en Saka hun ploeg te redden. City heeft in zijn laatste 16 wedstrijden geen enkele keer verloren, en won maar liefst 13 keer. Bovendien heeft Man City nog twee wedstrijden tegoed.

Neemt Arsenal verder afstand van City door te winnen of komt City dichter bij een derde Premier League-titel op rij?

Nieuwe spelers krijgen €30 EXTRA CASH als er meer dan één doelpunt valt!