Dortmund

Dortmund: het einde van Bayerns dominantie?

Speelt Dortmund zaterdag eindelijk voor de negende keer in zijn lange- en trotse geschiedenis kampioen? Na de 1-3 nederlaag van Bayern München bij Leipzig en de 0-3 overwinning van Dortmund op Augsburg 0-3 afgelopen weekend maakt Dortmund weer kans op de titel. Dit is voor het eerst sinds 2012. Sindsdien heeft Bayern alles op zijn pad verslonden. Het won tien keer op rij de Bundesliga. Een prestatie die des te opmerkelijker is omdat geen enkele club uit de “Big 5” dit ooit eerder had bereikt. Daarvoor was het record in handen van Juventus, met 9 Serie A-overwinningen op rij tussen 2012 en 2020.

Dortmund moet winnen of het minstens even goed doen als Bayern

Tegen Mainz, negende in de Bundesliga, moet Dortmund in het Signal Iduna Park winnen om kampioen van Duitsland te worden. Als dat niet lukt, moeten ze rekenen op een nieuwe misstap van Bayern. Die Roten spelen op hetzelfde moment in Keulen reist en staan twee punten achter. Bayern heeft wel een veel beter doelpuntensaldo heeft (+53 tegen +39). Het is duidelijk: Dortmund kan zich geen enkele misstap veroorloven. Borussia Dortmund, dat de afgelopen seizoenen Bayern niet kon overtreffen, is niet van plan deze unieke kans voorbij te laten gaan. BVB09 won in totaal 8 titels, 5 bekers en 6 Supercups, evenals een Champions Cup, een Intercontinental Cup en een Cup Winners Cup. Dortmund bereikte in 2013 ook de finale van de Champions League, maar verloor in Londen van Bayern.

Een solide groep zonder Belgisch tintje

Edin Terzic, voormalig assistent die in 2022 hoofdtrainer is geworden, is goed op weg om een enorme prestatie te leveren na het succesvol samenbrengen van een compacte ploeg. Een ploeg waarin de Belgen de laatste maanden niet veel te zeggen hadden. Axel Witsel vertrok naar Atlético Madrid, Thomas Meunier is nu slechts een reservespeler na veelvuldige blessures, Thorgan Hazard werd in januari uitgeleend aan PSV, terwijl de veelbelovende jongeling Julien Duranville (17) nog moet doorbreken. De voormalige Anderlecht-man kon afgelopen weekend echter zijn eerste optreden vanop de bank vieren.

Dortmund heeft ook een solide ruggengraat, waar de ster vooral het team is. Tussen de palen staat een solide doelman, Gregor Kobel uit Zwitserland met 11 clean sheets. Kobel heeft een solide- en ervaren verdediging voor zich dankzij drie Duitse internationals: Niklas Süle, Nico Schlotterbeck en Matts Hummels. Die Borussen hebben een homogeen middenveld met de energetische Jude Bellingham, de ervaren Emre Can en Raphaël Guerreiro. Vooraan kunnen ze rekenen op Sebastian Haller, Julian Brandt en de loyale Marco Reus.

Ook al is Reus geen vaste starter, toch is hij de belichaming van de vechtlust- en vastberadenheid van de Dortmund-spelers. Reus (33) keerde in 2012 van Monchengladbach terug naar zijn geboortestad, vlak na de laatste titeltriomf van Borussia. Onlangs werd hij de op één na hoogste clubtopscorer in de geschiedenis. Met 161 doelpunten in 386 wedstrijden voor Geel-Zwart staat hij slechts 16 achter de recordhouder aller tijden, Alfred Preissler, die tussen 1946 en 1959 177 doelpunten maakte in 294 wedstrijden. En hoewel hij nu slechts een luxe wildcard is, lijdt het geen twijfel dat Marco Reus zaterdag de gelukkigste man ter wereld zal zijn als zijn ploeg tot kampioen wordt gekroond.