Wat hebben we geleerd uit de 106e Giro?

De Giro d’Italia heeft zijn oordeel geveld. Aan het einde van de drie weken in Italië was het Primoz Roglic die voor het eerst in zijn carrière met de prestigieuze roze tuniek wegliep.

Eerste plaats in de Giro met 14 seconden voorsprong

De Sloveen kantelde het algemeen klassement in de afsluitende tijdrit op de steile hellingen van de Monte Lussari (7,8 km aan een gemiddelde snelheid van 11,5%). Hij maakte de achterstand van 26 seconden goed op zijn rivaal, de Welshman Geraint Thomas. Uiteindelijk won de renner van Jumbo-Visma deze 106e editie van de Giro met 14 seconden voorsprong op de kopman van Ineos Grenadiers en 59 seconden op de Portugees Joâo Almeida (UAE-Team Emirates). De top drie eindigde voor het eerst sinds 2017 in dezelfde minuut. Tom Dumoulin won toen voor Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. Voor Roglic wordt dit zijn vierde Grote Ronde, na drie Rondes van Spanje (2019, 2020, 2021). Het enige wat nu nog ontbreekt, is de Tour de France.

De Giro d’Italia van 2023 zonder Remco Evenepoel

Aan de Belgische kant moest Remco Evenepoel, roze trui aan het einde van etappe 9, opgeven na een positieve test op Covid-19. Hierdoor konden andere Belgen uitblinken. Te beginnen met Ilan Van Wilder. De renner van Soudal-Quick Step, bevrijd van zijn rol als ploegmaat, eindigde op de 12e plaats. Dit nadat hij de leiders van de Giro in de bergen had bijgehouden. Dit alles sterkt hem in de overtuiging dat hij in de toekomst vaker zijn kans krijgt.

De Belgische verrassing kwam van Laurens De Plus. Na jaren van ontberingen door herhaalde blessures kon hij in de beste omstandigheden aan de start van de Giro d’Italia verschijnen. Hij legde een hels tempo aan over de Italiaanse passen en verstikte de rivalen van zijn kopman Geraint Thomas, terwijl hij toch kon volhouden om 10e te worden in het eindklassement, de eerste Belg na Thomas De Gendt (derde in 2012) die in de top 10 van het eindklassement van de Giro d’Italia eindigt. 

Derek Gee, de verrassing van de 2023 Giro

De revelatie van deze Giro is zonder twijfel Derek Gee. De Israël-Premier Tech teamgenoot was het lichtpuntje in de Italiaanse somberheid, die vooral in de eerste twee weken hardnekkig was. Hoewel niet algemeen bekend, toonde de Canadees zijn flair voor goede schoten, met vier tweede plaatsen. Het nummer 2 bleef hem bij tot het einde. Hij eindigde op de 22e plaats. Hij werd ook tweede in het bergklassement en de sprints, die respectievelijk door Thibaut Pinot en Jonathan Milan werden gewonnen. Ze maakten de kijkers ook enthousiast. De Fransman Thibaut Pinot van Groupama-FDJ kwam twee keer dicht bij de ritzege. Te royaal met zijn inspanning, moest hij zijn nederlaag toegeven aan Einer Augusto Rubio (Movistar) en de Italiaanse kampioen Filippo Zana (Team Jayco AlUla). Toch kan hij zich troosten met een vijfde plaats en een blauwe trui voor beste klimmer.

De wielertrui voor Jonathan Milan

In de massasprints werd het succes gedeeld door zeven verschillende renners (Milan, Matthews, Groves, Pedersen, Ackermann, Dainese en Cavendish). Door ook vier keer tweede te worden, bewees Jonathan Milan dat hij de snelste van het stel was. Met meer steun zou de Italiaan er nog een paar meer hebben geslagen. Hij vertrekt dus met de wielertrui van beste sprinter, een primeur voor een Italiaan sinds Elia Viviani in 2018. Arne Marit probeerde zich door deze verpakkingen heen te wurmen, maar de Belg van Intermarché-Circus-Wanty moest genoegen nemen met drie etappe Top 10’s.

Een ongelooflijke organisatie

Deze Giro d’Italia gaat misschien niet de geschiedenisboeken in, maar hij bood wel tien overwinningen aan debutanten. Nadat ze sinds het begin van het seizoen hadden gefaald op WorldTour-niveau, hebben de vaste renners in de ochtendontsnapping de afgelopen drie weken de zaken rechtgezet en ons enkele spannende momenten geboden, zoals de ritzege van David Bais voor het bescheiden EOLO-Kometa op de top van de Campo Imperatore.

Ten slotte zou de analyse van deze 106e editie niet volledig zijn zonder vermelding van de organisatoren. De bergtrui werd op de eerste dag aan de verkeerde renner toegekend, de gezondheidsmaatregelen werden te laat aangescherpt, het parcours was onevenwichtig met een Danteske derde week en vooral de slotetappe werd als extreem beoordeeld. Girobaas Mauro Vegni heeft er werk aan als hij volgend jaar sterren als Remco Evenepoel aan de start wil krijgen.