Jupiler Pro League: 3 kanshebbers maar slechts één kroon

Wie wordt er dit weekend Belgisch kampioen – Antwerp FC, Union Saint-Gilloise of KRC Genk? Alleen Antwerp heeft zijn lot in eigen handen in deze Jupiler Pro League-‘finale’.

Sinds de invoering van de Play-offs in België zijn er meer sceptici dan fans. De formule is verschillende keren gewijzigd, maar nooit eerder resulteerde dit in zo’n strakke afwerking. Aan de vooravond van de laatste dag van het kampioenschap staan drie teams gelijk op één punt. Dat is niet veel als je bedenkt dat er 34 wedstrijden in de klassieke fase waren voor 5 in de play-offs. Met nog maar een paar uur te gaan voor de aftrap van deze twee wedstrijden zijn er veel mogelijke scenario’s.

Antwerp FC: zege voor de titel in de Jupiler Pro League

De teamgenoten van Alderweireld zijn degenen voor wie de vergelijking het eenvoudigst zal zijn. Ze hoeven alleen maar uit bij Genk te winnen om de eer te pakken. Pas echter op voor stress en paniek, want de ploeg van Van Bommel had vorige week alleen een overwinning nodig tegen Union. Maar toen kwam de teleurstelling tegen een ploeg uit Brussel die met tien man kwam te staan. Een andere mogelijkheid voor Antwerp: een gelijkspel tegen Genk. We moeten hopen dat Union het niet beter doet dan een gelijkspel tegen Brugge. Indrukwekkend kalm na de eerste drie wedstrijden van de play-offs, heeft Antwerp sindsdien tekenen van onrust getoond. Laten we oppassen dat we niet alles verliezen in de laatste wedstrijden van dit lange kampioenschap.

Union Saint-Gilloise: minder druk in Brussel ?

Met een gelijkspel bij Antwerp vorige week heeft Union zichzelf het recht gegeven om te dromen. Voor hen is er geen berekening mogelijk. Alleen een overwinning tegen Brugge zal hen in staat stellen om eindelijk hun twee goede jaren in de competitie te belonen. Tegelijkertijd moeten ze hopen dat Antwerp niet wint van Genk. De berekeningen zijn eenvoudig en de spelers van Karel Geraerts hebben het voordeel dat ze geen directe tegenstander hebben. Het is maar een kleine stap om te zeggen dat ze minder onder druk staan.

KRC Genk: Een overwinning en een helpende hand van Brugge

Na de nederlagen tegen Antwerp en Union werd de Genkse ploeg iets te snel begraven, maar sindsdien heeft het bewezen dat het de middelen heeft. De leiders van de klassieke fase gaan deze laatste dag echter in als outsiders. Ze zullen Antwerp moeten verslaan als ze aanspraak willen maken op de titel. En als je bedenkt dat ze de laatste twee keer tegen Antwerp verloren, is er weinig reden tot optimisme. Als ze winnen, zal KRC Genk ook moeten hopen op een gunstig resultaat van Union. Met andere woorden, een gelijkspel of een nederlaag. De Limburgers lijken een lange weg te hebben afgelegd. Maakt niet uit, waarnemers zeiden twee wedstrijden geleden al hetzelfde. En Genk is er nog steeds.

Eén favoriet, twee outsiders. Het podium is klaar voor zondag. Het enige waar je zeker van kunt zijn, is dat de telefoons waarschijnlijk warm zullen zijn van het ene stadion naar het andere.